Menu

Onderdeel van Pixfactory

Interview Lucy van der Sluis

Ze heeft een enorme passie voor de natuur en is in meerdere opzichten creatief. De liefde voor dier en natuur laat zij zien in haar handwerk en in haar fotografie. Wie is deze creatieve duizendpoot? Pauline Rote interviewt haar collega fotograaf Lucy van der Sluis om nader kennis te maken en haar werk aan een groter publiek te laten zien.
sneeuwhaas, Schotland
De sneeuwhaas, Schotland. Fotograaf: Lucy van der Sluis

Stel jezelf eens voor, wie is Lucy en hoe ben je begonnen met fotograferen?

Ik ben Lucy, inmiddels alweer 54 jaar en werkzaam als peuterjuf. Jaren geleden ben ik met een blog begonnen om mijn handwerkpassie te delen met anderen. Omdat beeld daarbij belangrijk is kocht ik een Nikon D90 met een 50mm lens. Deze combi en ik waren onafscheidelijk. Drie jaar lang heb ik elke dag een foto gemaakt (3 x 365 Days). In mijn handtas droeg ik mijn camera overal mee naar toe. Door mee te doen met dit project heb ik leren fotograferen. Ik fotografeerde allerlei onderwerpen, het was maar net wat er voor mijn lens kwam en wat mijn interesse had. Langzamerhand ging ik mij meer en meer in fotografie verdiepen en er kwamen verschillende lenzen en later ook een nieuwe body in mijn bezit. Op dit moment zit de Nikon 200-500mm bijna aan mijn camera vastgeplakt. (nee, ik draag die niet in mijn handtas mee ;-)). Ik heb mij altijd prettig gevoeld in de natuur en met deze combinatie ben ik helemaal in mijn nopjes.

Lucy van der Sluijs
Lucy van der Sluis.

Je bent creatief, je tekent, handwerkt en fotografeert. Zie je een lijn of verbinding in die verschillende disciplines en zo ja welke?

Wat leuk dat je dit vraagt. Ik zie zeker een lijn. Gebruik van kleur, een compositie, de verhoudingen; bij alle vormen van creativiteit komt dit terug. Vooral kleur is voor mij belangrijk en heeft veel effect op het resultaat. Ik ben er gevoelig voor. Ik ben niet zo van de hele harde contrasten of felle kleuren, ook niet in mijn kunst. Creativiteit is voor mij een dagelijkse behoefte, ik ben altijd wel met iets bezig. Overigens weet ik pas sinds kort dat ik kan schilderen. Wat een ontdekking! Door mijn fotografie ben ik gedetailleerder naar vogels en andere dieren gaan kijken wat mijn schilderwerk weer ten goede komt.

Plevierkuiken
Het plevier kuiken, oftewel een ‘hommel met pootjes’. Een geliefd onderwerp van mij om te schilderen.
Waterverf op 100% katoen aquarel papier. Formaat: 15×10 cm. Fotograaf: Lucy van der Sluis

Waar haal jij jouw inspiratie vandaan?

Ik vind het heerlijk om op het internet rond te neuzen. Instagram is onuitputtelijk. Ook kijk ik graag naar foto’s in tijdschriften, boeken, kranten enz. Een foto op papier heeft toch weer een andere uitstraling, absoluut een meerwaarde. Sommige films hebben zo’n mooi beeld. Ik kan een film dan weleens stilzetten om wat langer naar het beeld te kijken. Om te kijken waarom ik het mooi vind.

Als je gaat fotograferen, doe je dat met een vooropgesteld doel of laat je je verrassen door wat je tegenkomt?

Beide. Gelukkig heb ik zowel de duinen, het strand als weidegebied op fietsafstand. Ik weet ongeveer welke soorten ik daar kan aantreffen. Meestal kies ik een gebied waar ik op dat moment zin in heb. Ik laat mij dan verrassen met wat er uiteindelijk voor de lens komt. Dat kan heel eenvoudig een musje zijn maar ook een blauwborst of een haas. Als er in de buurt een leuk soort te vinden is zoals bijvoorbeeld een sneeuwgors of een uil, kan ik daar gericht naar toe gaan. Als ik die dan ook vind, ben ik zo enthousiast dat ik even fotografeer zonder na te denken om daarna (gelukkig) tot rust te komen. Heel af en toe stap ik in de auto en rijd ik naar een andere omgeving maar het liefst doe ik alles met de fiets en/of wandelend.

blauwborst
De blauwborst in zijn omgeving, Lauwersmeer. Fotograaf: Lucy van der Sluis

Wanneer ben jij tevreden over een foto, waar moet deze voor jou aan voldoen?

Voor mij is het belangrijk als de sfeer klopt. Maar ik kan uren miemelen over een foto totdat hij naar mij zin is. Soms kan ik met een detail zo bezig zijn dat een ander het verschil niet ziet maar wat voor mij maakt of de foto klopt of niet.

Hazenstaartjes in de wind
Hazenstaartjes in de wind, Frankrijk. Fotograaf: Lucy van der Sluis

Wat is je meest indrukwekkende moment qua fotograferen en kun je ons daarbij het verhaal vertellen?

Ik hou van koele natte landen zoals bijvoorbeeld Schotland en IJsland. De puffin (papegaaiduiker) heeft een onweerstaanbare aantrekkingskracht op mij. Eens per jaar ga ik alleen op reis. Afgelopen jaar ben ik naar Fair Isle geweest. Een heel klein eilandje van 4,8 km lang en 2,4 km breed. Het heeft ongeveer 60 bewoners en het is ook beroemd om zijn traditionele breiwerken. Dit eiland is bereikbaar vanaf Shetland. Het was best een organisatie om er te komen. Ik ben er uiteindelijk 6 dagen geweest terwijl het er 4 zouden zijn. Maar door het slechte weer kon ik niet van het eiland af. Er vloog geen vliegtuigje en er ging geen boot. Ik moet zeggen dat dat geen straf was. Uren heb ik langs kliffen van Fair Isle in mijn eentje tussen de puffins gezeten en ze geobserveerd. Ze zijn zo leuk, zo mooi en dan die ruige omgeving erbij. Ik zat daar in een sneeuwstorm, regen en wind. Je voelt de grote oceaan om je heen, je ervaart de kracht van de omgeving en hoe nietig je bent als mens. Het gevoel dat je leeft, het is onbeschrijflijk. Deze foto van de puffin is misschien niet mijn mooiste foto die ik van deze vogel heb gemaakt maar het is wel een hele dierbare foto. De foto geeft het gevoel van vrijheid weer en mijn liefde voor de puffin.

Puffin
Puffin, Fair Isle. Fotograaf: Lucy van der Sluis

Welke foto wil je ooit nog maken en waarom?

Heb je even? Dat verandert nogal. Op dit moment word ik helemaal week van een plevierkuiken. Ik las ergens dat ze ook een hommel op pootjes worden genoemd. Alleen dat al, een hommel op pootjes, geweldig toch? Ook een heerlijk onderwerp om te schilderen. Ik zou ook zo graag een foto van drieteenstrandlopers willen maken waarbij de pootjes onscherp zijn door beweging. Ze zijn zo snel en dribbelen zo lekker langs de branding. Lastig hoor om ze plat op je buik te volgen en dan die beweging erin te krijgen. Maar het moet te doen zijn. Zo zou ik ook graag alle soorten uilen, een steltkluut, een groep wilde zwanen in de sneeuw willen fotograferen. En dan hebben we het nog niet gehad over andere dieren en bloemen.

Rustende drieteenstrandlopers, IJmuiden
Rustende drieteenstrandlopers, IJmuiden. Fotograaf: Lucy van der Sluis

Hoe zou je zelf jouw stijl omschrijven of waar wil je uiteindelijk naar toe?

Ik hou van beelden met een bepaalde rust, eenvoud, zacht. Ik heb geen speciaal doel. Ik word vanzelf ergens enthousiast over en dan bijt ik mij daarin vast. Als andere mensen genieten van mijn foto’s of misschien zelfs geïnspireerd raken vind ik dat wel heel fijn. Eigenlijk ben ik best wel een ‘luie’ fotografe. In de avond met het mooie licht zit ik vaak op de bank (te fröbelen). In de ochtend, als ik niet op hoef te staan voor mijn werk, vind ik het heerlijk om uit mijzelf wakker te worden, lekker koffie drinken en tegen de tijd dat ik klaar ben rustig op pad te gaan, wat betekent dat het mooie licht alweer weg is. Dus mijn meeste foto’s zijn vaak rond het middaguur gemaakt.

schaap Sheep Rock
Het schaap voor Sheep Rock, Fair Isle. Fotograaf: Lucy van der Sluis

Is er iets wat je nog heel graag wil leren in de fotografie?

Och ja, best wel veel. Nooit uitgeleerd toch? Ik zou wel beter willen zijn in landschapsfotografie of macro. Ik kan hier enorm mee worstelen. Alleen het probleem is dat ik op dit moment steeds van alles zie vliegen en dan pak ik toch mijn telelens weer. Ook straatfotografie zou ik willen leren. Het is best moeilijk om een pakkende foto te maken. Je moet er ook lef voor hebben. Als ik wat meer tijd zou hebben zou ik absoluut meer met portretfotografie willen doen.

Wie bewonder jij als fotograaf en waarom?

Morten Hilmer, de manier waarop hij op pad gaat, zijn enthousiasme. Hij geeft het dier vaak zo mooi de ruimte in zijn foto’s. Heel inspirerend. Ik heb zijn boek gekocht en dat is werkelijk prachtig. Zijn tip om een foto een tijdje te laten rusten gebruik ik nu ook. Door even los te komen van het moment krijg ik een andere kijk op het beeld wat ik gemaakt heb. Ik kijk graag naar de tips van Nigel Danson op YouTube, vooral over het nabewerken van de foto’s. Zijn uitleg is heel helder en duidelijk. Hij heeft een schitterende stijl. Ook bewonder ik Vivian Maier. Wat een mooie boeiende collectie heeft deze dame ons nagelaten.

Het wad
Het wad. Fotograaf: Lucy van der Sluis

Wat zou je collega fotografen mee willen geven?

Ooefff, dat is best een moeilijke vraag want wie ben ik. Er zijn fotografen met zoveel meer ervaring en de daarbij behorende foto’s. Op een cursus leer je fotograferen en ga je ermee aan de slag. Vervolgens zegt je buurman… oh ik doe dat meestal zo. In artikelen lees je weer andere tips. Uiteindelijk neem je mee wat bij je past en dat maakt je uniek als fotograaf.

10 reacties

  1. Wat een heerlijk interview Lucy en Pauline. Heel leuk om je zo iets beter te leren kennen. Je foto’s hebben iets, iets van Lucy dus, weet ik nu. Ik volg je met veel plezier op IG. Groet Peter (Boeksz)

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

10 reacties

  1. Wat een heerlijk interview Lucy en Pauline. Heel leuk om je zo iets beter te leren kennen. Je foto’s hebben iets, iets van Lucy dus, weet ik nu. Ik volg je met veel plezier op IG. Groet Peter (Boeksz)

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: