Schuiltent
Er zijn tientallen verschillende zelf-uitvouwbare schuiltenten op de markt. Binnen twee seconden is -ie gereed voor gebruik. Inklappen duurt meestal iets langer, maar gaat ook heel snel. Zo’n schuiltent is superhandig als je vogels of zoogdieren wilt fotograferen waarvan je weet dat ze op een vaste plek terugkeren. Dit kan bijvoorbeeld een drinkplek zijn of een zelf gecreëerde voerplek. Voordeel van zo’n tent is dat je een redelijke bewegingsvrijheid hebt zonder dat de vogels het opmerken. Je kunt er prima in zitten op een krukje of klapstoeltje. Je statief & camera-lens-combinatie staan in de tent en alleen je lens steekt eruit. Als je ook die goed gecamoufleerd wilt hebben, kun je hiervoor een zogenaamde ‘snoot’ gebruiken.
Zorg dat je van te voren toestemming hebt gevraagd om je tent neer te zetten op de plek die je hebt geselecteerd. Het kan soms ook zo eenvoudig zijn om ‘m in de tuin van een bevriende relatie te zetten, waarvan je weet dat ze veel vogels (of een eekhoorn) in de tuin hebben. Door de tent te laten staan, kunnen de vogels er nog meer aan wennen, maar bij een drinkplek is het verrassend om te zien dat de vogels er nauwelijks aan hoeven te wennen: binnen een kwartier zitten ze er al weer.

Zo’n schuiltent kun je vastzetten met behulp van haringen, maar als je dat niet doen, kun je kleine stukjes verplaatsen. Wil je mobieler zijn, dan is de volgende camouflage-methode meer aangewezen.
Bag hide of camouflage boerka
Een baghide of camouflageboerka is een camouflagekleed dat je helemaal over je heen kunt gooien en waarin een opening zit voor een telelens. Je bent supergoed gecamoufleerd en het grote voordeel is dat je heel mobiel bent; je kunt er gewoon in lopen. Je kijkt door een stukje gaas, waardoor je zicht wel enigszins wordt belemmerd.
Je gebruikt het bijvoorbeeld als je vogels fotografeert die minder honkvast zijn. Groot voordeel is dat je het heel klein kunt opvouwen en dus ook goed past in je fototas. Als zich een plotselinge gelegenheid voordoet, kun je het maar beter bij de hand hebben!
Er bestaan ook camouflage poncho’s en complete camouflagepakken bestaande uit een broek, jas, handschoenen en een bivakmuts.

Camouflagenet en toepassingen
Een derde mogelijkheid is een eenvoudig camonet. Deze zijn er in alle soorten, maten, patronen en kleuren. Meestal is het handig als je er meerdere hebt, waardoor je bijvoorbeeld een opening tussen twee netten kunt creëren. Je kunt onder een camouflagenet gaan liggen en wachten tot je onderwerp dichtbij komt. Nadeel is dat als je gaat bewegen, dit direct zichtbaar is. Nadeel is ook dat liggen op de grond niet heel comfortabel is.
Deze nadelen kun je opheffen door zelf een eenvoudige ligtent te maken met behulp van fiberstokken en camouflagenetten. Je steekt de uiteinden van drie tot vier fiberstokken in de grond en gooit er een paar camouflagenetten overheen. Als ondergrond kun je een kampeermatje en/of een isolatiematje gebruiken tegen vocht en voor een klein beetje comfort. Voordeel is dat het heel snel staat en je een mooi laag standpunt kunt innemen.
Houd er wel rekening mee dat camouflage ook voor mensen van belang is, als het opvalt in het landschap trekt het snel aandacht van andere mensen. Door het nog natuurlijker te maken door er bijvoorbeeld gras overheen te gooien kun je het nog perfectioneren.

Lenscamouflage
Als je goed gecamoufleerd bent, is het ook van belang dat je objectief gecamoufleerd is, anders steekt het zo af bij de rest. Hier zijn diverse keuzes en mogelijkheden in. Let er wel op dat je voor elk type lens een specifiek product moet aanschaffen, aangezien het precies moet passen.
Bijkomend voordeel is dat je een extra bescherming van je telelens tegen krassen en beschadigingen hebt.
Klik hier voor een overzicht van lenscamouflage voor de meest gebruikte objectieven.
In en vanuit de auto
De auto wordt door vogelfotografen vaak een rijdende schuiltent genoemd. Gek genoeg maakt de kleur van de auto niet veel uit. Vogels zijn aan auto’s gewend en kennen de vorm en het (voorspelbare) gedrag. Voor zoogdieren gaat dit meestal niet op. Vogels kunnen echter nog wel schrikken als je je beweegt in de auto. Wat je hier aan kunt doen is een katoenen netje tussen de bovenkant van het portier klemmen zodat het naar beneden hangt. Als je dit drapeert over je camera/lens met rijstzak ben je aan het zicht onttrokken en kun je je wat vrijer bewegen zonder dat de vogels hiervan schrikken.

Ben je op zoek naar geschikte camouflage producten? Klik hier voor een overzicht van populaire camouflagematerialen.
13 reacties
Goedenavond ! Ik maak foto’s van mussen (en andere vogels).
Ik woon (in Zuid-Frankrijk) in een flat 2e etage met balkon. Op het balkon staat een tafel waarop ik de zaden dagelijks strooi. Ik fotografeer de mussen vanuit mijn schuifpui in de woonkamer die ik daarvoor deels open. Net genoeg om mijn camouflage erachter te zetten. Ik sluit dan de gordijnen tot aan de camouflage.
De vogels kunnen mij zo absoluut niet zien.
De camouflage was gedrapeerd en gespannen op een trapleertje en betrof een zwarte doek.
In die doek maakte ik eerst een gaatje om mijn camera doorheen te schuiven, en een ander, klein, daarboven, om zelf ook te kijken.
Maar wat ik ook doe: ze hebben een enorme angst voor mijn camera, voor dat kleine zwarte rondje. Ook als ik mijn camera al van tevoren open maak en door de opening schuif, waarna ik er niet meer mee beweeg, en ik zit te wachten voordat ze komen werkt dat niet.
Ik maakte ook eens een klepje boven het rondje dat langzaam weg naar boven schoof bij de beweging van mijn camera naar buiten. Ze hadden het toch door.
Toen ging ik op zoek naar vervanging van het zwarte doek, en vond emballage-materiaal van papier, met afeeldingen van camera’s er op, heel toevallig. Maar toch viel nou net MIJN rondje op.
Een paar jaar geleden ging dit beter, “dankzij’ een ziek baby musje dat mij zo’n beetje als zijn moeder beschouwde en heel dichtbij kwam. Toen durfden de volwassenen ook dichterbij te komen, maar dit jaar is dat er niet.
Wellicht een lokvogel nemen ?
Dus vandaar mijn vraag: wat te doen.
Ik weet dat er glas bestaat dat alleen maar aan één kant zicht geeft, gebruikt voor in auto’s waar je van buiten af niet in kunt kijken, maar de mensen in de auto kunnen uiteraard wel naar buiten kijken. Zo’n stuk glas kopen ? Maar is de kleur dan wel helder, of wellicht een beetje geel-achtig ?
Vandaar mijn vraag: weet u een oplossing ?
Mijn dank bij voorbaat.
Dank voor je uitgebreide reactie en vraag. De beste oplossing zou zijn om een dummy lens standaard buiten te hebben staan, zodat ze er aan wennen en er nauwelijks verschil is als de echte lens wordt gebruikt.
Wat betreft glas: ik denk dat je doelt op stopsol: dit is spiegelend glas van buiten en van binnenuit kun je er doorheen kijken. Dit werkt prima bij fotohutten, maar zal niet isolerend genoeg zijn voor een woning vermoed ik.
Waar koop je een katoenen net voor in de auto?
Hier kun je dit net bestellen: https://webshop.natuurfotografie.nl/product/stealth-gear-extreme-ultimate-freedom-camonet-sparrow-85x90cm/
Leuk zo’n camouflage pak, maar waar heb je die en betaalbare.
Bij iedere Dump kun je voor enkele 10tjes deze camouflage netten kopen in verschillende tinten en bedrukkingen.
Kijk eens bij een vestiging van Decathlon. Zij hebben een afdeling met jachtkleding/camouflagekleding. Volgens mij ook redelijk betaalbaar. Wel passen; kleding is voor Fransen op de juiste maat, maar Nederlanders zijn een stukje groter, gemiddeld.
Een andere locatie is inderdaad de ouderwetse dumpshop.
Succes!,
Herman
Zie hier voor heel veel verschillende camouflage mogelijkheden, incl. een compleet pak: https://webshop.natuurfotografie.nl/product-categorie/apparatuur/camouflage/
Hier kun je dit pak bestellen: https://webshop.natuurfotografie.nl/product/buteo-photo-gear-3d-leaves-suit-5/
Er zijn ook andere varianten beschikbaar. Kijk even waar je voorkeur naar uitgaat.