Menu

Onderdeel van Pixfactory

Interview Rick Ruifrok

Rick Ruifrok heeft een voorliefde voor bossen en weet telkens weer de sfeer van de verschillende seizoenen op de gevoelige plaat vast te leggen. Hoe komen die prachtige beelden die je blijven inspireren toch tot stand? En wie is de man achter deze natuurfoto’s? Mathijs Frenken interviewt zijn collega natuurfotograaf om antwoord te krijgen op deze en andere vragen.
Paarse Zomer
Paarse Zomer. Fotograaf: Rick Ruifrok

Interview Rick Ruifrok

Wie ben je en wat betekent fotografie voor jou?

Mijn naam is Rick Ruifrok, woonachtig in de regio Den Haag. Fotografie betekent voor mij al vele jaren heel veel. Buiten zijn met mijn camera is voor mij de ultieme vorm van ontspanning. Even weg van de waan van de dag en heel bewust genieten van de mooie Nederlandse natuur en het ‘buiten zijn’. Met name struinen door het bos doe ik heel graag. Met een beetje mazzel gaat het genieten verder achter mijn laptop, als ik een paar mooie beelden heb geschoten.

Rick Ruifrok
Rick Ruifrok.

Wat onderscheidt jouw foto’s van de foto’s van andere fotografen?

Het gaat me te ver om te suggereren dat mijn foto’s zich onderscheiden van die van andere fotografen. Wat ik probeer te bereiken is om in elke foto een flinke portie sfeer toe te voegen. Als het even kan met name de sfeer van het betreffende seizoen en de sfeer van het licht. We hebben het geluk in Nederland dat we vier seizoenen hebben en ik maak daar gretig gebruik van door dit met behulp van sfeer te benadrukken in mijn foto’s. Verder probeer ik zo veel mogelijk afwisselend te zijn qua composities door heel bewust te leren zien. Dus niet alleen maar de mooie laantjes in beeld brengen.

Hoe bereid je je voor op een dag fotograferen (onderwerpkeuze, locatie, apparatuur enz)?

Ik verkeer niet in de luxe positie dat ik mij tot in de puntjes kan voorbereiden op een dag fotograferen. Vanwege mijn drukke baan ben ik veelal aangewezen op het weekend. Voorheen plande ik dan vooral een trip als de weersvoorspelling er gunstig uit zag (mist), maar ik merkte dat dat me enorm beperkte. Je moet veel bewuster kijken als de omstandigheden minder zijn, want dan is het beeld over het algemeen een stuk chaotischer. Dat versnelt je ontwikkeling als fotograaf. Verder heb ik een aantal vaste locaties waar ik bij herhaling terugkeer, in de hoop nieuwe composities te vinden en steeds iets betere beelden te schieten. Vooraf heb ik wel een bepaald sfeerbeeld in mijn hoofd, maar ik blijf daar niet (meer) star aan vasthouden want dat beperkt je in het zien van andere mooie dingen.

winterlandschap
December als Anton Pieck. Fotograaf: Rick Ruifrok

Hoe ziet een dag fotograferen “in het veld” er bij jou uit?

Een dag fotograferen betekent voor mij vroeg opstaan, meestal minimaal 5 kwartier rijden, vaak alleen en soms met een collega fotograaf en dan vooral bewust genieten van wat de natuur ons die dag te bieden heeft. Het is de kunst om ook te genieten als het qua mooie plaatjes even niet meezit.

paard
Oktober Pracht. Fotograaf: Rick Ruifrok

Wat doe je uiteindelijk met jouw allermooiste foto’s (social media, aan de muur of…)?

Qua exposure ben ik niet heel fanatiek. Ik deel mijn foto’s wel op Instagram en maak af en toe een kalender. Toevallig heb ik nu het plan om een mooi fotoboek te maken, maar verder geniet ik het meest van de mooie momenten in het veld. Ik heb ook niet de ambitie om ooit geld te verdienen met mijn foto’s. Volgens mij beleef ik er het meeste plezier aan als het pure hobby blijft.

September Groen
September Groen. Fotograaf: Rick Ruifrok

Op welke foto ben je het meest trots en waarom juist op deze foto?

Ik ben het meest trots op een sneeuwfoto die ik gemaakt heb in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Qua compositie stelt het weinig voor maar de sfeer van het moment was uniek. Grillige boompjes in een heftige sneeuwbui. Misschien is het ook wel zo dat ik bang ben dat dit soort omstandigheden steeds zeldzamer zullen worden in ons land en daarom dit moment wil koesteren. Die echte winters met sneeuw en ijs mis ik echt, maar ik blijf hopen.

besneeuwde boom
Januari zoals het hoort. Fotograaf: Rick Ruifrok

Welke lenzen en technieken zijn onmisbaar bij deze tak van fotografie?

Qua lens is voor mij de 70-200mm onmisbaar, in het bos fotografeer ik hier 80% van de tijd mee. Dit is echt mijn ‘sfeervanger’. Verder klinkt het simpel, maar wat mij betreft is het allerbelangrijkste dat je heel goed kijkt en daardoor veel ziet. Ik ben vooral bezig met kijken, vooral ook in de verte en het doen van stapjes naar links en rechts.

bos bomen
Lente Groen. Fotograaf: Rick Ruifrok

Welke fout zou een beginnende bosfotograaf volgens jou moeten vermijden?

In alle bescheidenheid zou ik een beginnende bosfotograaf het advies willen geven om niet alleen maar op pad te gaan bij zogenaamd goede omstandigheden (mist). Te lang in je bed blijven liggen waardoor het mooie licht al voorbij is, is wat mij betreft ook niet verstandig. Qua nabewerking zou ik zeker niet te veel verscherpen. Het is heel persoonlijk, maar wat mij betreft gaat dit ten koste van de sfeer in de foto.

bos bomen
November Spectrum. Fotograaf: Rick Ruifrok

Wat zou je graag nog willen verbeteren om jezelf verder te kunnen ontwikkelen als fotograaf?

Om mezelf te verbeteren zou ik graag nog beter willen leren zien en dan met name buiten de geijkte locaties. Bij echt goede omstandigheden vergeet ik ook nog wel eens om goed te kijken, waar ik achteraf altijd spijt van heb. Ook zou ik graag meer buiten het bos de sfeer van het seizoen willen fotograferen, bijvoorbeeld op het wad. Mijn doel is om steeds meer een echt eigen stijl te hebben, maar voor mijn gevoel ben ik daar nog lang niet. Daarnaast is het natuurlijk heel lastig om tegenwoordig in de fotografie iets ‘eigens’ toe te voegen. Ik blijf gewoon lekker oefenen…

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: