Menu

Onderdeel van Pixfactory

Interview Wessel Veenbrink

Wie zijn toch de mensen achter de foto’s die wij dagelijks op social media voorbij zien komen? Natuurfotograaf Bert Kok vroeg zich dat ook af en interviewt daarom collega’s die het volgen waard zijn! In dit interview komt Wessel Veenbrink (@wesveenbrink_photography op Instagram) aan het woord. Een fotograaf met een zeer divers portfolio en dat op zo’n jonge leeftijd! Dat belooft nog wat voor de toekomst!
Portret van een Papegaaiduiker op eiland Runde.
Portret van een Papegaaiduiker op eiland Runde. Fotograaf: Wessel Veenbrink

Interview Wessel Veenbrink

Wie ben je en wat vind je zo interessant aan natuurfotografie?

Ik ben Wessel Veenbrink, 20 jaar oud en woon in de buurt van Utrecht. Al van jongs af aan ben ik in de natuur te vinden en het was dan ook een makkelijke keuze voor mij om HBO Bos & Natuurbeheer te gaan studeren. Inmiddels zit ik alweer in mijn laatste jaar van de opleiding. Zo’n 7 jaar geleden kreeg ik mijn eerste eigen camera en vanaf dat moment lag de focus altijd al op de natuur. Wat ik zo leuk vind aan natuurfotografie is dat je iets voor altijd kunt vastleggen, een gebeurtenis of gevoel, wat je vervolgens kan delen met anderen. Ik focus me voornamelijk op macro- en wildlifefotografie, maar de laatste jaren fotografeer ik ook steeds meer landschappen. Verder hou ik ook enorm veel van reizen.

Wessel Veenbrink.
Wessel Veenbrink.

Wat typeert jouw fotografie?

Dat vind ik lastig om te zeggen, aangezien ik voor mijn gevoel nog heel erg een ‘eigen stijl’ aan het ontwikkelen ben. Om dan toch wat steekwoorden te noemen: details, op ooghoogte en clean. Vooral bij macrofotografie vind ik het leuk dat je iedere keer weer iets nieuws in de foto ziet en je je echt begeeft in de wereld van het dier. Ook zet ik het onderwerp vaak in een ongebruikelijke hoek, om af te wijken van de gebruikelijke compositie methodes.

Heidelibel bij zonsopkomst.
Heidelibel bij zonsopkomst. Fotograaf: Wessel Veenbrink

Hoe bereid je je voor op een dag fotograferen (onderwerpkeuze, locatie, apparatuur etc.)?

Ik bereid me eigenlijk nooit uitgebreid voor op een dag fotograferen! Wel houd ik vaak het weerbericht in de gaten en als de voorspellingen toevallig goed zijn op een vrije dag, dán pas ga ik voorbereiden. Vaak heb ik wel al een idee wat ik wil gaan fotograferen wanneer ik de natuur in trek. Meestal doe ik inspiratie op voor nieuwe mogelijkheden door gebieden te verkennen, of door Instagram bijvoorbeeld. Mijn grootste inspiratiebronnen zijn vaak Scandinavische fotografen. Wanneer ik erop uit ga neem ik gewoon al mijn apparatuur mee, om overal op voorbereid te zijn. Een telezoom-, een groothoek- en een macrolens zitten altijd wel in mijn tas.

Hoe ziet een dag fotograferen ‘in het veld’ er bij jou uit?

Meestal ga ik naar mijn local patch, Heidestein & Bornia. Dat is een bos- en heidegebied hier in de buurt. Ik zorg dat mijn wekker staat, zodat ik voor zonsopkomst op locatie ben. Verder is het belangrijk dat de kaartjes leeg en de batterijen vol zijn. Het is zo’n veelzijdig gebied dat ik het hele jaar door wel weer andere onderwerpen kan fotograferen.

Portret van een Oranjetipje.
Portret van een Oranjetipje. Fotograaf: Wessel Veenbrink

Wat doe je uiteindelijk met jouw allermooiste foto’s (Facebook, Instagram, een album maken of…)?

Ik ben vrij actief op Instagram, op mijn account deel ik de meeste foto’s. Met behulp van die foto’s probeer ik mensen iets te vertellen over een soort of het landschap, om zo een extra lading te kunnen geven aan een foto. Dit komt deels van de kennis uit mijn opleiding, maar het moet ook terug te zien zijn aan de foto, aangezien die het verhaal moet overbrengen. Verder doe ik zoveel mogelijk mee aan wedstrijden, niet eens om de prijzen maar vooral als een soort feedback (een jury zegt natuurlijk wat anders dan volgers op sociale media). Het meedoen aan wedstrijden geeft mij ook motivatie om op andere manieren te kijken naar fotografie. Recentelijk heb ik ook mijn website opgefrist en voor het eerst een boek gemaakt, gewoon om te zien hoe mijn beelden het afgedrukt doen en om te kunnen laten zien aan vrienden en familie.

‘Trees on fire’ was een finalist in de NPOTY 2020.
‘Trees on fire’ was een finalist in de NPOTY 2020. Fotograaf: Wessel Veenbrink

Aan welke foto heb je de mooiste herinnering en waarom juist deze foto?

Niet per se één foto, maar vooral een moment: het aanschouwen van de balts van het korhoen in Noorwegen. Al jaren was het een droom om dit fenomeen te kunnen bewonderen. Begin 2020 zat ik voor mijn studie een half jaar in Noorwegen en daar kreeg ik de kans om deze vogels van heel dichtbij te fotograferen (met dank aan Floris Smeets!). Daarvoor moest ik een nacht lang in een tentje slapen om bij het eerste licht het gedrag van deze prachtige vogels vast te kunnen leggen.

Baltsende korhanen.
Baltsende korhanen. Fotograaf: Wessel Veenbrink

Welke fotograaf kan jou enorm inspireren en waarom juist deze fotograaf?

Lastige keuze, maar als ik er één moet kiezen dan is dat momenteel Chris Kaula. Dit is een Duitse natuurfotograaf die naast prachtige beelden ook echt een verhaal kan vertellen met een foto. Naast prachtige foto’s maakt hij ook leerzame video’s over zijn fotografie! Heel inspirerend!

Naar welke (verre) bestemming wil je zeker eens toe om te fotograferen?

IJsland. Met stip op nummer 1. Ik zou daar begin 2020 ook naartoe gaan, maar door de Covid-lockdown is het helaas geannuleerd. Achteraf gezien misschien maar beter, want ik zou er maar een paar dagen kunnen zijn! Nu zou ik toch liever een paar weken gaan, om een groter deel van het land te kunnen zien en om echt alles eruit te kunnen halen. Tot die tijd doe ik zoveel mogelijk inspiratie op om goed voorbereid te zijn op de ruige omstandigheden.

Vleugels van een Weidebeekjuffer
Vleugels van een Weidebeekjuffer Fotograaf: Wessel Veenbrink

Wat zou je graag nog willen verbeteren om jezelf verder te kunnen ontwikkelen als fotograaf?

Nog meer tijd vrijmaken voor fotografie. Enerzijds kom ik door mijn studie vaak in de natuur, maar heb ik niet altijd de tijd of motivatie om te fotograferen. Ik zou meer willen experimenteren en grotere projecten voor langere tijd willen doen, om op die manier echt te perfectioneren in bepaalde onderwerpen. Ik wil me ook nog meer verdiepen in de abstracte tak van fotografie.

 ‘Vuurvliegjes’, dubbele opname op Heidestein.

‘Vuurvliegjes’, dubbele opname op Heidestein. Fotograaf: Wessel Veenbrink

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: