Menu

Onderdeel van Pixfactory

Interview Sonja Bohte (Zielenbeeld)

Nieuwsgierig naar het verhaal achter de intrigerende, abstracte beelden stelt natuurfotograaf Pauline Rote vragen aan collega Sonja Bohte. In dit interview neemt ze je mee voor een kijkje in Sonja's creatieve visie op de natuur. Wie is haar alter ego Zielenbeeld – looking through my eyes – zoals zij op Instagram zichzelf voorstelt?
Construction
Construction. Fotograaf: Sonja Bohte | Zielenbeeld

Interview Sonja Bohte

Stel jezelf eens voor, wie ben je en waarom fotografeer je?

Mijn naam is Sonja Bohte. Ik werk in het ziekenhuis als Operatieassistent Chirurgie. Dit brengt nog wel eens onregelmatige werktijden met zich mee. Om de balans goed te houden in werk en privé ben ik op zoek gegaan om mijn hobby koken te combineren met nog een andere hobby. Ik had bedacht dat ik wel eens mooie plaatjes zou kunnen gaan maken van de voorbereidingen en het eindresultaat van het koken. Ik vergaapte me namelijk altijd al aan die prachtige foto’s in kookbladen en boeken. Dus… camera gekocht. Vanaf de eerste dag keek ik echter door de lens in de tuin naar de bloemetjes en de bijtjes…. Ik heb toen nooit meer een foto van een mooi bordje eten gemaakt. Ik was verkocht en ben verknocht aan de natuur! Ik woon in Wageningen aan de rand van de Veluwe, waar je in de natuur alle kanten op kunt. Dichtbij mijn huis zijn de Uiterwaarden, de uitlopers van de Rijn. Hier kun je mij vaak vinden, een gebied waar ik graag kom en waar ik mij naar hartenlust kan uitleven in de fotografie.

Sonja Bohte | Zielenbeeld
Sonja Bohte | Zielenbeeld.

Je kijkt met ‘jouw’ ogen zeg je zelf op Instagram, kun je uitleggen wat je ziet?

Leuke vraag! Ik ga proberen om het te omschrijven. Ik merk dat op als ik bijvoorbeeld met een fotomaatje op pad ben geweest. We zijn dan met hetzelfde onderwerp bezig geweest, maar komen met zulke andere foto’s thuis. Ik kijk of zie het toch op een andere manier. Ik neem de tijd om de natuur of de omgeving waar ik mee bezig ben in me op te nemen, bij me binnen te laten komen. Op deze manier kan ik zelf ook ontzettend genieten van deze momenten.

Wat onderscheidt jouw foto’s van andere fotografen?

Ik ben eigenlijk niet bezig met andere fotografen of direct met hun beelden. De beleving, dat is iets waar ik wel van kan genieten en dan mijn gevoel ter plaatse in het zichtbare en onzichtbare vast te leggen. Door de kadootjes van de natuur te bewaren in mijn foto’s. Ik probeer in mijn foto’s te streven naar rust en verwondering. Soms lukt me dat ook door het beeld extreem te vervreemden, spelen met scherptediepte en compositie en daar ook de extremen op te zoeken. Ik ga graag out of the box, en dit wil ik zeker nog verder ontwikkelen.

Waves-2
Waves-2. Fotograaf: Sonja Bohte | Zielenbeeld

Welke apparatuur of attributen zijn voor jou onmisbaar in deze vorm van fotografie?

Camera’s

 • Sony A7II Sony A7III

Lenzen

 • Sony 90 mm F2.8 Macro G-master
 • Sony 100-400 G-master F4.5
 • Sony teleconverter 1.4
 • Laowa 60 mm f/2.8 2:1
 • Macro Lensbaby Composer Pro II
 • Lensbaby Sweet 50
 • Lensbaby Sweet 80
 • Lensbaby macro converters
 • Lensbaby OMNI Creative Filter

Accessoires

 • Lume cube air Mini statief Joby (voor Lume Cube )
 • Kniebeschermers

Ik vertrek nooit zonder mijn thermoskannetje koffie want daar ben ik aan verslaafd! Wat ik ook altijd bij me zal hebben zijn mijn kniebeschermers… want zonder deze kussentjes hou ik het echt niet lang meer vol op de grond.

Hoe en waar vind je jouw onderwerpen?

Toen ik begon met fotograferen, nam ik mij iedere keer voor wat ik die dag precies wilde fotograferen. Dat zorgde er voor dat, als het er niet was, alles mislukt was in mijn ogen en ik gefrustreerd en teleurgesteld huiswaarts keerde. Dat ontnam me zoveel plezier, dat ik, vanaf het moment van dit besef, het ben gaan omdraaien. Ik ga nu zonder vooropgesteld doel naar buiten en ik zie wel wat de natuur mij laat zien en voelen. En natuurlijk zoek ik ook bepaalde gebieden op in de hoop daar dat insectje of paddenstoeltje te treffen, maar ik beleef het nu in zo veel meer vrijheid. Daar word ik echt gelukkig van.

Caring
Caring. Fotograaf: Sonja Bohte | Zielenbeeld

Vind je jouw stijl van creatieve fotografie een beperking of een verrijking en waarom?

In het begin schrok ik er wel eens van als ik terug las bij mijn foto’s: “ je hebt zo’n eigen stijl”. Zo voelde ik het helemaal niet. Maar nu ik wat zekerder begin te worden van wat ik doe, zeg ik volmondig ja tegen verrijking. Buiten het feit dat het mezelf een heel vrij gevoel geeft om op mijn manier te kijken, krijg ik vaak terug dat mensen mijn foto’s inspirerend vinden en soms raakt het beeld hen ook. Dat zijn de mooiste complimenten die je mij kunt geven.

Wat is voor jou je mooiste foto en waarom?

Mijn mooiste foto moet ik nog maken. Soms is het niet de foto die het mooiste is, maar wel het moment waarin ik hem gemaakt heb. Maar…. ik ben natuurlijk wel trots op bepaalde beelden. Ook omdat ik bijvoorbeeld een nieuwe techniek heb uitgeprobeerd, en als dat dan goed uitpakt, dan glim ik helemaal.

Flow
Flow. Fotograaf: Sonja Bohte | Zielenbeeld

Wat of wie inspireert jou het meest?

Wat ik merk is dat als ik een workshop heb gevolgd, ik daar enorm veel energie van krijg. Dan bruist het in mijn hoofd van ideeën. Dat kan soms komen door de fotograaf zelf, of door het enthousiasme van de andere deelnemers. Maar ook alle fotografen die ik op Instagram tegenkom, kunnen je net een beetje prikkelen.

Wanneer ben jij tevreden over een beeld wat je maakt?

Ik ben niet snel tevreden. Ik kan ontzettend kritisch zijn op mijn eigen foto’s. Alles wat ik gezien heb moet kloppen. Dit helpt me denk ik wel om het een volgende keer beter te willen doen. Maar ja, wanneer is een foto goed? Als hij mij raakt, als ik terug zie wat ik in het veld gezien heb, dan is het goed. Dat wil ik bereiken.

Roadtrip
Roadtrip.

Wat is je doel en grootste uitdaging in de fotografie?

Naast wat hierboven beschreven is, streef ik niet echt een groot doel na. Ik fotografeer omdat het mij gelukkig maakt. De uitdaging zit hem denk ik in het technisch omzetten van een beeld en gevoel zoals ik het ervaar. Het kado wat de wereld om ons heen en de natuur ons geeft doorvoelen, omzetten naar een beeld, zodat ik het kan bewaren, opnieuw ervaren en anderen kan laten zien en meegenieten.

Wat wil je graag verder aan de lezers meegeven?

Durf los te laten en probeer op je gevoel te vertrouwen. Het fotograferen als hobby zal je dan nog meer plezier kunnen brengen.

Slowmotion
Slowmotion. Fotograaf: Sonja Bohte | Zielenbeeld

47 reacties

 1. Wat ben je toch goed in staat om mensen te enthousiasmeren Pauline! Ik heb meteen Zielenbeeld opgezocht op Instagram, en ga haar volgen. En Sonja, wat heb jij een toepasselijk pseudoniem gevonden voor jezelf, passender kan eigenlijk niet. De foto’s Flow en Construction vind ik echt prachtig, zo mooi! Dank je Pauline dat je Sonja hebt geïnterviewd en dat weer zo schitterend hebt opgeschreven.

  1. Dank je wel Ton voor je mooie reactie! Ik sta er ook goed op door Pauline! Ik hoop dat ik je kan blijven boeien met mijn foto’s! Dank je wel voor je reactie!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

47 reacties

 1. Wat ben je toch goed in staat om mensen te enthousiasmeren Pauline! Ik heb meteen Zielenbeeld opgezocht op Instagram, en ga haar volgen. En Sonja, wat heb jij een toepasselijk pseudoniem gevonden voor jezelf, passender kan eigenlijk niet. De foto’s Flow en Construction vind ik echt prachtig, zo mooi! Dank je Pauline dat je Sonja hebt geïnterviewd en dat weer zo schitterend hebt opgeschreven.

  1. Dank je wel Ton voor je mooie reactie! Ik sta er ook goed op door Pauline! Ik hoop dat ik je kan blijven boeien met mijn foto’s! Dank je wel voor je reactie!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: