Menu

Onderdeel van Pixfactory

Interview Bianca Blonk

Haar voorliefde voor zoogdieren zie je duidelijk terug in haar foto’s. Haar passie voor de natuur ook. Beide deelt zij graag met anderen tijdens de fotoreizen en workshops die ze begeleidt. Nieuwsgierig geworden naar de mens achter de prachtige resultaten hiervan interviewt Pauline Rote haar collega natuurfotograaf Bianca Blonk.
The jump
The jump. Fotograaf: Bianca Blonk

Interview Bianca Blonk

Stel jezelf eens voor, wie is Bianca en hoe ben jij gestart met natuurfotografie?

Ik ben Bianca Blonk, 48 jaar en woon in Assen. Ik ben begonnen met natuurfotografie in 2015. Daarvoor heb ik 10 jaar vooral honden gefotografeerd. Mijn verhuizing naar Assen in 2016 heeft mijn natuurfotografie in een stroomversnelling gebracht. Er is zoveel natuur in Drenthe, dat ik er inmiddels wekelijks (lees dagelijks) in te vinden ben.

Bianca Blonk
Bianca Blonk.

Wat is jouw grootste passie in de natuurfotografie en hoe en waar vind jij jouw onderwerpen?

Mijn grootse passie in de fotografie is wildlife, maar ook de macrofotografie vind ik geweldig. Onderwerpen vind ik op verschillende manieren. Ik fotografeer voor 90% in eigen omgeving. Bij wildlife zoek ik naar sporen van zoogdieren, om me daarna in het dier te verdiepen. Wanneer eet hij, wanneer is de paartijd en wanneer zijn er jongen? Heeft hij een goede neus of juist ogen of oren? Als ik dat weet ga ik terug naar het gebied, zoek ik uit waar mooi licht is en ga zitten in de hoop dat het dier er op de juiste tijd is.

Double cuteness
Double cuteness. Fotograaf: Bianca Blonk

Wat doe jij om die ultieme foto te maken?

Ik ga denk ik ver voor een foto, in de zin van vaak terug naar dezelfde plek, door weer en wind en ik lig rustig in de modder. Ik sta vroeg op tijdens de zomermaanden en doordat ik het avondlicht ook niet wil missen, worden het korte nachtjes.

Goodmorning new day
Goodmorning new day. Fotograaf: Bianca Blonk

En hoever gaat jouw liefde voor de natuur?

Qua fotografie probeer ik de natuur zo veel mogelijk te respecteren. Ik vind de uitdrukking laat niks anders achter dan voetstappen wel een mooie, maar zeker niet altijd haalbaar. Ook ik verstoor weleens een dier. Verder probeer ik een steentje bij te dragen door me in te zetten voor de dassen en de uilen in de omgeving van Assen. Ik haal hier ontzettend veel voldoening uit. Daarnaast probeer ik te genieten van elk moment in de natuur, ook als die ene foto even niet lukt.

Wat heb je bereikt waar jij trots op bent?

Ik vind trots niet het juiste woord, trots ben ik op mijn dochter. Maar in de fotografie ben ik dankbaar voor de kansen die ik gekregen heb bij het Drents Landschap voor het mogen volgen van een aantal dassen burchten en bij Nature Talks voor het mogen begeleiden van reizen en workshops.

Heartbreaker
Heartbreaker. Fotograaf: Bianca Blonk

Je geeft ook workshops en begeleidt fotoreizen, hoe stel je deze samen, hoe bereid jij je hierop voor?

Dat klopt inderdaad, ik vind het begeleiden van reizen en workshops erg leuk om te doen. Het samenstellen van een fotoreis doe ik niet zelf, maar samen met de organisatie waarvoor ik de reizen begeleid. Uitgangspunt van elke fotoreis is dat ik het gebied ken en ik dus weet waar de goede en mooie fotokansen voor mijn deelnemers liggen. Voor de workshops geldt hetzelfde. Ik ken mijn gebied en ik ga een aantal keer – in de dagen voordat de workshop is – nog extra naar de locatie om te bekijken hoe (en waar) de onderwerpen er op dat moment het beste bij staan. Zo krijgen mijn deelnemers de beste ervaring.

Wat is jouw favoriete foto en waarom?

De eerste foto die bij deze vraag in me opkomt is mijn sneeuwhazen foto. Ik maakte deze foto tijdens een reis naar Schotland georganiseerd door Kevin Morgans. Voor mij komt alles in deze foto samen, de sneeuwhaas in de sneeuw die bijna onzichtbaar is door zijn wintervacht, het lage standpunt en de ogen lekker scherp. Ook word ik blij van de herinnering, samen fotograferen met vriendin en reismaatje Karin Lokers in februari 2020, toen alles nog gewoon was. ?

Invisible
Invisible. Fotograaf: Bianca Blonk

Heb je een leuke anekdote bij een bepaalde foto die je niet snel zult vergeten?

Ik zal niet gauw mijn ervaring met een veldmuisje vergeten. Op een zomeravond in 2019 rij ik met de fiets door een natuurgebied op weg om vogels bij een poeltje te fotograferen. Op het fietspad rent uit het niets ineens een muisje met mij mee. Gewoon naast me op het fietspad, hij lijkt er een wedstrijdje van te maken. Het lukt me om met mijn elektrische fiets een stukje voor hem uit fietsen. Ik stap af, pak mijn camera en plof op de grond. Tot mijn verbazing rent het muisje nog steeds mijn kant op. Tot vlak naast mijn wiel, daar blijft hij verbaasd een paar tellen zitten en verdwijnt in de berm naast het fietspad. Dit zijn voor mij cadeautjes uit de natuur!

veldmuis
On the road. Fotograaf: Bianca Blonk

Wat zou je ooit nog eens willen vastleggen en hoe ga je dat doen?

Ohh… dit is een moeilijke vraag, gewoon omdat ik nog zoveel wil fotograferen. In Nederland zou ik de otter in het wild willen fotograferen. Hoe…? …ik weet waar hij ongeveer zit. Het plan is dan ook om deze winter te kijken naar sporen en de wildcamera uit te zetten om duidelijk te krijgen waar de otter zich precies bevindt en wat zijn gedrag is. Als ik dat helder krijg, ga ik in de periode rond de langste dag zitten op deze plek en hopen op een ontmoeting met dit bijzondere diertje. Voor het buitenland is mijn lijst nog zo lang. Ik reis vaak georganiseerd en er moet sowieso kans op zoogdieren op het programma staan. Ik vind katachtigen gaaf, maar ook bijvoorbeeld beren en apen. Ik kijk voor het uitzoeken van een reis niet alleen naar het onderwerp maar ook naar de begeleider die meegaat. Voor nu wil ik mee met een van de reizen van Marco Gaiotti en Shaaz Jung. Voor mij zijn dit twee unieke fotografen waar ik heel graag mee op pad wil, welk zoogdier er op het programma staat is dan van minder belang.

Autumn
Autumn. Fotograaf: Bianca Blonk

Hoe ontwikkel jij jouw eigen stijl? Heb je daar tips en trucs voor?

Wat is tegenwoordig nog een eigen stijl in de fotografie? Ik hou van zachte kleuren en rust in een beeld. Wat mij denk ik geholpen heeft tot de stijl die ik nu heb is het volgen van workshops bij fotografen die mij inspireren en van al die workshops heb ik een mixje gemaakt tot wat ik leuk en mooi vind.

Wat heeft de fotografie jou tot nu toe gebracht en wat hoop je dat het je in de toekomst nog brengt?

De fotografie heeft me rust gegeven in een roerige tijd, geeft me de nodige ontspanning naast een leuke maar drukke baan en heeft me de kans gegeven om reizen en workshops te begeleiden. Ik hoop dat de fotografie me dit in de toekomst ook blijft geven.

Summer mornings
Summer mornings. Fotograaf: Bianca Blonk

Wat zou je andere fotografen nog mee willen geven?

Bijt je vast in één onderwerp bij jou in de buurt en volg het een tijdje. Het hoeft geen zeldzaam dier te zijn, maar juist één die je goed kunt leren kennen qua leefstijl en gedrag. Let daarbij ook op de omgeving waarin het dier leeft. Als je daarachter bent, kun je bedenken hoe je deze wilt fotograferen. Welk gedrag wil je vastleggen of welke setting met bijvoorbeeld mooi licht. Als laatste tip; heb geduld, niet alles hoeft in een jaar.

16 reacties

 1. Hoi Bianca,
  Wat leuk om te lezen. Ik volg je al een poos op Instagram en bewonder je mooie foto’s! Vooral de reeën en konijnen vind ik erg mooi! Ik hoop nog veel foto’s van je tegen te komen. Fijne feestdagen!
  Groet,

 2. Wat een leuk interview en mooi om te lezen hoe je de tijd neemt om te komen tot die mooie foto’s. Ik geniet van je foto’s!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

16 reacties

 1. Hoi Bianca,
  Wat leuk om te lezen. Ik volg je al een poos op Instagram en bewonder je mooie foto’s! Vooral de reeën en konijnen vind ik erg mooi! Ik hoop nog veel foto’s van je tegen te komen. Fijne feestdagen!
  Groet,

 2. Wat een leuk interview en mooi om te lezen hoe je de tijd neemt om te komen tot die mooie foto’s. Ik geniet van je foto’s!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: