HOME < INSPIRATIE < INTERVIEWS
Interviews

Interview Mark Oomens

Fotograaf Henri van Vliet stelt 12 eigenwijze vragen aan een natuurfotograaf.
Hij benadert hiervoor vooral fotografen die nog niet echt bekend zijn bij het grote publiek, zich nog net onder het maaiveld begeven misschien, maar zijns inziens wel opvallend goed bezig zijn en daarom wel wat aandacht verdienen.

Mark Oomens
Fotograaf: Mark Oomens

Wie ben jij, en waarin onderscheid je je van andere fotografen ?

Ik ben pas een paar jaar geleden begonnen met fotograferen en ben dus gestart in het digitale tijdperk. Dit heeft mij de kans gegeven om veel te experimenteren en snel te leren. De standaardregistraties was ik vrij snel beu. Ik ontdekte macrofotografie en merkte dat ik hiermee zelfs in een relatief natuurarm gebied toch nog heel verrassende beelden kon maken. Ik houd ervan om van ‘alledaagse’ onderwerpen iets bijzonders te maken. Ik ben altijd op zoek naar details die mij interesseren om deze vervolgens op een aantrekkelijke manier in beeld te brengen. Ik streef daarbij niet naar een natuurgetrouwe weergave van de realiteit, maar liever naar beelden waarbij je je even afvraagt waar je nu precies naar kijkt.  

Welke foto van jou ken ik waarschijnlijk ?

Een foto van twee roeken in een boom op een mistige dag. Deze foto heeft een prijs gewonnen in de Roots fotowedstrijd 2016 en is op verschillende plekken te zien geweest. Daarnaast maakte dit beeld onderdeel uit van mijn portfolio voor de Marius van der Sandt Beurs.

Wat is je favoriete onderwerp ?

Ik houd vooral van insecten en dan met name de eendagsvlieg. Ondanks dat iedereen weleens van het beestje gehoord heeft, weet eigenlijk niemand hoe hij er precies uitziet. Aan de ene kant zien ze er haast prehistorisch uit terwijl ze juist ook weer heel sierlijk zijn met hun lange staarten en doorzichtige vleugels. Hoewel het statistisch gezien waarschijnlijk totale onzin is, voelt het toch altijd heel uniek als je zo’n beestje tegenkomt op zijn enige levensdag.

Wat staat er al jaren bovenaan jouw bucketlist ?

Ik laat me graag en met behoorlijke regelmaat verrassen door de natuur. Onderwerpen vinden mij vaker dan ik hen. Als ik dan toch iets zou moeten opnoemen zou het de adder zijn. De prachtige tekening en de karakteristieke kop met oranje ogen en verticale pupillen maken het een super fotogeniek dier. Daarnaast vind ik de spanning die om dit onderwerp hangt fantastisch. Het is de enige gifslang van Nederland en er is zelfs een medisch protocol voor adderbeten. Ondanks vele zoektochten is het me echter nog niet gelukt om een adder te vinden. Een ongrijpbaar onderwerp dus en dat maakt me alleen nog maar nieuwsgieriger. 

Van wie krijg je (opbouwende) kritiek op je foto’s ?

Mijn vriendin ziet vrijwel al mijn foto’s en heeft daar uiteraard ook een mening over. Daarnaast worden mijn foto’s dit jaar door de begeleidende fotografen van de Marius van der Sandt beurs beoordeeld, die mij regelmatig verrassen. Niemand heeft echter zoveel kritiek op mijn foto’s als ik zelf.

Welk onderwerp binnen de natuurfotografie ga jij nooit fotograferen, en waarom niet ?

Ik vermoed Antarctica. Niet omdat ik het niet zou willen, maar omdat ik doodsbang ben voor vaartochten over zee.

Welke (type) foto ben je beu ?

Registraties van inspiratieloze momenten. Als fotograaf wil je graag fotograferen, dat snap ik heel goed. Maar soms is er nu eenmaal niets te fotograferen of lukt het gewoon niet, dan moet je dat accepteren en de foto’s weggooien.

Ik zeg f22 , wat zeg jij ?

Macro! Zowel met tussenringen als met mijn gloednieuwe Laowa 15mm kom ik regelmatig op kleine lensopeningen uit. Extra scherptediepte heeft in sommige gevallen nu eenmaal een hogere prioriteit dan scherpte op 100% crop.

Welke fotograaf inspireert je op dit moment het meest ?

Ai, slechts één naam kiezen valt niet mee. Ik ben altijd erg onder indruk van het werk van Leon Baas. Hij is een meester op het gebied van kunstlicht in macrofotografie. Technisch is hij iedereen steeds een stapje voor. Ondanks zijn technische kunde voelen zijn foto’s voor mij nooit aan als een ‘goed uitgevoerd trucje’. Hij heeft een gigantische passie voor zijn onderwerpen en weet deze steeds weer op verrassende wijze in beeld te brengen. 

Wanneer moest je echt afzien voor het plaatje ?

Zolang ik door de zoeker kijk, zie ik eigenlijk nooit af. Als ik gefocust ben op een onderwerp vult dat mijn brein en vergeet ik alles erom heen. Een gunstige eigenschap die me al veel mooie plaatjes heeft opgeleverd, maar zo nu en dan betaal je er wel de prijs voor. Bevroren tenen van het fotograferen van een schaatsenrijder in ijswater, een zomer lang ingebrande ‘bikinibandjes’ op mijn rug van een waadpak tijdens het fotograferen van parende roodoogjuffers en een week lang ‘waterpokken’ (lees knutjesbeten) na het vastleggen van weidebeekjuffers. 

Welke foto vormt momenteel je bureaublad ?

Gek genoeg is mijn achtergrond op het moment geheel zwart. Een beetje rust in de chaos scheppen.

Welke vraag mis je in dit vreemde lijstje ?

Wat is het beste nummer ooit geschreven? Little wing – Jimi Hendrix

Deel dit artikel


5
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Door Mark Baaijens op 14 december 2017 om 12:39

  Geweldige foto`s, interessant artikel.
  Groet,
  Mark Baaijens
  The wind cries Mary

 2. Door peter wijn op 13 december 2017 om 09:37

  Nou mis ik toch wel de link naar meer over Marc Oomens. Die roeken-introductiefoto is al zo uitdagend, en daarmee begint het pas.
  Compliment
  (maar voeg nog even linkjes naar websites toe. google helpt niet heel erg.)

  1. Hoi Peter, ik heb een linkje toegevoegd naar Marks winnende portfolio voor de Marius van der Sandt Academy.
   Ook hier: http://www.markoomens.nl/portfolio.html vind je nog meer van Marks werk.
   Groet,
   Jaap

 3. Bedankt voor het meewerken aan dit interview. Als ik je antwoorden zo lees denk ik dat wij eens een goed gesprek over fotografie en muziek moeten voeren Marc, jij bent nog eigengereider dan ik

  1. Graag gedaan Henri, ik vond het leuk om te doen. Voor een goed gesprek ben ik altijd te porren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *