Menu

Onderdeel van Pixfactory

Zomeridylle

In juni gebeurt er ontzettend veel in de natuur en tegelijkertijd ontstaat er een zekere rust na de hectische maanden april en mei, waarin de bomen uitbotten, de vogels uitbundig zingen en de kiem wordt gelegd voor nieuw leven.
zomeridylle
Meerkoetjes bij hun nest. Fotograaf: Monique Smulders

Het leven in één dag

In juni zijn de bomen helemaal groen, staan de velden in bloei en zijn vogels druk bezig met het grootbrengen van hun nageslacht. Maar dat gebeurt natuurlijk niet helemaal synchroon zodat je in juni op één dag parende meerkoeten kunt zien, maar ook een broedende vogel en een meerkoet met kleintjes. Zo kun je in één dag de hele cyclus vastleggen, met vergelijkbare lichtomstandigheden. Dat licht zorgt voor meer eenheid in de beelden als je een filmpje maakt. En de meerkoeten vormen daarbij de rode draad in het verhaal. De ochtend was zonnig, maar in de loop van de dag kwam er sluierbewolking. Het licht was fel maar gelijkmatig; ideaal om bloemen te filmen.

zomeridylle
Alsof je plat op je buik in het hoge gras ligt. Fotograaf: Monique Smulders

Luieren in het gras

Op zo’n dag wil je op je rug tussen de bloemen liggen terwijl je niks anders hoeft te doen dan te genieten van de natuur en een beetje te dromen. Die sfeer wilde ik met het filmpje vastleggen. Ik koos voor wat lagere standpunten, waardoor je het idee krijgt dat je zelf tussen de bloemen ligt. Af en toe wiebelt er een andere bloem of stengel in beeld of zie je bloemen op de achtergrond door een waas van bloeiend gras. Ik plaatste soms de camera tussen de bloemen en focuste op één bloem. Vervolgens liet ik de camera een tijdje lopen en koos achteraf de beelden met precies genoeg geharrewar op de voorgrond om het verhaal kracht bij te zetten, zonder dat het een rommeltje werd.

zomeridylle
Korenbloemen geven het echte zomergevoel. Fotograaf: Monique Smulders

Rust en loomheid

In de montage moest ik zorgen voor genoeg afwisseling om de film interessant te houden, maar wilde wel het lome gevoel van de mooie junidag behouden. Ik koos voor rustige beelden, die elkaar niet te snel opvolgen. Omdat er weinig wind stond bewegen de bloemen en grasjes niet te veel maar net genoeg om er geen ‘slideshow’ van (ogenschijnlijke) foto’s van te maken. De beelden van de meerkoeten heb ik er tussendoor gemixt om er een samenhangend verhaal van te maken. Ook de zwaantjes van verschillende leeftijden vervullen die rol.

zomeridylle
Rustig grazend lammetje. Fotograaf: Monique Smulders

Idyllische muziek

Het meeste filmwerk deed ik langs de openbare weg, met als gevolg dat er af en toe een auto of knetterend brommertje langsrijdt. Of een ‘grappige’ fietser die tijdens het passeren roept: “sta ik er goed op?”. Om de sfeer niet te verpesten, moesten de meeste achtergrondgeluiden vervangen worden door muziek. Ook deze keer vond ik bij freemusicarchive.org na lang speuren wat ik zocht. Een rustig en idyllisch muziekje dat deze zomeridylle helemaal af maakte:

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: