HOME < PRAKTIJK < MAKING OF
Making of

Mijn eerste heideblauwtjes van het jaar

De eerste heideblauwtjes zijn weer gesignaleerd in Nederland. Dan gaat het bij mij kriebelen, want ik vind deze vlinders zo mooi en fotogeniek.
Normaal gesproken ga ik altijd eerst overdag in een gebiedje zoeken of ze al rond vliegen om er dan de volgende morgen heel vroeg naar toe te gaan. Helaas ontbrak mij de tijd en omdat de weersverwachting een piepklein zonnetje aangaf voor afgelopen zaterdag, heb ik de wekker gezet (4.30 uur) en ben richting de heide gegaan. En dan maar hopen dat ze in dit gebied al aanwezig zijn.

En al die tijd bleef het vlindertje prachtig poseren. Vaak doen zij hun vleugels bij elkaar zodra je de vlinder in de schaduw zet. Deze deed dat gelukkig niet.
En al die tijd bleef het vlindertje prachtig poseren. Vaak doen zij hun vleugels bij elkaar zodra je de vlinder in de schaduw zet. Deze deed dat gelukkig niet. Exif: 100 mm 1/1000s bij f/2.8 ISO 250. Fotograaf: Judith Borremans

Zoeken, zoeken, zoeken

Na veel speuren had ik 2 vlindertjes gevonden en tot mijn verbazing ook 2 viervleklibellen. Na beide soorten te hebben gefotografeerd, was ik niet tevreden. Het beloofde zonnetje bleef uit en de beestjes zaten niet echt op een fotogeniek plekje.

Heideblauwtjes Fotograaf: Judith Borremans

Even verder kijken

Ik ging in de omgeving verder zoeken om te zien of ik wat meer exemplaren kon vinden. In de verte zag ik wel een stuk of wat koeien grazen, dus die kant ging ik maar niet uit. Ik kon geen andere vlinders vinden en het zonnetje leek door de wolken heen te gaan breken. Dus ging ik snel terug naar mijn oorspronkelijke plek om van het mooie licht gebruik te maken. De koeien waren iets richting die plek gekomen, maar waren nog rustig aan het grazen. Ik nam me voor ze in de gaten te houden, omdat ik al eens eerder heb meegemaakt dat ik zo geconcentreerd met m’n foto’s bezig was, toen ik ineens een koe bijna letterlijk in mijn nek had.

Heideblauwtjes. Fotograaf: Judith Borremans

Toen ik bijna bij mijn vlinders aankwam, hoorde ik ineens enorm veel herrie en gedreun. Kwamen die koeien dus in galop naar me toe. Jemig wat schrok ik, ze maakten zoveel herrie en leken niet te stoppen. Ik ben toen snel achter een boom gaan staan (had ooit gelezen dat je dat ook bij herten en zwijnen moet doen) en heb dingen geroepen als “goed volk” en “niets aan de hand”. Toch durfde ik niet te blijven staan en ben snel lopend (durfde niet te hollen) weg gegaan. Vanuit de verte twijfelde ik nog om terug te gaan. Maar de koeien stonden rustig grazen en gingen lekker liggen, precies bij mijn vlinderplekje. Via een ruime omtrekkende beweging (!) ben ik maar terug richting de auto gegaan.

Andere ingang

Uiteindelijk kon ik het niet uitstaan, het was zo nog zo vroeg en de zon scheen heerlijk, dus ben ik naar een andere ingang van het gebied gegaan om op een andere plek te gaan zoeken. En yes ik had geluk: een prachtig vlindertje zat op de dopheide. Dat kleurt altijd prachtig. En toen ging hij ook nog met zijn vleugels wijd zitten om de zonnestralen op te vangen.

Eerst heb ik snel foto’s uit de hand met de hoekzoeker gemaakt. Exif: 100 mm 1/500s bij f/2.8 ISO 250. Fotograaf: Judith Borremans

Het vlindertje kon ieder moment gaan vliegen. Echter het beestje bleef prachtig zitten, dus had ik even de tijd om mijn statief te installeren, camera erop (of liever gezegd eronder) te draaien, afstandsbediening aan te koppelen, live view aan, compositie bepalen, vlinder in mijn eigen schaduw zetten, gezorgd dat de zon de achtergrond belicht, en de foto genomen die bovenaan dit artikel is geplaatst.

Ondanks de schrik van de koeien, had ik een heerlijk morgen in de natuur en ging ik met een voldaan gevoel naar huis.


Fotografiegids Vlinders en Libellen

In het nieuwe boek vind je alle fotogenieke vlinders en libellen van Nederland en België, behandeld aan de hand van verschillende benaderingen, sferen en technieken. De auteurs, allemaal rasechte vlinder- en libellenfotografen, geven jou een flinke dosis inspiratie.

Dit boek verschijnt eind juni. Je kunt het boek nu met pre-order korting én gratis verzending (binnen NL) bestellen voor slechts € 21,90. Je ontvangt het dan als eerste in huis.

Deel dit artikel


13
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Door Phil op 15 juni 2021 om 17:44

  Fraaie serie Judith!
  Vraag: de bovenste foto heb je gemaakt door de vlinder in je eigen schaduw te zetten en de zon nog de achtergrond te laten belichten; waarom zie je dan je eigen schaduw niet op de foto terug? Ik snap niet helemaal wat je precies bedoelt of hoe je dat doet. Dank voor je antwoord!

  1. Door Judith op 16 juni 2021 om 11:00

   Goedemorgen Phil, dank voor het compliment 😃 . Het is de kunst zo te zitten dat het vlindertje nog net in de schaduw staat en inderdaad je eigen schaduw buiten beeld valt. Dit kan ook met een witte paraplu of – wat ik zelf altijd gebruik – de binnenkant van een klein reflectieschermpje. Echter hier had ik niet veel tijd, het vlindertje zal snel weg vliegen als hij in de schaduw zit. Vandaar dat ik het nu met mijn eigen schaduw deed. Met vriendelijke groet, Judith

 2. Door Lia op 12 juni 2021 om 08:04

  Geweldig hoe je je verhaal vertelt. Ik zie het gelijk voor me en lach bij lezen ervan! Je foto’s hebben jouw eigen unieke handtekening, ik zag de foto op Instagram en dacht …die zou van Judith kunnen zijn! En ja hoor 🙂 prachtig zijn deze ook weer. Verveeld nooit om naar je mooie werk te kijken!

  1. Door Judith op 15 juni 2021 om 11:08

   Lia, dank je wel voor het mooie compliment 😊 😊
   Met vriendelijke groet, Judith

 3. Leuk Judith! Ook al had ik je relaas al met veel genot op FB gelezen 🙂

  grt,

  Chris.

  1. Ha Chris, dank voor je reactie!

 4. Hallo Judith,

  Making-of berichtjes zijn altijd leuk om te lezen en zeker als er een komische ondertoon in zit. En ach die koetjes, die loeien alleen maar, ha, ha.
  Fijne resultaten aan over gehouden in ieder geval. Mooi zachte platen.
  Groet, Sjors

  1. Dank je wel voor het compliment. Achteraf is het grappig (*goedvolk*), maar ze maakten echt zoveel herrie, ik schrok zo erg he. haha

 5. Door Mark van Veldhuizen op 23 juni 2016 om 14:24

  Leuk dat je vertelt over het maken van de foto’s Judith. Mocht ik toch nog een keer een poging doen om macro te proberen, zal ik aan je tips denken.
  Je maakt prachtige foto’s, echt geweldig. Ga vooral lekker zo door en geniet ervan!

  Gr Mark.

  1. Mark, dank je wel voor zo’n fijne reactie!

 6. Dank je wel. Fijn dat je de tips kan gebruiken!

 7. Door mdebeer op 23 juni 2016 om 11:50

  Heerlijk stuk om te lezen en nog heerlijkere foto’s! Ontzettend mooi. En heel erg fijn dat je ook uitlegt hoe de foto’s tot stand zijn gekomen, zeer leerzaam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *