Menu

Onderdeel van Pixfactory

In het Zonnetje: Renate van den Boom

Op 28 maart 2020 bestaat Natuurfotografie.nl 5 jaar en dat is grotendeels dankzij onze getalenteerde auteurs! Tijd om ze eens in het zonnetje te zetten en jullie een glimp te tonen van de personen achter deze schrijfsels! Vandaag: gewaardeerd collega, natuurfotograaf en auteur Renate van den Boom!
Renate van den Boom
Renate van den Boom.

Op welk artikel ben jij het meest trots?

Op Het morele kompas van de natuurfotograaf. Dit artikel leverde veel reacties op. Zelf vind ik het onderwerp ontzettend interessant. Het menselijk gedrag, de drang om een mooie foto te maken en daarvoor wellicht ‘regels’ te willen overtreden. En hoe gaan andere mensen daarmee om? Kunnen we met elkaar hierover in gesprek gaan? Durf je een ander aan te spreken op diens gedrag en hoe goed ben je zelf aanspreekbaar? Het zijn onderwerpen waar ik in mijn dagelijkse werk mee bezig ben en ik vind het erg leuk om dat eens te combineren met mijn grote passie, natuurfotografie.

Heb je wel eens iets geschreven waarvan je dacht….’dat had ik beter niet kunnen doen?’

Nee, ik sta absoluut achter alles wat ik schrijf. Soms kunnen artikelen misschien wel beter, sterker. Maar ik leer elke keer weer.

Welke foto van jou is het meest bijzonder voor jou en waarom?

Jeetje dat is lastig. Voor mij zijn heel veel foto’s bijzonder. Ik fotografeer echt vanuit plezier en passie. Elke foto heeft voor mijzelf een verhaal of mooie herinnering. Maar ik kies deze foto van de papegaaiduiker. Het is één van mijn favoriete vogels (al is mijn lijstje favoriete vogels bijna net zo lang als de ANWB Vogelgids) en hij in Shetland is gemaakt, absoluut een favoriete bestemming. Dit was de eerste foto van een vliegende papegaaiduiker waar ik heel erg blij mee was. Ik vind het ook leuk om wat meer creatieve foto’s te maken, bijvoorbeeld met een vintage lens, of met een langere sluitertijd en beweging in de foto.

Papegaaiduiker
Papegaaiduiker. Fotograaf: Renate van den Boom

Wat betekent natuurfotografie.nl voor jou / wat heeft natuurfotografie.nl jou gebracht?

Fotografie is voor mij een manier om te ontspannen, de focus te verleggen. Het leven helemaal terugbrengen tot één onderwerp, in ieder geval voor even. Ik vind het vooral heerlijk om heel vroeg in de ochtend buiten te zijn, als de wereld net ontwaakt en er nog weinig mensen buiten zijn. Het licht, de vogels, het wild wat je dan ziet, daar geniet ik van. Dan is de wereld heel eventjes voor mij alleen. Die rust die ik dan vind, heb ik ook nodig.

Heb je een fotografietip voor de lezers? (mag een app zijn, een locatie, een diersoort, een inzicht, een trucje in Photoshop, een camera-instelling)

Voor het wandelen kan ik niet buiten de Topo GPS app. Stafkaarten met wandelpaden op heel gedetailleerd niveau. Ik gebruik de app zowel in Nederland als in Engeland en Schotland. Ook ideaal om mooie fotografielocaties vast te leggen. Wat ik iedereen vooral mee wil geven, blijf plezier houden in het fotograferen! Verwelkom tips en positieve kritiek op je foto’s, maar blijf dicht bij jezelf. Als je zelf blij wordt van je foto, is het wat mij betreft gewoon een goede foto. Volg je eigen pad!

Zingende vogel
Zingende vogel. Fotograaf: Renate van den Boom

Welk artikel zou jij graag nog schrijven voor ons?

Oh verschillende artikelen en onderwerpen. Ik zou nog wel nader in willen gaan op een stukje ethiek en integriteit in de natuurfotografie. Maar ik vind het ook erg leuk om mensen mee te nemen naar plekken waar ik ben geweest of in ervaringen die ik heb opgedaan. Heel breed dus, qua onderwerpen. Ik weet zelf nu nog niet waar mijn volgende column over gaat, dat wordt voor mij ook nog een verrassing, haha!

Heb je nog een tip/suggestie/opmerking voor Natuurfotografie.nl

Ik zou het echt niet weten! Ik vind het een enorm veelzijdig platform voor een breed publiek, van beginners tot gevorderden. De variatie aan onderwerpen is enorm. Wat je ook wilt leren of lezen, overal is wel iets over geschreven. Het magazine is trouwens een aanrader, ik vind het absoluut één van de mooiste fotografietijdschriften. Vooral zo doorgaan, zou ik zeggen.

Landschap
Landschap. Fotograaf: Renate van den Boom

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: