Menu

Onderdeel van Pixfactory

Hoe krijg je meer herfst in je foto’s?

In deze tijd van het jaar zijn de herfstkleuren meestal op hun mooist. Vallen de kleuren toch wat tegen, of staat er toch nog ergens een te groene boom in je verder fraai gekleurde bos, dan kun je Lightroom inzetten om je foto net dat beetje extra herfst te geven.
De herfst een boost geven kan eenvoudig met het HSL paneel in Lightroom. Fotograaf: Marijn Heuts

Herfstkleuren nabootsen

In de herfst verkleuren alle bladeren van diverse tinten groen richting de kleuren in het warmere spectrum, te weten geel, oranje, rood en bruin. Die verschuiving kunnen we digitaal prima nabootsen of aanzetten. Ik doel dan niet op het verhogen van de verzadiging, want daarmee maak je enkel de bestaande kleuren voller.

Herfst-witbalans: de witbalans opgehoogd, met als gevolg veel te gele tinten in het bos. Fotograaf: Marijn Heuts

Het verhogen van de witbalans is ook geen optie, want je wil niet dat bijvoorbeeld een blauwe lucht mee kleurt richting de warmte. Bovendien maakt een warmere witbalans de tinten vooral geler, terwijl wij liever wat meer oranje en rood hebben.

Herfst-aanpassing: de geheime herfstschuif bevindt zich in het HSL-paneel. Kleine aanpassing, veel plezier. Fotograaf: Marijn Heuts

We moeten ons heil daarom gaan zoeken in het HSL paneel, waar we per kleur de verzadiging, luminantie (helderheid) en kleurtoon kunnen regelen. Die laatste is onze geheime herfst-schuif. Eerst maar de bladeren die hardnekkig groen blijven. Als je het groene kanaal naar links schuift, worden de groen tinten geler. Dat doet meteen al heel veel.

Echt leuk wordt het als we vanaf daar onze weg naar boven werken. Schuif je namelijk de gele tinten naar links, dan wordt alles wat geel is meer en meer oranje. De schuif er boven laat de oranje tinten weer richting rood gaan. Eventueel pas je ook de rode tinten aan door die naar rechts te schuiven en meer oranje te maken. Je foto knapt er enorm van op en het resultaat is een stuk realistischer dan wanneer je de witbalans een ruk naar rechts geeft.

Aanpassen van luminantie

Probeer ook eens te spelen met de luminantieschuiven voor geel, oranje en rood. Door die kleuren donkerder te maken, worden de kleuren vanzelf voller. In donkere tonen valt verzadiging namelijk meer op dan in lichte tonen. Tenslotte kun je ook de verzadiging van de genoemde kleurtinten nog aanpassen, maar vaak is dat niet meer nodig omdat je dat in het basispaneel al hebt gedaan voor het hele beeld.

Herfst-origineel: de foto voor enige bewerking, nog teveel groen blad. Fotograaf: Marijn Heuts

 

Herfst-HSL: de groene, gele en oranje tinten allemaal opgewarmd geeft een veel natuurlijker resultaat. Fotograaf: Marijn Heuts

Lokale correcties

Mochten er nu delen van de foto opgewarmd worden waarvan je dat niet wil (bijvoorbeeld een groen houten hutje in het bos), dan kun je dat oplossen. Ga naar een van de lokale aanpassingsgereedschappen, zoals het radiaalfilter op het aanpassingspenseel. Selecteer daarmee zo goed mogelijk het element dat je niet wil raken en pas de relatief nieuwe HSL schuif daar aan. Je schuift er alle kleuren binnen je selectie mee op, in dit geval dus geel weer richting groen. Feitelijk draai je de bewerking van net weer terug binnen je selectie. Raak je net te veel omdat je selectie niet optimaal is, gebruik dan het bereikmasker om alleen de echt groene tinten binnen je selectie of radiaal te raken met je HSL-aanpassing.

Photoshop komt te hulp

Zijn er nu veel onderdelen in de foto die lijden onder je grove HSL-aanpassing (zoals allemaal groenige boomstammen), dan heb je wel een boel radialen of penselen nodig in Lightroom. Open in dat geval de foto dan vóór de HSL-aanpassing in Photoshop. Dupliceer de laag en ga naar het Camera Raw-filter. Daar kun je dezelfde HSL-aanpassing doorvoeren zoals we dat eerder ook al deden. Voeg een masker toe aan de laag met de aanpassing en met een zwart penseel kun je de opwarming er nu overal naar wens weer uitschilderen.

 

Meteen op pad om de herfst te fotograferen?

De mooiste herfstbossen

12 kleurrijke herfstfeestjes

Ardennen in de herfst

12 reacties

  1. Ik heb hier ook grote moeite mee, naar mijn mening is wat er gebeurt met die schuifjes niet direct subtiel, corrigerend of creatief, maar is het gewoon een poging om een beeld te creeren dat er niet was.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

12 reacties

  1. Ik heb hier ook grote moeite mee, naar mijn mening is wat er gebeurt met die schuifjes niet direct subtiel, corrigerend of creatief, maar is het gewoon een poging om een beeld te creeren dat er niet was.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: