Menu

Onderdeel van Pixfactory

Zo maak je vrijstaande foto’s

Fotografie van onderwerpen in de natuur op perfect witte achtergronden, daar is het waar het bij “Meet your Neighbours” om draait. Maar dat is lang niet alles. Het doel van het wereldwijde project is om mensen in contact te brengen met de natuur om hen heen door onderwerpen in hun volle schoonheid te laten zien, met nadruk op biodiversiteit, de verscheidenheid aan soorten. Dit gebeurt door de onderwerpen te isoleren op wit, zonder schaduw en los van alle context, in feite de ultieme vorm van registratie. Doordat de beelden gestandaardiseerd worden gemaakt zijn ze tevens makkelijk te combineren, wat veel extra mogelijkheden met zich meebrengt.
vrijstaand
Gewone pad

De basismethode is ontwikkeld en beschreven in een e-book door één van de oprichters van het project, de Schot Niall Benvie. Twee belangrijke principes liggen aan de basis van de techniek.

  1. De onderwerpen worden in principe in de natuur gefotografeerd. Ze worden niet geplukt of meegenomen naar een studio. Dieren worden direct ter plaatse weer vrijgelaten. Er wordt dus gebruik gemaakt van een veldstudio. Respect voor de natuur staat voorop. Er wordt veel samengewerkt met biologen.
  2. Onderwerpen worden niet zomaar op een witte achtergrond geplaatst zoals in een studio. Dat levert schaduwen op. Het ‘geheim’ is dat de gebruikte achtergrond transparant is. Er wordt doorheen geflitst, waardoor wit tegenlicht ontstaat. Bij planten wordt een wit scherm áchter het onderwerp geplaatst, dieren worden óp een witte ondergrond geplaatst.

Als je het basisprincipe beheerst zijn er, met een beetje creativiteit, veel mogelijkheden. Ook buiten het project om zijn er veel toepassingen en het is leuk om te doen.
Paul van Hoof is aangesloten bij het project. Hij heeft de techniek verder ontwikkeld en toegepast op veel verschillende onderwerpen, zoals hieronder is te zien.

1. De basis

Wilde hyacint
Wilde hyacint

Het makkelijkst is om met planten te beginnen. Ze lopen niet weg, wat je de mogelijkheid geeft met je opstelling en de belichting te experimenteren. Plaats een wit scherm achter de plant en plaats er een flitser achter. Stel de belichting zo in dat de omgeving volkomen wit is (knippert op je schermpje), maar de plant zelf niet overbelicht is (links). Voeg er dan een flitser aan toe voor de belichting van voren (rechts).

2. Witte bloemen

Daslook; Wild garlic; Allium ursinum
Bloeiende daslook

Lastiger is het om witte bloemen goed te belichten en al helemaal als er transparante delen zijn, zoals het vliesje aan de steel.

3. Collages

Voorjaarsbos
Voorjaarsbos

Heb je meerdere onderwerpen gefotografeerd, dan kun je ze combineren. Omdat de achtergrond overal identiek wit is, is dat vrij eenvoudig in een fotobewerkingsprogramma. Het mooiste is als je een thema hebt, zoals soorten uit je tuin, een natuurgebied of zoals hier: het voorjaarsbos. Zo kun je de diversiteit van een locatie laten zien.

4. Soortgroepen

Orchideeën
Orchideeën

Een andere insteek is om de variatie van soorten binnen een groep te laten zien, hier verschillende soorten orchideeën.

5. Insecten

Green tiger beetle Cicindela campestris
Zandloopkever

Wil je insecten van bovenaf fotograferen dan dient de witte plaat horizontaal opgesteld te worden, bijvoorbeeld door deze met een klem aan het statief te bevestigen.

6. Geen keuzestress

Heldenbok
Heldenbok

Kiezen of je een dier van voren, van boven of van opzij moet fotograferen hoeft niet meer. Je kunt ze gewoon combineren. De beelden krijgen zo een wetenschappelijk karakter.

7. Soortvariatie

Wart-biter bush-cricket Decticus verrucivorus Meetyourneighbours.net project
Wrattenbijter

Variatie binnen een soort is makkelijk in één beeld te vangen. Hier de wrattenbijter met boven de mannetjes en onder de vrouwtjes.

8. Gewone soorten

Common toad Bufo bufo
Gewone pad

Het onderwerp hoeft niet bijzonder te zijn voor een beeld dat je aandacht trekt.

9. Muis

Field vole Microtus agrestis
Aardmuis

Zelfs muizen vormen een ‘schattig’ onderwerp. Technische uitdaging hierbij is dat de snorharen zichtbaar blijven.

10. Onder water

Kamsalamander
Kamsalamander

Een stap verder is het fotograferen van dieren onder water. Dit gebeurt in een aquarium of cuvet met een wit scherm er achter. Alleen onder water komt een kamsalamander volledig tot zijn recht.

11. Ontwikkeling

Common Spadefoot Toad Pelobates fuscus
Knoflookpad

Eenmaal gefotografeerd is het eenvoudig om een collage te maken van de metamorfose van larve naar pad.

12. Vis

Three-spined stickleback Gasterosteus aculeatus
Driedoornige stekelbaars

Bij vissen is het de uitdaging om de vinnen transparant te houden.

13. Wateroppervlak

Topmouth gudgeon Pseudorasbora parva
Blauwband

Bij oppervlaktevissen en salamanders kan het mooi zijn om de waterlijn in het beeld te betrekken.

14. High-speed

Marsh tit Poecile palustris
Glanskop

Zelfs high-speed technieken zijn te combineren met de MYN-stijl. De enige aanpassing met de ‘reguliere’ foto is een wit scherm als achtergrond.

15. Focus stack

Schedels
Schedels

Bij een echt statisch onderwerp kun je focus-stack technieken combineren met een witte achtergrond. Hier een wetenschappelijke benadering in de vergelijking van schedels van muizen (Ondergrondse woelmuis en veldmuis).

Wil je verder lezen over macrofotografie?
Hier zetten we alles over macrofotografie voor je op een rij.

5 reacties

  1. Gaaf artikel Paul, er zijn idd vele mogelijk heden het heeft ook iets magisch dat wit. Een associatie naar oude schoolprenten met getekende dieren is haast niet te vermijden. Ik wil wel graag Stéphane Hette noemen die maakt hier helemaal een feest van.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

5 reacties

  1. Gaaf artikel Paul, er zijn idd vele mogelijk heden het heeft ook iets magisch dat wit. Een associatie naar oude schoolprenten met getekende dieren is haast niet te vermijden. Ik wil wel graag Stéphane Hette noemen die maakt hier helemaal een feest van.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: