Menu

Onderdeel van Pixfactory

In het Zonnetje: Marijn Heuts

Op 28 maart 2020 bestaat Natuurfotografie.nl 5 jaar en dat is grotendeels dankzij onze getalenteerde auteurs! Tijd om ze eens in het zonnetje te zetten en jullie een glimp te tonen van de personen achter deze schrijfsels! Vandaag: gewaardeerd collega, natuurfotograaf en auteur Marijn Heuts!
Marijn Heuts
Marijn Heuts.

Welke foto is voor jou heel bijzonder en waarom?

Dan kies ik voor een foto van een luipaard dat zich van meters hoog uit een boom laat vallen, omdat er twee boze bavianenmannen met ontblote tanden razendsnel omhoog klimmen. Niet dat het mijn allerbeste foto ooit is, maar het was wel zo’n typische ‘once in a lifetime’ ervaring. De lokale gidsen hadden zoiets in al die jaren ook nog nooit gezien. En dat ik als enige het luipaard in mid-air scherp in beeld had was wel een extra persoonlijk juichmomentje.

Springend luipaard
Springend luipaard. Fotograaf: Marijn Heuts

Wat is jouw guilty pleasure?

Binnen de natuurfotografie is dat een mistige ochtend op een paars gekleurd heideveld. Ondanks dat ik het al 15 jaar op rij heb gefotografeerd, kan ik er nog steeds heel blij van worden. Gewoon even niet te hard zoeken naar een aansprekende compositie, maar vol op de automatische piloot foto’s maken met veel heide op de voorgrond, een eenzame boom aan de horizon, een fijne laag mist en het liefst nog een pastelkleurige lucht er boven. Veel meer cliché zal het niet worden, maar soms is het zo lekker om de sfeervolle foto’s in de schoot geworpen te krijgen.

Wat wil je graag nog leren/bereiken op natuurfotografiegebied?

Qua leren: alles. Ik ben een echte allrounder in natuurfotografie. Ik vind alles leuk, maar wil ook alles goed doen. Daarom verdiep ik me steeds weer in nieuwe vormen van de natuurfotografie en alles wat daar bij komt kijken. Denk aan het monteren van video, maar ook het bouwen van een cameraval of het goed uitlichten van een nachtelijke scene. Het is nooit klaar. Qua bereiken: al jaren kom ik vrij ver in de Wildlife Photographer of the Year wedstrijd in Engeland. Wat zou het gaaf zijn een keer daadwerkelijk bij de winnaars te horen en in smoking onder het skelet van de dino te mogen dineren.

Wat vind je het leukste aan natuurfotografie?

Voor mij is het een drie-eenheid die onsplitsbaar is. Lekker actief buiten zijn, struinen, zweten, ontdekken en genieten vormen het eerste deel. Het hoofd leeg maken van alles wat te maken heeft met werk, verplichtingen en druk, dat is deel twee. En tenslotte het creëren van iets moois. Iets waar je blij mee bent en wil delen met anderen, een tastbare trofee van een mooie ochtend in de buitenlucht. Als een van de drie niet lukt heb ik een mindere ochtend dan wanneer het alle drie op zijn plek valt.

Heb je een fotografietip voor de lezers? Denk bijvoorbeeld aan een app, een locatie, een diersoort, een inzicht, een trucje in Photoshop of een camera-instelling…

Blijf jezelf constant opnieuw uitvinden, dan blijft de natuurfotografie een leven lang leuk. Nieuwe dingen proberen gaat weliswaar met vallen en opstaan en in het begin zullen de resultaten niet meevallen. Gaandeweg gaat het lukken en maak je foto’s waar je juist extra trots op bent, omdat je weet dat ze je niet zomaar in de schoot zijn geworpen. Dat een ander dat niet aan je foto’s ziet is niet relevant. Fotografie is dan ook geen prestatiesport. Je bent de enige die je eigen prestaties op waarde kan schatten.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: