Menu

Onderdeel van Pixfactory

Ontvang van 1 t/m 14 juli bij aanschaf van de set Combideal Fotografiegidsen, fotografiegidsen over toffe macro-onderwerpen, de online cursus Macrofotografie hulpmiddelen, t.w.v. € 29,90 cadeau.

Jonge dieren fotograferen

Iedereen houdt van klein dierenspul. Daar zijn ze namelijk speciaal op ontworpen. Grote, onschuldige ogen waar je met de beste wil van de wereld geen weerstand aan kunt bieden. Een allerliefst klein neusje of snaveltje dat je als op commando ‘aww’ laat zeggen. Aandoenlijk korte pootjes die garant staan voor een uiterst vertederend waggeltje. Zelfs de ruwste bolster wordt wat week vanbinnen bij de aanblik van nieuw dierenleven.
jonge dieren
Jonge dieren kijken met onbevangen blik de wereld in en hebben nog weinig weet van de gevaren die buiten op hen wachten. Fotograaf: Roeselien Raimond

Verzet is zinloos

En mocht je nog niet gezwicht zijn voor deze overdosis schattigheid, dan hebben ze nog een geheim wapen in petto: een allerzachtst vachtje of verendek dat je wel móet aaien. Ware het niet dat je dat natuurlijk nooit of te nimmer mag doen. Wij zijn gek op kleintjes, maar hun moeders ook. Onze geur kan dierenmoeders doen besluiten de poten van hun jong af te trekken, met alle verschrikkelijke gevolgen van dien.

Digitaal aaien

Aanraken kan dus niet, maar gelukkig hebben wij een heel mooi alternatief: de optie om deze schattigheid in een frame te vangen. Een soort digitaal aaien als het ware.

Jonge dieren
Jonge dieren moeten alles nog leren en zijn dan ook de hele dag druk bezig met jagen, zwemmen of rennen en vooral: véél oefenen. Fotograaf: Roeselien Raimond

De camera houdt van babydiertjes, zoveel is zeker. Een simpel kopportretje zorgt al voor veel enthousiasme. Maar minstens zo boeiend is het gedrag van de jonge dieren. Dit is namelijk zo mogelijk nog meer op schattigheid ontworpen dan hun uiterlijk. Jonge dieren moeten alles nog leren in dit nieuwe leven, de beste manier om dat te doen is alles kopiëren wat de volwassen dieren doen. Wassen, jagen, vliegen, zwemmen, eten, vechten… je kunt het zo gek niet bedenken of er bestaat wel een miniatuurversie van. En hoewel de jonge dieren zelf lijken te denken dat ze al superstoer zijn, ziet de buitenwereld dat vaak toch net iets anders. Of ze nou hun eerste brul oefenen of mama’s wasbeurt imiteren, het levert maar al te vaak hilarische tafereeltjes op en… dito foto’s.

Dansende gansjes

Jonge dieren zijn vaak zeer nieuwsgierig; hun missie is het ontdekken van deze spannende, nieuwe wereld. Die treden ze dan ook vaak onbevangen en onbevreesd tegemoet, waarbij ze volledig op de waakzaamheid van de volwassen dieren vertrouwen. Zodra moervos een sein geeft, schieten de welpen direct de veilige burcht in. Mamagans hoeft maar een gak te geven en de kuikens duiken al onder haar beschermende vleugels.
Maar… zodra de ouders van huis zijn, dansen de jongen! En zo kun je dus met een beetje geluk best een vossenburcht treffen met in de omgeving een paar heel dapper rondstappende welpjes.

jonge dieren
Dapper en nieuwsgierig. Fotograaf: Roeselien Raimond

Een nest uilskuikens zal niet op de wieken gaan als je ze te dicht nadert. Dat kunnen ze ook niet. Jonge dieren zijn verschrikkelijk kwetsbaar, maar zullen zelf niet snel een grens aangeven. De uitdrukkingen ‘dom gansje’ en ‘uilskuiken’ zijn niet voor niets ontstaan. Jonge dieren zijn niet ‘dom’, maar wel te naïef om te weten wat goed voor ze is. Hoewel deze naïviteit natuurlijk mooie fotografische kansen biedt, brengt het ook een stukje verantwoordelijkheid met zich mee.

jonge dieren
Jonge, uit het nest gevallen appelvink. Veel jonge dieren zijn naïef en kennen hun grenzen nog niet. Aan ons dus om voldoende afstand te bewaren. Fotograaf: Roeselien Raimond

Wat wij beeldvullend noemen, is al snel ‘verstoring’ in dierentaal. Kom je net een tandje te dichtbij, dan zullen sommige dieren zich gedwongen zien met het hele gezin te vluchten, wat onnodige stress en energieverspilling oplevert. Er zijn ook diersoorten die niet kunnen vluchten, omdat ze bijvoorbeeld een nest hebben. Wordt de angst toch te groot, dan zullen bepaalde vogels eieren voor hun geld kiezen en vertrekken. Iets dat we uiteraard niet willen. Blijf dus altijd op voldoende afstand en houd de signalen van met name de ouderdieren goed in de gaten. Bij twijfel: doe een stapje terug.

Jonge dieren
Hier moet je wel heel erg je best doen om iets te verstoren. Probeer het maar. Kijken of pa het leuk vindt…

Stuiterballetjes

Ook op wat grotere afstand is het een genot om getuige te mogen zijn van dit nieuwe leven. Alles moet geproefd en uitgeprobeerd worden en veel gebeurt voor de allereerste keer. Wees dus voorbereid op veel onverwachte manoeuvres en beweeglijkheid. Een welp kan zomaar een muizensprongetje doen of een meter achteruitdeinzen omdat hij voor het eerst in zijn leven een mug ontmoet. Een babyuil komt een paar centimeter los van zijn tak om zijn vleugeltjes op vliegklaarheid te testen. Jonge eendjes doen wedstrijdjes over het water rennen om als eerste dat insect te vangen. Dit vereist grote alertheid van de fotograaf én de juiste instellingen.
Zorg dus dat je sluitertijd voldoende is om al deze actie te vangen. Een zoomlens is ook geen overbodige luxe, aangezien de jeugd echt teveel energie heeft om braaf binnen jouw kadertje te blijven.

Verdieping loont

Nog meer dan anders geldt bij jonge dieren dat jezelf verdiepen in het gedrag je prachtige momenten en plaatjes kan opleveren. Let eens op de tijden waarop de moeder komt voeren en weet wanneer het tijd is voor het middagdutje.

jonge dieren
Een kluwen klutenpeuterpootjes.

Baby’s slapen soms uren en dit is tijd waarin je fotografisch gezien niet echt veel kunt. Lees je in, zodat je weet wanneer de jongen ongeveer het nest of de burcht kunnen verlaten. Vaak is dit redelijk nauwkeurig te bepalen en als je dit een beetje goed plant, kun je getuige zijn van het moment dat bijvoorbeeld de ijsvogels voor het eerst buiten het nest komen. Dit duurt maar heel kort, dus hoe bijzonder is het als je er dan bent!
Veel jonge dieren maken verschillende fasen door. Van volledig hulpeloos en continu gevoerd worden naar voorzichtig uitproberen en steeds meer zelf doen tot helemaal alleen eropuit gaan. Dit proces is natuurlijk prachtig om te volgen en het is ook erg leuk om hier een mooie serie van te maken, die het hele verhaal van het opgroeiende dier vertelt.

jonge dieren
Gelukkig moeten jonge dieren ook veel rusten, dit zijn momenten waar je als fotograaf even dankbaar gebruik van kunt maken. Fotograaf: Roeselien Raimond

Kortom: gun het jonge geluk de ruimte die het nodig heeft en je bent verzekerd van uren, zo niet maanden, fotografeerpret. Met als enige nadeel dat ze met hun schattige gedrag ongemerkt je harde schijven doen vollopen en je computer laten dichtslibben… maar ach: een kleine prijs voor groot plezier!

5 reacties

 1. Hi Roeselien,
  Je heb dit artikel zo geschreven dat je meteen je camera pakt en op pad wil gaan. En als je dat al nodig had, geven de foto’s die je erbij geplaatst hebt, je wel het laatste zetje om te gaan. Zooo vertederend al dat kleine, onbeholpen “spul” ……

  Groetjes,
  Annette

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

5 reacties

 1. Hi Roeselien,
  Je heb dit artikel zo geschreven dat je meteen je camera pakt en op pad wil gaan. En als je dat al nodig had, geven de foto’s die je erbij geplaatst hebt, je wel het laatste zetje om te gaan. Zooo vertederend al dat kleine, onbeholpen “spul” ……

  Groetjes,
  Annette

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: