HOME < INSPIRATIE < INTERVIEWS
Interviews

Interview Sonja Bohte (Zielenbeeld)

Nieuwsgierig naar het verhaal achter de intrigerende, abstracte beelden stelt natuurfotograaf Pauline Rote vragen aan collega Sonja Bohte. In dit interview neemt ze je mee voor een kijkje in Sonja’s creatieve visie op de natuur. Wie is haar alter ego Zielenbeeld – looking through my eyes – zoals zij op Instagram zichzelf voorstelt?

Construction
Construction. Fotograaf: Sonja Bohte | Zielenbeeld

Interview Sonja Bohte

Stel jezelf eens voor, wie ben je en waarom fotografeer je?

Mijn naam is Sonja Bohte. Ik werk in het ziekenhuis als Operatieassistent Chirurgie. Dit brengt nog wel eens onregelmatige werktijden met zich mee. Om de balans goed te houden in werk en privé ben ik op zoek gegaan om mijn hobby koken te combineren met nog een andere hobby. Ik had bedacht dat ik wel eens mooie plaatjes zou kunnen gaan maken van de voorbereidingen en het eindresultaat van het koken. Ik vergaapte me namelijk altijd al aan die prachtige foto’s in kookbladen en boeken. Dus… camera gekocht. Vanaf de eerste dag keek ik echter door de lens in de tuin naar de bloemetjes en de bijtjes…. Ik heb toen nooit meer een foto van een mooi bordje eten gemaakt. Ik was verkocht en ben verknocht aan de natuur! Ik woon in Wageningen aan de rand van de Veluwe, waar je in de natuur alle kanten op kunt. Dichtbij mijn huis zijn de Uiterwaarden, de uitlopers van de Rijn. Hier kun je mij vaak vinden, een gebied waar ik graag kom en waar ik mij naar hartenlust kan uitleven in de fotografie.

Sonja Bohte | Zielenbeeld
Sonja Bohte | Zielenbeeld.

Je kijkt met ‘jouw’ ogen zeg je zelf op Instagram, kun je uitleggen wat je ziet?

Leuke vraag! Ik ga proberen om het te omschrijven. Ik merk dat op als ik bijvoorbeeld met een fotomaatje op pad ben geweest. We zijn dan met hetzelfde onderwerp bezig geweest, maar komen met zulke andere foto’s thuis. Ik kijk of zie het toch op een andere manier. Ik neem de tijd om de natuur of de omgeving waar ik mee bezig ben in me op te nemen, bij me binnen te laten komen. Op deze manier kan ik zelf ook ontzettend genieten van deze momenten.

Wat onderscheidt jouw foto’s van andere fotografen?

Ik ben eigenlijk niet bezig met andere fotografen of direct met hun beelden. De beleving, dat is iets waar ik wel van kan genieten en dan mijn gevoel ter plaatse in het zichtbare en onzichtbare vast te leggen. Door de kadootjes van de natuur te bewaren in mijn foto’s. Ik probeer in mijn foto’s te streven naar rust en verwondering. Soms lukt me dat ook door het beeld extreem te vervreemden, spelen met scherptediepte en compositie en daar ook de extremen op te zoeken. Ik ga graag out of the box, en dit wil ik zeker nog verder ontwikkelen.

Waves-2
Waves-2. Fotograaf: Sonja Bohte | Zielenbeeld

Welke apparatuur of attributen zijn voor jou onmisbaar in deze vorm van fotografie?

Camera’s

 • Sony A7II Sony A7III

Lenzen

 • Sony 90 mm F2.8 Macro G-master
 • Sony 100-400 G-master F4.5
 • Sony teleconverter 1.4
 • Laowa 60 mm f/2.8 2:1
 • Macro Lensbaby Composer Pro II
 • Lensbaby Sweet 50
 • Lensbaby Sweet 80
 • Lensbaby macro converters
 • Lensbaby OMNI Creative Filter

Accessoires

 • Lume cube air Mini statief Joby (voor Lume Cube )
 • Kniebeschermers

Ik vertrek nooit zonder mijn thermoskannetje koffie want daar ben ik aan verslaafd! Wat ik ook altijd bij me zal hebben zijn mijn kniebeschermers… want zonder deze kussentjes hou ik het echt niet lang meer vol op de grond.

Hoe en waar vind je jouw onderwerpen?

Toen ik begon met fotograferen, nam ik mij iedere keer voor wat ik die dag precies wilde fotograferen. Dat zorgde er voor dat, als het er niet was, alles mislukt was in mijn ogen en ik gefrustreerd en teleurgesteld huiswaarts keerde. Dat ontnam me zoveel plezier, dat ik, vanaf het moment van dit besef, het ben gaan omdraaien. Ik ga nu zonder vooropgesteld doel naar buiten en ik zie wel wat de natuur mij laat zien en voelen. En natuurlijk zoek ik ook bepaalde gebieden op in de hoop daar dat insectje of paddenstoeltje te treffen, maar ik beleef het nu in zo veel meer vrijheid. Daar word ik echt gelukkig van.

Caring
Caring. Fotograaf: Sonja Bohte | Zielenbeeld

Vind je jouw stijl van creatieve fotografie een beperking of een verrijking en waarom?

In het begin schrok ik er wel eens van als ik terug las bij mijn foto’s: “ je hebt zo’n eigen stijl”. Zo voelde ik het helemaal niet. Maar nu ik wat zekerder begin te worden van wat ik doe, zeg ik volmondig ja tegen verrijking. Buiten het feit dat het mezelf een heel vrij gevoel geeft om op mijn manier te kijken, krijg ik vaak terug dat mensen mijn foto’s inspirerend vinden en soms raakt het beeld hen ook. Dat zijn de mooiste complimenten die je mij kunt geven.

Wat is voor jou je mooiste foto en waarom?

Mijn mooiste foto moet ik nog maken. Soms is het niet de foto die het mooiste is, maar wel het moment waarin ik hem gemaakt heb. Maar…. ik ben natuurlijk wel trots op bepaalde beelden. Ook omdat ik bijvoorbeeld een nieuwe techniek heb uitgeprobeerd, en als dat dan goed uitpakt, dan glim ik helemaal.

Flow
Flow. Fotograaf: Sonja Bohte | Zielenbeeld

Wat of wie inspireert jou het meest?

Wat ik merk is dat als ik een workshop heb gevolgd, ik daar enorm veel energie van krijg. Dan bruist het in mijn hoofd van ideeën. Dat kan soms komen door de fotograaf zelf, of door het enthousiasme van de andere deelnemers. Maar ook alle fotografen die ik op Instagram tegenkom, kunnen je net een beetje prikkelen.

Wanneer ben jij tevreden over een beeld wat je maakt?

Ik ben niet snel tevreden. Ik kan ontzettend kritisch zijn op mijn eigen foto’s. Alles wat ik gezien heb moet kloppen. Dit helpt me denk ik wel om het een volgende keer beter te willen doen. Maar ja, wanneer is een foto goed? Als hij mij raakt, als ik terug zie wat ik in het veld gezien heb, dan is het goed. Dat wil ik bereiken.

Roadtrip
Roadtrip.

Wat is je doel en grootste uitdaging in de fotografie?

Naast wat hierboven beschreven is, streef ik niet echt een groot doel na. Ik fotografeer omdat het mij gelukkig maakt. De uitdaging zit hem denk ik in het technisch omzetten van een beeld en gevoel zoals ik het ervaar. Het kado wat de wereld om ons heen en de natuur ons geeft doorvoelen, omzetten naar een beeld, zodat ik het kan bewaren, opnieuw ervaren en anderen kan laten zien en meegenieten.

Wat wil je graag verder aan de lezers meegeven?

Durf los te laten en probeer op je gevoel te vertrouwen. Het fotograferen als hobby zal je dan nog meer plezier kunnen brengen.

Slowmotion
Slowmotion. Fotograaf: Sonja Bohte | Zielenbeeld

Deel dit artikel


47
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Door Bob Daalder op 17 juni 2020 om 20:59

  Wat een leuk interview met vanzelfsprekend jouw bijzondere, integrerende foto’s.

  1. Door Sonja Bohte ( @Zielenbeeld ) op 28 juli 2020 om 08:02

   Dank je wel Bob dat je het gelezen hebt! Maak een mooie dag!

 2. Door Ton Bär op 21 april 2020 om 23:21

  Wat ben je toch goed in staat om mensen te enthousiasmeren Pauline! Ik heb meteen Zielenbeeld opgezocht op Instagram, en ga haar volgen. En Sonja, wat heb jij een toepasselijk pseudoniem gevonden voor jezelf, passender kan eigenlijk niet. De foto’s Flow en Construction vind ik echt prachtig, zo mooi! Dank je Pauline dat je Sonja hebt geïnterviewd en dat weer zo schitterend hebt opgeschreven.

  1. Door Pauline Rote op 25 april 2020 om 22:17

   Dank voor je mooie compliment Ton! En leuk dat je Sonja bent gaan volgen want dat verdient ze!

  2. Door Sonja Bohte ( @Zielenbeeld ) op 28 april 2020 om 07:37

   Dank je wel Ton voor je mooie reactie! Ik sta er ook goed op door Pauline! Ik hoop dat ik je kan blijven boeien met mijn foto’s! Dank je wel voor je reactie!

 3. Door Ben Schrijver op 26 maart 2020 om 09:08

  Leuk interview Sonja, ik volg jou al op Instagram en vond het leuk om te lezen waar jij zoal door geinspireerd en blij van word, heel herkenbaar. Ga vooral zo door met je fraaie werk 😃

  1. Door Sonja Bohte ( @Zielenbeeld ) op 26 maart 2020 om 12:22

   Dank je wel Ben voor je leuke reactie! En ook dat je veel herkent! Heerlijk hé deze uit de hand gelopen hobby!!

 4. Door Pieter (picture. ) op 25 maart 2020 om 14:23

  Wat leuk om te lezen Sonja. En wat gezellig dat Pauline je interviewde . Fijn stuk waarin je mooi uitlegd wat fotografie voor je doet.

  1. Door Sonja Bohte ( @Zielenbeeld ) op 25 maart 2020 om 17:34

   Dank je wel Pieter! Dat is mooi te horen.

 5. Door Siea op 25 maart 2020 om 13:13

  Wat een mooi interview!! Ik vind Sonja’s foto’s prachtig , net als die van Pauline. Allebei hebben ze echt hun eigen stijl (niet schrikken Sonja) die ik erg mooi vind.
  Ik hoop nog veel van hen te zien op Instagram 😘

  1. Door Sonja Bohte ( @Zielenbeeld ) op 25 maart 2020 om 17:36

   Dank je wel Siea! Dat is ook zo leuk dat we elkaar zoveel moois uit de natuur kunnen laten zien! Soms om van te leren en meestal om gewoon lekker te genieten! Dank je wel voor je reactie!

 6. Wat een prachtige beelden en inspirerend interview. Top!

  1. Door Sonja Bohte ( @Zielenbeeld ) op 25 maart 2020 om 17:37

   Dank je wel Piet dat je het gelezen hebt!

 7. Superleuk om te lezen Sonja, stukje meer over jezelf.
  Met veel plezier gelezen, en ga lekker door zo met je mooie manier van fotograferen, dan kunnen wij er ook weer van genieten!!
  Gr
  Jos

  1. Door Sonja Bohte ( @Zielenbeeld ) op 25 maart 2020 om 09:33

   Dank je wel Jos voor je reactie! Het was best spannend om jezelf wat meer bloot te geven…Pauline heeft er een mooi stuk van gemaakt!

 8. Hoi Sonja, wat leuk om nu wat meer over je zielenroerselen te lezen. Jouw aanpak voelt als thuiskomen. Precies dat gevoel van verwondering als je zonder plan op stap gaat. Dat maakt natuurfotografie zo leuk. Er is geen missie meer ( behalve buiten zijn) zodat die ook niet kan mislukken. Jouw beelden inspireren en verwonderen me zoals ik dat graag in de natuur beleef. Dank je daarvoor.

  1. Door Sonja Bohte ( @Zielenbeeld ) op 25 maart 2020 om 07:16

   Dank je wel Pauline! Het zal ook heel herkenbaar zijn voor veel collega hobby fotografen! Dank je wel voor je interesse en aandacht voor mij. Je hebt er een mooi interview van gemaakt!

  2. Door Sonja Bohte ( @Zielenbeeld ) op 25 maart 2020 om 07:22

   Jowan, dank je wel voor het lezen en je mooie reactie! Het blijkt een heel proces te zijn waar je aan begint zonder dat je dat bewust bent. Er is nog zoveel te leren. Ik hoop dat ik jou en velen kan blijven meenemen in die mooie momenten
   die mij raken.

 9. Door Pauline Rote op 24 maart 2020 om 21:56

  Trots op jouw mooie beleving van beeld in je ziel waarvan je voor ons een tipje van de sluier hebt gelicht, Sonja!
  Dankjewel voor je openhartigheid en dit fijne interview!

 10. Sonja, wat een plezierig en puur interview. Fijn om te lezen dat er helemaal geen doelen of plannen hoeven te zijn om je gevoel te verbeelden anders dan je eigen weg te volgen.

  1. Door Sonja Bohte ( @Zielenbeeld ) op 24 maart 2020 om 21:28

   Dank je wel Laura! Dat heb ik echt aan Pauline te danken! Zij heeft de juiste vragen gesteld zodat ik mezelf kon zijn! En ik heb het wel moeten leren hoor om alles los te laten en bij mezelf te blijven … Ik heb zin in alles wat ik nog ga beleven.
   Dank je wel !

   1. Door Pauline Rote op 25 maart 2020 om 06:33

    Dankjewel Inge, mooi compliment!

 11. Door Inge Plomp op 24 maart 2020 om 17:49

  Wat een leuk interview, ik heb het met veel plezier gelezen. Ik volg je al een tijdje Sonja en vind jou foto’s altijd zo bijzonder, zo eigen. Echt top.
  En Pauline….je mag met recht trots zijn op je eerste interview, leest als een goed boek!!

  1. Door Sonja Bohte ( @Zielenbeeld ) op 24 maart 2020 om 20:20

   Dank je wel Inge! Heel fijn om te lezen! En daar dank ik ook Pauline voor natuurlijk! Zij had zulke goede vragen bedacht! Talent is ze!!

 12. Door Annelore op 24 maart 2020 om 16:43

  Leuk artikel over een leuke en fantastische fotografe! En of dat je foto’s een inspiratie zijn Sonja…. ze brengen me in verwondering, inspireren en blijven me steeds boeien. Niet alleen de springstaartjes maar ook de andere pareltjes die je post. Dankjewel, om dit alles met ons te delen!

  1. Door Sonja Bohte ( @Zielenbeeld ) op 24 maart 2020 om 20:22

   Ohhh dank je wel Annelore! Dat zijn mooie complimenten die ik nooit gedacht had ooit te krijgen… ik ben Trots!

 13. Dank je Sonja voor je prachtige foto’s, je inspiratie en dit prachtige kijkje achter de foto’s.

  1. Door Sonja Bohte ( @Zielenbeeld ) op 24 maart 2020 om 20:22

   Hartelijk dank voor je reactie Alexandra

 14. Door Corinne Marsman op 24 maart 2020 om 16:21

  Prachtig interview dames met hele mooie inspirerende foto’s

  1. Door Sonja Bohte ( @Zielenbeeld ) op 24 maart 2020 om 20:24

   Heel goed dat je ons beide complimenteert! Pauline heeft er een mooi interview van gemaakt!

 15. Door Jolanda van Velzen op 24 maart 2020 om 14:15

  Wat leuk om meer van jou en de achtergronden te lezen. Je beelden fascineren en inspireren me.
  Ik wens jou nog vele mooie momenten toe.

  1. Door Sonja Bohte ( @Zielenbeeld ) op 24 maart 2020 om 20:25

   Dank je wel Jolanda! Ik ben blij met jouw mooie woorden!

 16. Door Hans Schot op 24 maart 2020 om 12:42

  Gaaf Verhaal Ziel !

  1. Door Sonja Bohte ( @Zielenbeeld ) op 24 maart 2020 om 20:27

   Hartelijk dank Hans! Leuk dat je het gelezen hebt.

 17. Door Jolanda Vlastuin op 24 maart 2020 om 11:35

  Erg leuk om te lezen, Sonja!
  Je zielenbeelden zijn Prachtig!

  1. Door Sonja Bohte ( @Zielenbeeld ) op 24 maart 2020 om 11:53

   Dank je wel Jolanda! Maakt me blij.

 18. Door Ron Tonkes op 24 maart 2020 om 10:50

  Wat een leuk interview en mooi om te lezen hoe de passie en het enthousiasme er vanaf springt .
  De mooie out of de box beelden van Sonja zijn gevoelsmomenten en in mijn ogen is gevoel in de foto en het herkennen daarvan een foto die raakt en dus geslaagd .
  Hoop nog vele mooie plaatjes te voelen 🙏🏻

  1. Door Sonja Bohte ( @Zielenbeeld ) op 24 maart 2020 om 11:54

   Dank je wel Ron! Dat zijn mooie complimenten!

 19. Door Ingebeeld op 24 maart 2020 om 10:41

  Wat een superleuk interview! En wat leuk dat je zo’n groei hebt doorgemaakt Sonja! Kan enorm van je beelden genieten!
  Groetjes, Inge

  1. Door Sonja Bohte ( @Zielenbeeld ) op 24 maart 2020 om 11:55

   Dank je Inge, leuk dat je het met plezier gelezen hebt !

 20. Mooi intervieuw. Heel leuk dit inkijkje in hoe jij leeft en fotografeert. Jouw attitude en passie spreken mij erg aan. En wat leuk dat Pauline dit interview heeft afgenomen. Top. Ik heb het met veel plezier en bewondering gelezen. Bedankt, Groet Peter

  1. Door Sonja Bohte ( @Zielenbeeld ) op 24 maart 2020 om 11:56

   Dank je wel Peter! Ik ben natuurlijk ook verguld dat ik de primeur van Pauline mocht zijn! Ze heeft me goed erop gezet!

 21. Door Kevin Berghmans op 24 maart 2020 om 10:28

  Heel mooi interview! Doe zo verder Sonja 👍👍

  1. Door Sonja Bohte ( @Zielenbeeld ) op 24 maart 2020 om 11:57

   Dank je wel Kevin! Ik doe mijn best!

 22. Door Wim Vooijs op 24 maart 2020 om 10:14

  Super leuk interview met prachtige foto’s!

  1. Door Sonja Bohte ( @Zielenbeeld ) op 24 maart 2020 om 11:59

   Dank je wel Wim!
   Pauline heeft me ook hele leuke vragen gesteld! Dank voor je compliment!

 23. Door Sonja Bohte ( @Zielenbeeld ) op 24 maart 2020 om 09:48

  Ik ben natuurlijk ontzettend trots dat Pauline mij gevraagd heeft! En wat een mooi interview heeft ze ervan gemaakt! Top!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *