Mac of Windows?
Bij het aanschaffen van een pc kun je kiezen voor Windows of Mac OS als besturingssysteem (en Linux, als je alles zelf in de hand wil houden). Vandaag de dag is er niet meer veel verschil tussen deze besturingssystemen als het gaat om fotobewerking; de belangrijkste softwarepakketten werken op beide platformen. Kies wat je kent, of waar mensen die je kunnen helpen het meest vertrouwd mee zijn.
Een belangrijk onderscheid is dat alleen Apple computers met Mac OS bouwt. Je bent daardoor beperkt tot de modellen en configuraties die Apple aanbiedt. Met een Windows-pc heb je meer vrijheid om je pc zelf samen te stellen.
Laptop of desktop?
Je kan kiezen voor een draagbare computer (laptop) of een desktop die een vaste plaats op je bureau krijgt. Het voordeel van een draagbare computer is uiteraard dat je hem overal mee naar toe kunt nemen. Maar een laptop is minder makkelijk uitbreidbaar met extra opslag en geheugen dan een desktop. Om lange tijd comfortabel te werken heb je bij een laptop ook een extra scherm nodig.
Processor
Bij fotobewerking doet de processor (CPU) het gros van het werk. Kies dus een zo krachtig mogelijke processor met meerdere ‘kernen’ die het rekenwerk kunnen verdelen. Vooral bij het maken van voorvertoningen in Lightroom, het toepassen van filters en het exporteren van foto’s zal je het verschil merken. Goede keuzes zijn op dit moment (2021) de AMD Ryzen 5000 serie of de Intel i7 en i9 familie.
Geheugen
Een computer om foto’s te bewerken heeft best zo veel mogelijk werkgeheugen (RAM). 16 gigabyte (GB) is het minimum om comfortabel foto’s met hoge resolutie te bewerken; 32 GB is beter.
Grafische kaart
De grafische kaart (GPU) stuurt het beeldscherm aan, maar wordt ook gebruikt voor een bepaald type berekeningen waarvoor een processor (CPU) minder geschikt is. Lightroom Classic bijvoorbeeld gebruikt GPU-acceleratie voor het weergeven van en inzoomen op foto’s. Maar voor de eigenlijke fotobewerking is de processor belangrijker. Als je budget beperkt is, kies je daarom beter voor een krachtigere processor dan voor een krachtige grafische kaart. Doe je ook veel videobewerking, dan loont het wel om in een betere GPU te investeren.
Opslag
Afhankelijk van welk type computer je koopt is er plaats voor één of meer schijven. Voor de eerste schijf kies je sowieso een SSD (solid state disk). Die zijn sneller dan een klassieke harde schijf (HDD). Als je besturingssysteem en programma’s op een SSD staan, zullen ze sneller opstarten (hier lees je meer over de verschillen).
Hoe je je opslag inricht hangt af van hoeveel foto’s je verwerkt. Voor een beperkt aantal kom je toe met één SSD waarop je zowel programma’s als foto’s bewaart. Een set-up met een SSD voor de software en aparte, grote HDD voor de foto’s is comfortabeler.
Is er maar plaats voor één schijf in je computer (zoals bij een laptop), dan is het beter om je fotocollectie op een externe (SSD of HDD) schijf te plaatsen. Je kan ook kiezen voor een netwerkschijf of RAID, maar dat is stof voor een ander artikel.
Beeldscherm
In een pc-winkel is ‘welk scherm had u erbij gewenst?’ vaak de laatste vraag. Omdat het budget dan al opgegaan is aan componenten voor de pc, wordt dan wel eens gekozen voor een goedkoop scherm. Voor fotobewerking is een goed scherm eigenlijk belangrijker dan de krachtigste processor. Hier lees je meer over hoe je een beeldscherm voor fotobewerking kiest.
Eén reactie
Ik zou eigenlijk wel een voorbeeld van een configuratie willen zien voor het bewerken van redelijk grote fotobestanden van pakweg 50 mb per foto die dan ook snel op de computer in fotoshop zijn te bewerken.
Ik heb nu bv een grote hoeveelheid foto’s te bewerken en dat duurt op mijn huidige computer veel te lang.