Menu

Onderdeel van Pixfactory

Making of: Brandganzen vliegend boven ijssculpturen

De foto van brandganzen vliegend boven een bevroren Markermeer combineert drie belangrijke elementen. De ijssculptuur, het fraaie ochtendlicht en als kers op de ijstaart: de overvliegende brandganzen. In dit artikel vertel ik meer over hoe deze prijswinnende foto bij de Groene Camera tot stand kwam.
Brandganzen vliegend boven ijssculpturen.
Brandganzen vliegend boven ijssculpturen. Fotograaf: Edwin Rem

Zodra de winter invalt in Nederland gaat menig fotografenhart sneller kloppen. In ieder geval dat van mij. En dan heb ik het niet over een voortdurende herfst die we meteorologisch gezien winter moeten noemen, maar in de praktijk een aaneenschakeling is van natte, grijze dagen. Nee, dan heb ik het over temperaturen die flink onder nul duiken. Het liefst zelfs onder de min 10. Dat levert voor mij tenminste aantrekkelijke omstandigheden op om erop uit te trekken.

Fotokansen bij vorst en oostenwind

Zeker als er naast flinke vorst ook nog een aardige (oosten-)wind waait, ontstaan mooie fotokansen langs de kusten van het IJsselmeer en Markermeer. Dan veranderen rietkragen en struiken door het bevriezen van het opspattend water in mooie ijssculpturen. Dat was in de korte, maar flink koude periode in februari 2021 ook het geval. Mijn doel was dan ook om die ijssculpturen vast te leggen bij het fraaie vroege ochtendlicht. Ik ben dan ook verschillende dagen vroeg in de ochtend richting het Markermeer gereden en heb daar de spikes ondergebonden om de spekgladde oevers te bezoeken.

De ijssculpturen zijn indrukwekkend, maar ik mis interessant licht.
De ijssculpturen zijn indrukwekkend, maar ik mis interessant licht. Fotograaf: Edwin Rem

IJssculpturen met interessant licht

Aanvankelijk lukte het best aardig om de ijssculpturen vast te leggen, maar dit beeld was mij te simpel. Ik miste in ieder geval interessant licht. Het aanlichten met een led-lampje gaf ook niet het gewenste resultaat.

Door verschillende dagen terug te komen kon ik het geluk afdwingen en de combinatie maken met een mooie opkomende zon. Ik zoek dan ook bij voorkeur fotolocaties op die redelijk dicht in de buurt zijn, zodat het niet al te veel tijd kost om er verschillende keren heen te gaan.

Met de opkomende zon wordt het al interessanter, maar het wachten is op overvliegende ganzen om het beeld af te maken.
Met de opkomende zon wordt het al interessanter, maar het wachten is op overvliegende ganzen om het beeld af te maken. Fotograaf: Edwin Rem

Maar ook met mooi licht zocht ik nog verder naar de spreekwoordelijke kers op de ijstaart. En ook die diende zich aan. ’s Morgens vroeg vliegen namelijk de ganzen die hebben overnacht op het bevroren Markermeer richting de omliggende weilanden om te gaan foerageren. Door te kiezen voor een laag standpunt in combinatie met een groothoekobjectief kon ik de combinatie maken van de drie gewenste elementen: ijssculpturen, fraai ochtendlicht en overvliegende ganzen. Om die combinatie te kunnen maken bij niet al te veel licht moest ik behoorlijk hoog in de iso klimmen om nog een sluitertijd te bereiken waarbij de ganzen voldoende scherp waren.

En die ganzen zitten natuurlijk niet gelijk op de goede plek in beeld. Dan is het een kwestie van wachten, verschillende opnames maken bij overvliegende groepen en een beetje geluk hebben. En ondertussen moest ik er natuurlijk voor zorgen dat ik voldoende warm bleef. Maar daar kon ik met verschillende lagen kleding rekening mee houden. Hartverwarmend was in ieder geval de waardering voor de opname bij de Groene Camera 2022: eerste plaats in de categorie Landschappen!

Op deze ochtend geen gebrek aan overvliegende ganzen.
Op deze ochtend geen gebrek aan overvliegende ganzen. Fotograaf: Edwin Rem

6 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

6 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: