Menu

Onderdeel van Pixfactory

Bestaan duurzame fotoproducten?

Voorop gesteld, digitale fotografie is reeds behoorlijk duurzaam, zeker wanneer je het vergelijkt met de vele chemicaliën die in het analoge tijdperk nodig waren. Tegelijkertijd zitten er in onze camera's en objectieven een hoop kunststof en metalen. Bestaan er echt 'groene' fotoproducten?
Houten pinhole camera. Fotograaf: B&H

Lang, lang geleden waren de camera’s gemaakt van hout. Zouden er nog houten camera’s bestaan? Jazeker! Wat te denken van deze houten pinhole camera? Je hebt dan alleen wel weer een speciale film nodig, wat het toch weer minder duurzaam maakt.

Ook voor de oude houten plaatcamera’s bestaat een oplossing, zogenaamde ‘Digital Back camera’s’. In feit is het alleen een sensor zonder body die je weer op een oude camera kan plaatsen. Klinkt geweldig, maar de prijzen van dergelijke camera’s gaan vanaf ongeveer € 20.000,00….

Echt duurzame camera’s (en objectieven) gaat lastig worden, maar we gebruiken natuurlijk nog veel meer.

Statieven: er is een merk dat voor duurzaam gaat, het Amerikaanse Ries. Hun slogan: “Ries zal niet het eerste statief zijn dat je koopt, maar we zouden wel graag de laatste zijn”. Gemaakt van hout, met een levenslange garantie. Behalve duurzaam, heeft hout nog meer voordelen. Zo gaat het uitstekend vibraties tegen, veel beter dan carbon of aluminium dat doen. Daarnaast krijg je een houten statief niet zomaar kapot.

Houten statief. Fotograaf: Ries

We gooien veel weg, maar wie creatief is, kan van afval mooie dingen maken. Zo maken ze bij Couch camera draagriemen van gerecyclede autoriemen.

Draagriem van gerecyclede autogordels. Fotograaf: Couch

Al je spullen gaan natuurlijk mee in een degelijke tas. Denk je aan duurzaam, dan heb je met canvas en katoen de beste kans. Caden is bijvoorbeeld een merk dat zich toelegt op milieuvriendelijke cameratassen. Waar je in de normale tassen- en handtassenwereld keuze genoeg hebt in duurzame producten, blijft het bij cameratassen zoeken.

Zonder stroom zitten hoeft tegenwoordig gelukkig niet meer. Met compacte zonnepanelen is het mogelijk overal je accu’s op te laden. GoalZero is hiervan een mooi voorbeeld. Daarnaast heeft dit bedrijf ook een ‘recharger’ (powerbank) om je accu’s snel tussendoor op te kunnen laden. Het ideale beeld: de recharger laadt je natuurlijk weer op met de zonnepanelen.

Nomad 13 zonnepaneel. Fotograaf: GoalZero

Waar het bij het fotograferen een hele toer is om met duurzame producten te werken, heb je vanaf het afdrukken keuze genoeg. Er zijn speciale afbreekbare inkten voor printers, gerecycled papier of papier met FSC-keurmerk, frairtrade fotolijstjes, enzovoorts. En als fotograaf kun je ook prima duurzaam gekleed voor de dag komen. Milieuvriendelijk en sociaal geproduceerde broeken, jassen en petten zijn ruim voor handen.

Wie echt duurzaam wil werken, kan dus wel degelijk (gedeeltelijk) ‘groene’ foto-accessoires aanschaffen. Het vergt alleen wel het nodige zoekwerk. De conclusie is dan ook dat het fotowereldje nog heel veel duurzamer kan. Daarmee is het wachten op een bedrijf dat zich op deze manier in de markt wil zetten. Onderscheidend qua design is nog nauwelijks mogelijk, maar op het duurzame aspect heb je als ondernemend bedrijf de wereld aan je voeten.

2 reacties

  1. Als het om duurzaam gaat , kun je wat betreft het houten statief van hetAmerikaanse merk Ries ook het Duitse merk Berlebach kopen. Scheelt weer kerosine van het vliegtuig voor het transport

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef een reactie

2 reacties

  1. Als het om duurzaam gaat , kun je wat betreft het houten statief van hetAmerikaanse merk Ries ook het Duitse merk Berlebach kopen. Scheelt weer kerosine van het vliegtuig voor het transport

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: