Menu

Onderdeel van Pixfactory

In het Zonnetje: Filip van Boven

Op 28 maart 2020 bestaat Natuurfotografie.nl 5 jaar en dat is grotendeels dankzij onze getalenteerde auteurs! Tijd om ze eens in het zonnetje te zetten en jullie een glimp te tonen van de personen achter deze schrijfsels! Vandaag: gewaardeerd collega, natuurfotograaf en auteur Filip van Boven!
Filip van Boven

In het Zonnetje: Filip van Boven

1. Welke foto is voor jou heel bijzonder en waarom?

Deze foto van een mannetje beekkeizerlibel en wel om 3 redenen. Het is de ‘Holy grail’ onder libellenjagers en in Europa geen voor de hand liggende soort. Eens gevonden was het ook geen gemakkelijke soort om te fotograferen en best wel een uitdaging. Maar vooral en het belangrijkste: de herinnering aan een prachtige locatie. Samen met m’n vriendin één met de natuur, aan een idyllisch bergriviertje ergens in Turkije…

Beekkeizerlibel
Beekkeizerlibel. Fotograaf: Filip van Boven

2. Wat is jouw guilty pleasure?

Marvel! Als kind was ik al verzot op de comics en met vrienden fantaseerden we of onze helden ooit zouden worden verfilmd en wie dan Spiderman zou moeten spelen. Fantastisch staaltje cinema trouwens om op 12 jaar tijd 22 films te maken die allemaal met elkaar verband houden en waarvan alle films samenkomen in de laatste 2: Infinity war en Endgame. En ik lees nog altijd de comics. En als ik even geen libel zie vliegen, speel ik op mijn smartphone Marvel Strike Force…

3. Wat wil je graag nog leren/bereiken op natuurfotografiegebied?

Mijn doel is om alle Europese libellen voor de lens te krijgen. Al is dat eerder een middel om op plaatsen te komen waar ik anders nooit zou komen en dus verborgen parels te vinden. Ik ben onlangs in Thailand op zoek gegaan naar libellen en dat heeft mijn honger naar andere bestemmingen aangewakkerd. Ik wil dus heel de wereld zien en elke libel ter wereld. Dat zijn er meer dan 5800. Ik zit nu aan 164…

4. Wat vind je het leukste aan natuurfotografie?

Natuurfotografie geeft me de drive om nog meer naar buiten te gaan. Meer nog, het geeft me een reden om bijvoorbeeld een aantal dagen na elkaar naar exact dezelfde locatie te gaan. Ik werk als natuurbeheerder in een natuurreservaat en ben dus al altijd buiten, maar mijn mooiste ‘natuurbelevingen’ heb ik toch beleefd dankzij de fotografie. Het ‘dwingt’ je om meer dan anders één te worden met de natuur en de speciale momenten komen dan vanzelf…

5. Heb je een fotografietip voor de lezers?

Zoek binnen de natuurfotografie je passie en blijf zoeken tot je die vindt. Want als je die hebt gevonden, zal je merken dat het geen opgave meer is om je daarin vast te bijten. Dan wil je niets anders meer. Soms denk ik zelf wel eens: ‘Moet ik nu ook niet die bosanemonen gaan fotograferen?’ En dan denk ik meteen: ‘Nee hoor, ik moet niets, ik wacht nog een maand op de eerste libellen.’ Dat werkt zo bevrijdend…

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: