Menu

Onderdeel van Pixfactory

Waterteunisbloem, een opdringerige nieuwkomer

Het begon zo onschuldig: een mooie gele bloem in de vijver. Inmiddels is de waterteunisbloem een gevreesde waterplant die de watergangen verstopt met zijn massale groei. Een invasieve exoot, een onwelkome gast. Voor de natuurfotograaf is het een aantrekkelijke bloem met mooie bladeren, de moeite waard om op de foto te zetten.
Waterteunisbloem
De grote gele bloemen steken helder af tegen het groene blad. Fotograaf: Ron Poot

De waterteunisbloem is pas sinds 1993 bekend uit het wild. Sinds die tijd is de soort enorm toegenomen en nu is de grote gele bloeier overal in het land te vinden.

Van oorsprong komt waterteunisbloem uit Zuid-Amerika en is hij hier ingevoerd als vijverplant. De plant is een eeuw geleden “ontsnapt” in Frankrijk, wellicht door menselijk handelen (dumpen van vijverplanten). Feit is wel dat de plant met zijn massale groei voor flinke overlast in de waterafvoer kan zorgen. De soort staat op de lijst invasieve exoten en dat betekent dat het verhandelen van deze plant niet meer mag.

Waar waterteunisbloem groeit, verdringt hij andere oeverplanten. De plant scheidt giftige stoffen af waar de inheemse soorten niet tegen zijn bestand. Ook zo is de soort een bedreiging.

De waterteunisbloem is een overblijvend kruid, dat wil zeggen dat de bovengrondse plantendelen afsterven maar ondergronds het wortelstelsel overwintert en volgend jaar weer nieuwe uitlopers vormt.

Karakteristiek beeld van waterteunisbloem in zijn natuurlijke omgeving. Fotograaf: Ron Poot

Fototips

  • Waar de plant massaal optreedt, leent hij zich goed als blikvanger in het landschap. De donkergroene bladeren en gele bloemen contrasteren goed met bijvoorbeeld een blauwe lucht.
  • De grote gele bloemen zijn prachtig om te zien en te fotograferen. Ook zonder macrolens zijn ze goed te fotograferen.
  • Probeer op de achtergrond bloeiende bloemen vaag mee te krijgen, zodat je een herhalend effect krijgt. Dat versterkt je beeld.
  • Let ook op bezoekende insecten, een extraatje voor op de foto.
  • Waterteunisbloemen kent drijvende waterbladen, die anders gevormd zijn dan de landplanten. Ze tekenen met hun donkergroen blad en witte nerven goed af tegen het donkere water.
Insecten zoals de weideschaduwwants bezoeken de waterteunisbloem en zijn dan ook een leuk foto-onderwerp. Fotograaf: Ron Poot

Leefomgeving

Zonnige plaatsen in voedselrijk helder water. In en langs het water.

Vindtijd

Juni – september.

Bescherming

Niet beschermd.

Kwetsbaarheid

Niet kwetsbaar. Waterteunisbloem staat op de lijst van invasieve exoten die verwijderd moeten worden uit het water.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

De planten die je in Nederland en België tegenkomt vormen geen zaad, zoals in hun oorspronkelijk leefgebied. Ze moeten het dus hebben van losse plantendelen die zich via het water verplaatsen en zich elders vestigen. Vaak raken die los door betreding of het kapot varen van de oevervegetatie waar de planten groeien.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: