Menu

Interview Luuk Belgers

Wie zijn toch de mensen achter de foto’s die wij dagelijks op social media voorbij zien komen? Natuurfotograaf Bert Kok vroeg zich dat ook af en interviewt daarom collega’s die het volgen waard zijn! In dit interview komt Luuk Belgers aan het woord, met een prachtig portfolio waarbij de foto’s stuk voor stuk tot in de puntjes verzorgd en doordacht zijn.
Lichtstralen in het bos
Lichtstralen in het bos. Fotograaf: Luuk Belgers

Interview Luuk Belgers

Wie ben je en wat vind je zo interessant aan natuurfotografie?

Ik ben Luuk Belgers, 33 jaar oud en ik woon samen met mijn vriendin in Herkenbosch, Midden-Limburg. Als ik niet aan het klussen of fotograferen ben, werk ik als projectmanager. Ik ben opgegroeid in de omgeving van Nationaal Park de Meinweg en het Roerdal, waar de rivier de Roer doorheen stroomt en waar ik vroeger veel aan vliegvissen deed. Hier is ook mijn passie voor natuurfotografie ontstaan. Ik herinner me nog een warme zomeravond in juli toen ik middenin de Roer stond met kabbelend water op de achtergrond en een ondergaande zon voor me. Opeens hoorde ik achter mij iets ritselen in het hoge gras en even later kwam een reekalf tevoorschijn. Het reekalf zag mij, bleef even staan en liep vervolgens naar de waterkant om te drinken, zonder enige vorm van angst. Mijn aanwezigheid werd opgemerkt en gewoon geaccepteerd. Dit is mij altijd bij gebleven en terugkijkend was dit voor mij dé aanleiding om dit soort momenten vast te gaan leggen.

Luuk Belgers
Luuk Belgers.

Wat typeert jouw fotografie?

Het liefste maak ik kleurrijke, eenvoudige foto’s met een ‘ziel’. In het geval van dierenfotografie zoek ik dan naar oogcontact of een wat mysterieuze omgeving waarin ik het onderwerp kan plaatsen. Voor landschappen en abstracte foto’s focus ik voornamelijk op sfeer, kleur en interessante patronen. Mijn doel is altijd om visueel aantrekkelijke foto’s te maken die je graag groot aan de muur zou willen hangen.

Hoe bereid je je voor op een dag fotograferen (onderwerpkeuze, locatie, apparatuur etc.)?

Meestal focus ik mij een aantal weken op één of twee onderwerpen, vaak zoogdieren of vogels. Welke onderwerpen precies hangt af van veel veldwerk. Zo onderzoek ik welke mogelijkheden er op dat moment zijn. Elk jaar is weer uniek en er is altijd wel iets verrassends te vinden in de regio. Normaal zet ik de dag van tevoren al mijn materiaal klaar; opgeladen accu’s, lege geheugenkaarten en natuurlijk de juiste camouflage. ’s Ochtends voor zonsopkomst opstaan, een snel ontbijt en dan met de auto of de fiets naar de locatie.

Rennende haas
Rennende haas. Fotograaf: Luuk Belgers

Hoe ziet een dag fotograferen ‘in het veld’ er bij jou uit?

Dat wisselt sterk per seizoen. In de lente en zomer fotografeer ik meestal zoogdieren en vogels. Hierbij wacht ik lang op één plek totdat er iets voor mijn lens verschijnt. Ik heb dan al veel tijd gestoken in het veldwerk om de plek verder te onderzoeken en het gedrag van het onderwerp te bestuderen. Als je ergens veel tijd in steekt, dan wil je natuurlijk graag de kans op succes zo groot mogelijk maken. Een goede voorbereiding is erg belangrijk. In de herfst en winter fotografeer ik voornamelijk landschappen. De locaties zoek ik uit op basis van het weer en hoe het op dat moment past bij het landschap.

Hoe kies jij jouw fotografie onderwerpen uit?

Ik ga vaak wandelen of fiets rond in de omgeving. Op basis van wat er te zien is, besluit ik om ergens wat meer tijd aan te gaan besteden in de vorm van een project. Het liefst kies ik uitdagende onderwerpen uit, zoals jonge vossen/dassen/bijeneters omdat dát mij de meeste voldoening geeft. Een belangrijk onderdeel van mijn natuurfotografie is het ontwikkelen van kennis en vaardigheden om zelf onderwerpen te vinden en deze op een originele manier te fotograferen. Rekening houden met de windrichting. ‘Hoe benader je dieren en vogels zonder verstoring?’ ‘Wat is de optimale plaats voor een ijsvogel tak?‘ etc. Voor mij is natuurfotografie meer dan alleen maar fotograferen. Het zijn ook alle randzaken eromheen die het voor mij zo waardevol en uitdagend maken. Het gaat mij uiteindelijk niet zozeer om het plaatje maar vooral om de totale beleving.

Zonnebloem macro
Zonnebloem macro. Fotograaf: Luuk Belgers

Wat doe je uiteindelijk met jouw allermooiste foto’s (Facebook, Instagram, een album maken of…)?

Ik deel mijn werk eigenlijk veel te weinig op social media, vooral omdat ik mijn tijd het liefst aan andere zaken besteed: fotograferen. Het gebeurt regelmatig dat ik een paar maanden niks op Facebook/Instagram of mijn website plaats. Marketing ligt ook niet echt in mijn aard. Ik verkoop wel regelmatig mijn werk en heb een column in een regionaal tijdschrift.

Aan welke foto heb je de mooiste herinnering en waarom juist deze foto?

Dat zijn er eigenlijk twee. De eerste is van een blauwe kiekendief, jagend boven een akkerreservaat. Een aantal jaren terug heb ik veel tijd geïnvesteerd in deze prachtige luchtacrobaten. In de vrieskou, uren en uren stil zittend tegen een boom, in de hoop dat er éém in de buurt kwam jagen op muizen. Dit vergde aardig wat doorzettingsvermogen, zowel mentaal als fysiek. Dat zijn voor mij persoonlijk de mooiste foto’s, als je er ook echt voor hebt moet vechten. De tweede was een foto van Death Valley National Park. In de buurt van mijn hotel lag een uitgestrekt gebied met zandduinen. Na een wandeling van een half uur door het losse zand stond ik bovenop een hoge duin te genieten van het uitzicht. Eerder die dag was er een flinke zandstorm geweest waardoor er nog aardig wat stof in de lucht hing, dat nu geel en oranje opgelicht werd door de ondergaande zon. Er stond een warm briesje, er was geen mens te bekennen en het was er absoluut stil. Geen auto’s, geen mensen, dieren of vogels, alleen maar het geluid van mijn sluiter…

Blauwe Kiekendief
Blauwe Kiekendief. Fotograaf: Luuk Belgers
Death Valley zandduinen
Death Valley zandduinen. Fotograaf: Luuk Belgers

Wat doe je liever: foto’s maken aan de andere kant van de wereld of gewoon dicht bij huis en waarom?

Ik woon in een bijzonder divers en natuurrijk gebied in Limburg. Dassen, vossen, zwijnen, bijeneters, kraanvogels, ze komen allemaal elk jaar wel weer een keer voorbij. Je kunt je hier als natuurfotograaf jaarrond perfect vermaken. Ondanks dit alles, trekken de buitenlandse landschappen mij tegenwoordig wat meer aan, simpelweg omdat de natuur in het buitenland compleet anders is dan dat je in Nederland gewend bent. De wildernis en diversiteit in de Verenigde Staten bijvoorbeeld is van een compleet ander niveau dan dat wij hier in Nederland kennen. Majestueus is denk het beste woord om het te omschrijven.

Jonge vos
Jonge vos. Fotograaf: Luuk Belgers

Wat zou je graag nog willen verbeteren om jezelf verder te kunnen ontwikkelen als fotograaf?

Ik zou mijzelf nog meer willen ontwikkelen op het gebied van landschapsfotografie. Als ik nu een landschap fotografeer dan kies ik de compositie nog vooral op basis van mijn gevoel. Ik denk dat ik nog wat bewuster mag nadenken over zichtlijnen en voorgrond elementen, om zo nog meer uit het landschap en het moment te kunnen halen.

IJsvogel bij zonsopkomst
IJsvogel bij zonsopkomst. Fotograaf: Luuk Belgers

 

 

 

 

 

 

6 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

6 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: