Menu

Onderdeel van Pixfactory

Interview Luc Rooman

Luc Rooman is onderwaterfotograaf en kwam boven drijven met zijn natuurfoto van het jaar 2021 bij de Groene Camera. Een uitgebreid interview met hem staat deze maand in Natuurfotografie Magazine. Nieuwsgierig naar deze bijzondere tak van fotografie en geïntrigeerd door zijn bijzondere beelden heeft natuurfotograaf Pauline Rote hem het duikpak van het lijf gevraagd.
Sepiola
Sepiola. Fotograaf: Luc Rooman

Wie is Luc en hoe is jouw passie voor onderwaterfotografie ontstaan?

Mijn naam is Luc Rooman, ik ben 56 jaar en sinds jaar en dag woonachtig in het grensdorp Kieldrecht (België). Beroepshalve ben ik friturist en daar wij enkel in het weekend open zijn heb ik het geluk om op weekdagen te duiken.
Zoals vele duikers en onderwaterfotografen is mijn passie ontstaan door de documentaires van Jacques-Yves Cousteau.

Luc Rooman
Luc Rooman.

Gefeliciteerd! Je bent de winnaar geworden van de Groene Camera, hoe is deze foto tot stand gekomen en zag je er direct een potentiële winnende foto in?

Allereerst wil ik de organisatie en juryleden bedanken voor hun ongelooflijke inzet. Voor mij was winnen een totale verrassing laat staan natuurfotograaf van het jaar een titel die ik nog jaren ga koesteren. Ieder jaar in september-oktober zijn er talrijke waarnemingen van zeepaddenstoelen in de Oosterschelde en Grevelingen. Voor mij zijn deze met stip de mooiste kwallensoort van de lage landen. De foto is gemaakt in het Grevelingenmeer aan het gemaal van Dreischor en is een split-level (half-half) opname, één van de moeilijkste disciplines uit de onderwaterfotografie . Op de bewuste septemberdag waren de omstandigheden verre van ideaal met veel wind en hoge golfslag maar toch wilde ik een poging ondernemen, zeker met de dreigende lucht. Na een paar honderd pogingen is het mij eindelijk gelukt om de foto te maken die ik in gedachten had: deze kwal drijvend in de golf, dreigende lucht, gemaal op de achtergrond en nog een stukje van de dijk zichtbaar. Meteen zag ik dat dit een bijzondere foto was, maar winnen is nog een ander verhaal met de vele prachtige inzendingen!

Zeepaddestoel
Zeepaddenstoel. Fotograaf: Luc Rooman

Wat heb je allemaal nodig om onderwaterfotograaf te zijn?

  • Duikopleiding
  • Camera + nodige lenzen
  • Onderwaterhuis + bijpassende poorten
  • Onderwaterflitsers

Verder heb ik niks nodig om onderwaterfotograaf te zijn, het is juist de rust onderwater die de stress laat wegvallen.

Sepiola
Sepiola. Fotograaf: Luc Rooman

Ik kan me voorstellen dat fotograferen onder water ook intensief is en een goede conditie vereist, (hoe) train jij jezelf ervoor?

Vroeger door 2x per week fysiek te trainen in het zwembad en tegenwoordig door te wandelen en fietsen.

Blenny Egypte
Blenny Egypte. Fotograaf: Luc Rooman

Hoe bereid jij je verder voor als je een shoot gaat doen?

Ik maak een checklist zodat ik niks kan vergeten. En ik ga weken op voorhand naar bepaalde duikplaatsen om te oefenen. Verder heb ik een vrij goede kennis van onderwaterbiologie.

Wat is het allerleukste of mooiste aan onderwaterfotografie?

Het mooie aan onderwaterfotografie is het betreden van een totaal nieuwe en rustgevende wereld , een wereld die voor veel mensen ontoereikend is, daarom vind ik het juist zo mooi dat ik met mijn foto’s de onderwaterwereld kan delen met andere mensen.

Wrak met model Egypte
Wrak met model Egypte. Fotograaf: Luc Rooman

Heb je een anekdote die je met ons wilt delen?

In 2016 op een groepsreis naar Lembeh Indonesië was de organisator de hele vakantie op zoek naar een wedstrijdfoto, een knaller zoals wij zeggen, toen ik hem na enkele dagen vertelde dat ik mijn knaller al gemaakt had keek hij mij zeer verwonderlijk aan. Inderdaad is het een knaller geworden waarbij ik internationaal vele prijzen heb gewonnen en de foto aangekocht is door één van de grootste duikmagazines (Scuba diving magazine) van Amerika waar ik nog steeds trots op ben.

Clownfish Lembeh 2016
Clownfish Lembeh 2016. Fotograaf: Luc Rooman

Ga je specifiek op zoek naar je onderwerp of laat je je verrassen onder water?

Inderdaad ik ga meestal op zoek naar een bepaald onderwerp wat ik dan ook verschillende weken blijf volgen. Ieder voorjaar hou ik nauwlettend het nieuws in de gaten wanneer er melding wordt gemaakt van de paddentrek. De padden trekken dan massaal naar het water om te paren , voor mij het startsein om gedurende enkele weken tot een maand 2 tot 3x per week al snorkelend een zoetwatermeer af te zoeken naar parende padden, geloof mij, ieder jaar een schitterend schouwspel.

Welke foto is voor jou heel bijzonder en wat is het verhaal erachter?

Voor mij momenteel een foto van 2 maart 2021 van 2 parende padden die onderwater op een blad van een braamstruik zitten en enkel belicht worden door de zonnestralen wat een zeer bijzondere sfeer creëert.

Parende padden
Parende padden. Fotograaf: Luc Rooman

Hoe vind je jouw inspiratie of uitdaging in deze tak van fotografie?

Door veel deel te nemen aan internationale wedstrijden en te kijken naar andere fotografen maar ik probeer steeds mijn eigen stijl aan mijn foto’s te geven.

Donderpad
Donderpad. Fotograaf: Luc Rooman

Hoever ga jij om die ene foto te maken?

Zeer ver, ben al verschillende keren met een lege fles bovengekomen waarbij ik mij moest afduwen op de bodem.

Koraalduivel
Koraalduivel. Fotograaf: Luc Rooman

Meer zien en lezen van Luc Rooman?
In Natuurfotografie Magazine editie 53 is een uitgebreide tutorial onderwater fotograferen van zijn hand te lezen.

3 reacties

  1. Echt vakmanschap! Veel bewondering voor deze aansprekende natuurfoto’s. De onderwaterwereld is sowieso al bijzonder, maar om het zo vast te kunnen leggen is een kunst. Leuk ook om meer te lezen over de achtergrond van de fotograaf.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

3 reacties

  1. Echt vakmanschap! Veel bewondering voor deze aansprekende natuurfoto’s. De onderwaterwereld is sowieso al bijzonder, maar om het zo vast te kunnen leggen is een kunst. Leuk ook om meer te lezen over de achtergrond van de fotograaf.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: