Menu

Onderdeel van Pixfactory

Making of: Winters landschap met zwaan

Er komt een moment dat we onze kinderen uit moeten gaan leggen wat ‘sneeuw’ is. De wereld bedekt onder een deken van wit poeder, het komt steeds minder vaak voor en áls het er is moet je er nog snel bij zijn ook. Ik grap wel eens “de winter van dit jaar viel op een vrijdagmorgen” maar eigenlijk is het een wrange grap die steeds meer waarheid wordt. De winter van 2024 leek op 24 januari te vallen, althans bij mij in het dorp.
Serene winter in optima forma, alles ademt rust en verstilling uit.  
Serene winter in optima forma, alles ademt rust en verstilling uit.   Fotograaf: Johan van der Wielen

Zoektocht naar sereniteit

Ik hou van sneeuw, de stilte die het uitstraalt en de betovering van het landschap. Geluiden worden gedempt en zelfs de wind lijkt zijn adem in te houden. Althans, als je geen sneeuwstorm hebt. Op 24 januari 2024 was het zover en ik zwierf in alle rust en stilte door het landschap van ons dorp. In de uiterwaarden heb je een kenmerkend huis met daarachter de toren van de oude steenfabriek. Deze combinatie heb ik al vaak op de foto gezet en ook nu ging ik even kijken.

De provincie is druk met het herstructureren en ontwikkelen van de uiterwaarden en waar je vroeger tegen een weiland met sloten aankeek is nu een grote plas met water. Zeker na het hoge water van kerst 2023.

Een deel van de plas is bevroren en de scheiding tussen water en besneeuwd ijs geeft een prachtige vorm. Op de punt verzamelen zich enkele vogels.
Een deel van de plas is bevroren en de scheiding tussen water en besneeuwd ijs geeft een prachtige vorm. Op de punt verzamelen zich enkele vogels. Fotograaf: Johan van der Wielen

Een zwaan in de sneeuw

Ik was druk met een tjiftjaf die in het riet op zoek was naar insectjes tot ik ineens vanuit mijn ooghoek twee zwanen het water in zie glijden. Witte zwanen omringd door witte sneeuw, passender kan bijna niet. Nu nog wachten tot ze op de goede plek in de compositie willen komen.

De eenvoud van de herhaling van vormen, de kromming van het ijs en de kromming van de nek. Zo simpel en voor mij zo pakkend.
De eenvoud van de herhaling van vormen, de kromming van het ijs en de kromming van de nek. Zo simpel en voor mij zo pakkend. Fotograaf: Johan van der Wielen
Mijn eerste poging van het geheel. Ik stond net verkeerd waardoor de toren van de steenfabriek achter de boom verdwijnt. Ook beweegt het water mij teveel wat afbreuk doet aan de reflectie.
Mijn eerste poging van het geheel. Ik stond net verkeerd waardoor de toren van de steenfabriek achter de boom verdwijnt. Ook beweegt het water mij teveel wat afbreuk doet aan de reflectie. Fotograaf: Johan van der Wielen

Hoewel het geweldig is dat er twee zwanen waren vond ik toch dat daardoor de nadruk teveel naar de vogels gaat. Ik wil een totaalbeeld, niet een foto van twee zwanen in een omgeving.

Het uiteindelijke beeld met maar één zwaan maar wel weer die mooie vorm van het ijs in de voorgrond. Het water was ineens zo glad als een spiegel en de zwaan kijkt even op… soms komt alles samen.
Het uiteindelijke beeld met maar één zwaan maar wel weer die mooie vorm van het ijs in de voorgrond. Het water was ineens zo glad als een spiegel en de zwaan kijkt even op… soms komt alles samen. Fotograaf: Johan van der Wielen

2 reacties

  1. Wat een voor mij ongekende schoonheid. Hemels mooi. Een van de diepste vorm van liefde voor het leven….. Complimenten. Dank U voor deze ‘openbaring’ !!!!!

    Maria P.C. Sangen

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

2 reacties

  1. Wat een voor mij ongekende schoonheid. Hemels mooi. Een van de diepste vorm van liefde voor het leven….. Complimenten. Dank U voor deze ‘openbaring’ !!!!!

    Maria P.C. Sangen

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: