Menu

Onderdeel van Pixfactory

Making of: Een kerkje op een heuvel

Lang geleden kreeg ik een foto van een romantisch uitziend kerkje op een heuvel onder ogen. Direct associeerde ik dit beeld met een foto gemaakt ergens in de Zwitserse bergen. Niets bleek echter minder waar. Dit kerkje staat gewoon ergens in Nederland! De foto sprak mij evenwel zo aan dat ik besloot het zelf ook eens te gaan fotograferen. Na een ochtend fotograferen kwam ik met veel foto’s van het kerkje thuis. Een van die foto’s bestempelde ik als mijn dag favoriet. In deze uitgave van de Making Of leg ik je uit waarom deze mijn favoriet is en vooral ook hoe deze tot stand is gekomen.
Favoriete foto van de dag van het kerkje op de heuvel
Favoriete foto van de dag van het kerkje op de heuvel. Fotograaf: Hans Brongers

Op zoek naar iets anders

Zo af en toe wil ik wel eens wat anders fotograferen dan natuur en molens, mijn focus verleggen. Om inspiratie op te doen bezoek ik websites als Flickr, 500PX, maar ook Instagram. Bewust zoek ik dan niet in de mij bekende categorieën, maar start ik mijn zoektocht in de categorie Nieuwe foto’s of Populaire foto’s. Je krijgt dan veel foto’s te zien waarbij het onderwerp van uiteenlopende aard is. Zo viel mijn oog op een zeker moment plots op de foto van het kerkje op de heuvel.

Kerkje blijkt geen kerkje

Omdat ik dit kerkje wilde gaan fotograferen achterhaalde ik eerst een aantal zaken. Ten eerste vond ik informatie over het kerkje op internet. Direct werd mij duidelijk dat het geen kerkje bleek te zijn, maar een kunstobject in de woonwijk Leidschenveen bij Den Haag. Ook staat het niet op een heuvel maar op een berg afval afkomstig van de bouw van de genoemde woonwijk. Via Google Maps wist ik de precieze locatie van het kerkje te vinden. Door de Streetview mogelijkheid kon ik een goed beeld krijgen van de werkelijke situatie.

Zonsopkomst

Omdat ik het liefst bij zonsopkomst fotografeer wilde ik vervolgens weten wanneer de zon gunstig op zou komen ten opzichte van het kerkje op de terp. Hiervoor maak ik gebruik van de app van The Photographer’s Ephememeris, of TPE. Met dit handige hulpmiddel kun je op iedere willekeurige plaats op ieder willekeurig moment zien waar en hoe laat de zon opkomt. Zo koos ik bewust voor een week in november. De zon zou in die week opkomen op een door mij gewenste plek achter het kerkje.

Het weer

Als laatste, maar zeker niet het minst belangrijke was de voorspelling van het weer in die week. Het liefst zag ik een mooie blauwe hemel met evenzo mooie wolkenpartijen. Gelukkig was er een dag dat mijn weer-wensen zouden uitkomen.

Blauwe uur

Eerder schreef ik dat ik graag bij zonsopkomst fotografeer. Nog liever doe ik dit tijdens het blauwe uur, de periode vóór zonsopkomst. Een periode waarin je getuige kunt zijn van een fraai kleurenpakket dat de zon vertoont in de lucht voordat deze achter de horizon verschijnt.

Grijze hemel

Op de door mij gekozen ochtend arriveerde ik al vroeg bij de terp en de kerk. Het kerkje werd mooi verlicht door een lampje boven de deur. Helaas leverde een nagenoeg grijze hemel niet die kleuren waarop ik had gehoopt gedurende het blauwe uur.

Een klein lampje boven de deur van het kerkje gaf iets kleur aan de foto
Een klein lampje boven de deur van het kerkje gaf iets kleur aan de foto. Fotograaf: Hans Brongers

Rondje om de kerk

Doordat de lucht en de kleuren op dat moment tegenvielen gaf het mij wel mooi de tijd om een wandeling te maken rond de heuvel. Dit om precies te bepalen waar ik zou gaan staan op het moment van de zonsopkomst. Hier kwam ik uit daar waar ik aan mijn rondje begon. Daar zette ik mijn camera op mijn driepoot statief neer en stelde mijn camera in voor de opnames.

De grijze lucht gaf mij tijd om rond het kerkje te lopen
De grijze lucht gaf mij tijd om rond het kerkje te lopen. Fotograaf: Hans Brongers

Snel veranderende lucht

Ondanks de grijze lucht besloot ik niet direct op te geven maar te wachten. Voor veel fotografen is dit vaak het moment om in te pakken. Uit ervaring weet ik echter dat wachten kan. Hoe vaak overkwam het mij niet dat ik al onderweg naar huis was en de lucht en het licht fraai zag veranderen van saai naar prachtig. Het wachten bij het kerkje werd al vrij snel beloond. De grijze lucht maakte plaats voor mooie wolkenpartijen waardoor de opkomende zon diens stralen deed schijnen.

Het kerkje omringd door wolken waardoorheen de zonnestralen priemen
Het kerkje omringd door wolken waardoorheen de zonnestralen priemen. Fotograaf: Hans Brongers

Van strakblauw naar de gewenste wolkenlucht

De wolken verdwenen rap nadat de zon boven de horizon was verschenen. De lucht veranderde nu in een strakblauwe lucht. Ook dat was voor mij geen reden om te vertrekken en dan bleek korte tijd later een juiste keuze. Heel voorzichtig verschenen er enkele witte wolkjes. Deze breidden zich langzaamaan uit tot de wolkenlucht waarop ik hoopte.

De zon brandde alle wolken weg
De zon brandde alle wolken weg. Fotograaf: Hans Brongers
Langzaam vulde de lucht zich weer met mooie wolken
Langzaam vulde de lucht zich weer met mooie wolken. Fotograaf: Hans Brongers

Op het juiste moment op de juiste plek

Gelukkig was de heuvel hoog genoeg om de zon nog een tijd voor mij te verbergen. De heuvel belette zo de zon om het mooie licht te veranderen in het ongewenste harde licht. Naast deze mooie en gewenste omstandigheden, kreeg ik ook nog de gelegenheid om mijn statief enkele meters te verplaatsen. Het was de plek onderaan de heuvel waarbij het zonlicht een schaduw trok over de hoek van de heuvel. In het verlengde van de scheiding tussen licht en donker torende daarboven het kerkje uit. Mijn dag favoriete foto was een feit.

Resumé

 • Eens iets anders fotograferen dan je gewend bent verrijkt en verruimt je repertoire.
 • Het bekijken van andermans foto’s kan inspirerend werken.
 • Een goede voorbereiding is niet voor niets het halve werk.
 • Als lucht en licht op een zeker moment tegenvallen wil dit niet altijd zeggen dat dit na verloop van tijd nog zo is. Wachten kan lonen.
 • Kijk tijdens en direct na zonsopkomst ook eens naar de omgeving achter je, het daarop schijnende licht kan magnifiek zijn.

2 reacties

 1. Erg mooie ‘verschillende’ opnames van dit kerkje. Jouw favoriet van de dag is inderdaad ook voor mij de favoriet.
  Mooi en begrijpend geschreven. Daar kunnen andere fotografen veel aan hebben.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

2 reacties

 1. Erg mooie ‘verschillende’ opnames van dit kerkje. Jouw favoriet van de dag is inderdaad ook voor mij de favoriet.
  Mooi en begrijpend geschreven. Daar kunnen andere fotografen veel aan hebben.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: