Menu

Onderdeel van Pixfactory

Making of: Achtkante Molen Groot-Ammers

Zij die mij kennen, weten dat ik graag de Nederlandse molen fotografeer. Mijn portfolio is dan ook flink gevuld met foto’s van molens. Met veel dezelfde molen, dat wel. Daarom vraagt men mij ook wel of het fotograferen van die paar molens niet gaat vervelen? Mijn antwoord is dan: “Nee, zeker niet want de molen op zich verandert niet, maar het decor waarin deze staat des temeer!” Behalve het decor zijn standpunt en perspectief ook elementen die van invloed zijn op de uiteindelijke foto. In deze Making Of neem ik je mee naar de Achtkante Molen in Groot-Ammers op zoek naar een ander standpunt en …. een ander perspectief.
De Achtkante Molen bij Groot-Ammers, niet de molen verandert, maar het decor des te meer
De Achtkante Molen bij Groot-Ammers, niet de molen verandert, maar het decor des te meer. Fotograaf: Hans Brongers

Standpunt en perspectief

Om te beginnen kort iets over de begrippen standpunt en perspectief. Begrippen die in de fotografie vaak in één adem worden gebruikt en vaak ook door elkaar. Logisch, want standpunt en perspectief liggen in elkaars verlengde. Zij spelen beiden zelfs een niet weg te denken rol bij het kiezen van de compositie van jouw foto.

De Achtkante Molen vanaf de steiger gezien

De Achtkante Molen in Groot-Ammers ontdekte ik jaren geleden op zoek naar een nieuwe molen. Direct vanaf begin was ik weg van deze molen. Prachtig vrij gelegen aan de Ammersche Boezem en mooi te fotograferen vanaf een kleine steiger. Deze steiger ligt langs de vaart tegenover de molen en langs een smalle doorgaande weg. De steiger biedt je zowel een mooi standpunt als een interessant perspectief om de Achtkante Molen in beeld te brengen. Vanaf de steiger zorgt de rechte vaart een mooie zichtlijn naar het einde. De molen aan de overkant maakt het beeld compleet.

De Achtkante Molen zonsopkomsten en jaargetijden

Na de ontdekking van de Achtkante Molen stond ik regelmatig ’s morgensvroeg op de steiger en het was iedere keer weer genieten. Genieten van de zon die in bepaalde periodes mooi achter de molen opkomt. Hiervoor raadpleeg ik The Photographers Ephemeris. Het is ook genieten van dit oer Hollandse beeld in de verschillende jaargetijden en weertypen. De steiger biedt mij evenwel door de beschikbare ruimte weinig variatie in mijn standpunt. Wel probeerde ik wat te variëren in het perspectief door zo laag mogelijk boven het water te fotograferen. Of juist de camera op een ander punt te richten.

Ook het jaargetijde, zoals de winter, maakt de molen interessant om te fotograferen
Ook het jaargetijde, zoals de winter, maakt de molen interessant om te fotograferen. Fotograaf: Hans Brongers

De Achtkante Molen vanaf de brug gezien

Op een zekere winterse ochtend stond ik tijdens het blauwe uur opnieuw op de steiger. Het was bitterkoud en het duurde nog even voordat de hemel echt ging kleuren. Om warm te blijven liep ik daarom wat heen en weer. Daarbij liep ik de brug op die enkele tientallen meters achter de steiger ligt. Toen ik mij omdraaide zag links het bovenste deel van de molen boven de brug en brugleuning uitsteken. Dit nieuwe standpunt nodigde uit om te spelen met de compositie. Zo koos ik o.a. voor een zo laag mogelijk standpunt met prominente aandacht voor de brug en de brugleuning. Het leverde voor mij een nieuw en verrassend beeld van de Achtkante Molen op in een evenzo verrassend perspectief.

De brug, het wegdek en de molen een mooie plek om het geheel in een boeiend perspectief te zien
De brug, het wegdek en de molen een mooie plek om het geheel in een boeiend perspectief te zien Fotograaf: Hans Brongers

De Achtkante Molen vanaf onder de brug gezien

Vanaf de brug zag ik ook een pad lopen langs een vaart. Nieuwsgierig of de Achtkante Molen ook vanaf dat pad te zien zou zijn liep ik de brug af en het pad op. Helaas stond het riet zo hoog dat de molen amper te zien was. Wel had ik een fraai zicht op de molen en de onderzijde van de brug. Opnieuw een ander standpunt en opnieuw een verrassend perspectief als resultaat.

Zelfs het standpunt onder de brug toont de molen in een uniek perspectief
Zelfs het standpunt onder de brug toont de molen in een uniek perspectief. Fotograaf: Hans Brongers

De Achtkante Molen tussen het riet gezien

Even verderop langs het riet zag ik dat her en der door een visvereniging een deel van het riet was verwijderd. Dat niet alleen, er waren zelfs kleine steigers gebouwd en was de molen ook goed zichtbaar. Door op de steiger een laag standpunt te kiezen, kon ik de molen mooi laag over het water fotograferen. Hierbij zorgde ik er wel voor dat de molen goed boven het riet uitstak en paste bewust de een-derde-regel toe. Opnieuw een prachtige plek om de Achtkante Molen nog eens vanuit een geheel ander standpunt en vanuit een geheel ander perspectief te fotograferen.

Opnieuw een ander standpunt levert opnieuw de molen in een ander perspectief
Opnieuw een ander standpunt levert opnieuw de molen in een ander perspectief. Fotograaf: Hans Brongers

Tot slot nog enkele tips

  • Zet je camera op een driepoot statief zodat je alle mogelijke composities goed kunt bekijken door je liveview of zoeker.
  • Varieer zoveel als mogelijk met de plek waar je staat (verder weg, dichterbij, van verschillende kanten, etc.) en op de plek waar je staat voor het meest interessante perspectief (hoog, ooghoogte, laag, etc.) in je foto.
  • Laat de een-derde-regel ook eens los en varieer met de plek van je onderwerp in je compositie.
  • Gebruik objecten voor je in je compositie om dieptewerking aan je foto te geven.
  • Maak gebruik van lijnen in je compositie
  • Raadpleeg bijvoorbeeld The Photographers Ephemeris of Photopills.

Geef een reactie

Deze artikelen vind je vast ook interessant: