Menu

Onderdeel van Pixfactory

Interview Alex Plantinga

In dit interview stelt natuurfotograaf Henri van Vliet vragen aan een collega natuurfotograaf. Hij benadert hiervoor vooral fotografen die wat hem betreft nog niet bekend genoeg zijn bij het grote publiek, zich nog net onder het maaiveld begeven misschien, maar zijns inziens wel opvallend goed bezig zijn en daarom wel wat (extra) aandacht verdienen.
Porseleinzwam
Porselein paddenstoel op de vroege ochtend. Fotograaf: Alex Plantinga

Stel jezelf eens voor, (wie, wat, waar en vooral waarom fotografeer je?)

Ik ben Alex Plantinga, 28 jaar en ik woon in Apeldoorn. Omdat natuur echt mijn passie is, ben ik de opleiding Bos- en Natuurbeheer aan Van Hall Larenstein gaan doen. Al van jongs af aan ben ik groot liefhebber van de natuur en dan met name de Veluwe. Van de kleinste paddenstoelen tot aan de roedels edelherten, ze hebben altijd al mijn interesse gehad. Mijn ouders hadden een stacaravan op een camping in Ermelo. Hierdoor liep ik als kleine jongen al vaak door de bossen op zoek naar wilde dieren. Ik kwam altijd veel wild tegen waardoor ik op een gegeven moment besloot mijn ervaringen te delen door middel van fotografie. Door het fotograferen ben ik nog meer op de prachtige natuur gaan letten en probeer ik mensen net zo enthousiast voor de natuur te krijgen als ik dat ben.

Alex Plantinga
Alex Plantinga.

Wat is je mooiste foto en wat is het verhaal erbij?

Mijn mooiste foto (naar eigen zeggen) is die van twee vechtende vliegende herten op een eikenboom. Ik heb jaren lang gezocht naar deze insecten maar kon ze steeds niet vinden. Toen ik twee jaar geleden eindelijk de locatie te horen gekregen had, was ik te laat. Vorig jaar had ik helaas ook geen kans om ze te fotograferen dus ik besloot dit jaar elke vrije minuut bij de vliegende herten te spenderen. Dagen lang uren achter elkaar wachtende op het ene moment dat twee mannetjes zouden gaan worstelen. En toen gebeurde het, en kon ik eindelijk de foto maken die ik al jaren wilde maken.

Vechtende vliegende herten
Vechtende vliegende herten. Fotograaf: Alex Plantinga

Wat staat er al jaren bovenaan jouw bucketlist?

Pfoe, er staan echt enorm veel dingen boven aan mijn bucketlist. Voornamelijk dieren maar de laatste twee jaar zijn er drie die ik toch echt wel hoog heb staan: een keiler op een heuvel die recht op mij af komt lopen, een bosuil van dichtbij (het liefst niet in een beuk) en een boommarter. Dit is echt wel mijn top drie.

Wanneer ben je tevreden met een opname?

Als ik heel eerlijk ben dan ben ik zelden tevreden met een foto. Ik ben daarin zeer perfectionistisch en vind het dan ook lastig tevreden te zijn met een goede foto omdat ik vaak wel verbeterpunten zie.

Porseleinzwam
Porselein paddenstoel op de vroege ochtend. Fotograaf: Alex Plantinga

Van wie krijg je (opbouwende) kritiek op je foto’s?

Er zijn twee personen waar ik altijd kritiek van krijg. Meestal opbouwend wat uiteraard zeer gewaardeerd wordt. De eerste persoon waar ik opbouwende kritiek van krijg is mijn vriendin. Ze heeft zelf niet veel met natuurfotografie maar ze geeft wel altijd haar eerlijke mening waar ik erg blij mee ben. Zeker omdat dit mij helpt om uit mijn eigen bubbel te komen en op een andere manier naar mijn foto’s te kijken. De tweede persoon waar ik altijd opbouwende kritiek van krijg is mijn goede vriend Martijn Nugteren. Hij vertelt altijd precies wat hij tof vindt of juist wat hij anders had gedaan. Door zijn feedback ben ik de laatste jaren enorm gegroeid als fotograaf.

Oplettende ringslang
Oplettende ringslang. Fotograaf: Alex Plantinga

Wat doe je om je te blijven ontwikkelen als fotograaf?

Ik probeer mijzelf steeds te blijven ontwikkelen door te luisteren naar feedback die ik krijg. Naast de feedback lees ik veel over de onderwerpen die ik fotografeer. Door het kijken naar foto’s van andere fotografen krijg ik elke keer weer enorm veel zin om er met mijn camera op uit te gaan en nieuwe dingen te proberen. Ik ben nog wel bezig met een eigen stijl te vinden die bij mij past, één waarbij je gelijk ziet dat ik die foto heb gemaakt, maar dat vind ik nog het lastigste van alles. Dit komt waarschijnlijk omdat ik alles wat met natuur te maken heeft leuk vind.

Welke fotograaf inspireert je op dit moment het meest en waarom?

Op dit moment zijn er een aantal fotografen die mij enorm inspireren. Martijn Nugteren, Wim Vooijs, Rob Blanken, Sonja Bohte en Jolanda Vlastuin zijn toch wel de fotografen waar ik nu veel inspiratie en ideeën van krijg. Martijn heeft mij enorm geholpen te groeien in fotografie en door zijn feedback blijf ik dat nog steeds doen. Zijn macrofoto’s blijven een perfecte reminder voor mij om goed op de details te letten van de natuur. De andere fotografen zijn zo enorm creatief bezig met hele leuke onderwerpen, wat mij ook weer aanzet om na te denken over hoe ik een onderwerp mooier, spannender of juist abstracter in beeld kan brengen.

Bereid je je gedegen voor of zie je wel wat er op je pad verschijnt?

Negen van de tien keer zie ik wel wat er op mijn pad komt. Ik heb in mijn rugtas altijd een macrolens en telelens waardoor ik de meeste onderwerpen wel kan fotograferen als ik op pad ga. In sommige gevallen bereid ik het wel voor. Ergens eerst kijken waar de zon opkomt zodat ik de volgende ochtend daar kan gaan wachten op wild dat dan mooi met tegenlicht op de foto kan komen.

Vertel eens over die keer dat alles mis ging.

Eén van mijn leukste fotomomenten heb ik meegemaakt met mijn goede vriend Youri Jelsma. We gingen een aantal jaar geleden op pad om zwijnen te fotograferen. Toen we uit eindelijk jonge zwijnen tegenkwamen, zijn we in het gras plat op ons buik gaan wachten tot ze dichterbij kwamen. Dit duurde vrij lang maar toen ze eindelijk dichtbij genoeg waren, kreeg ik een spontane hoestbui! Uiteraard hoorde de zwijnen dit en vertrokken direct. Zo hadden we een geweldige wildervaring, alleen kwamen we thuis zonder de gehoopte foto’s.

Frisling
Frisling. Fotograaf: Alex Plantinga

Wat zit er in je cameratas? Wat is onmisbaar voor jou? Wat zou elke fotograaf mee moeten brengen?

Wanneer ik ga fotograferen heb ik mijn Canon 6Dii mee met daarop een telelens of macrolens. Maar naast deze apparatuur heb ik ook altijd een notitieboekje mee. Hierin teken ik vaak de route die ik loop door een gebied en geef ik aan waar en wat voor leuks ik ben tegen gekomen. Ik geef op de tekeningen bijvoorbeeld een locatie aan waar ik een ree ben tegen gekomen of waar een hol van een vos of das zich bevindt. Wanneer ik dan weer eens naar dat gebied toe ga bekijk ik altijd even wat ik er de vorige keren gezien en beleefd heb en vul dit naderhand weer aan met nieuwe ervaringen.

Welke foto vormt momenteel je bureaublad en waarom juist deze?

Op dit moment bekleedt mijn foto van een libel de achtergrond van mijn pc. Na vele uren oefenen met multiple-exposure en vele ochtenden vroeg uit bed gaan voor een goede zonsopkomst, kon ik eindelijk de foto maken die ik voor ogen had.

Libel in prachtig tegenlicht
Libel in prachtig tegenlicht. Fotograaf: Alex Plantinga

Welke vraag mis je in dit vreemde lijstje en wat zou je antwoord op die vraag zijn?

Nou de enige vraag die ik nog in dit rijtje mis is: ‘Welke fotograaf vind jij dat meer aandacht verdient?’ Mijn antwoord hierop zou zijn: Youri Jelsma. Ik denk dat alle natuurfotografen en zeker vogelliefhebbers met plezier naar zijn foto’s zullen kijken.

4 reacties

  1. Prachtige beelden bij een goed interview! De liefde voor de natuur en de drang om dit op jouw manier vast te leggen is heel herkenbaar!
    Ik voel me trots dat je mij noemt als inspiratiebron! Dank je wel?

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

4 reacties

  1. Prachtige beelden bij een goed interview! De liefde voor de natuur en de drang om dit op jouw manier vast te leggen is heel herkenbaar!
    Ik voel me trots dat je mij noemt als inspiratiebron! Dank je wel?

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: