Menu

Onderdeel van Pixfactory

Natuurfotografiejournaal 14 juli

Wat ga jij dit weekend fotograferen? In dit artikel vertellen we je wat op dit moment de moeite waard is om te fotograferen. Met deze tips ga je vol inspiratie en heel gericht op pad.
Een weekend met veel wind? De kust lijkt de plek waar je heen moet voor de beste fotokansen. Fotograaf: Bob Luijks

Het weer

De weersverwachting laat voor dit weekend een beeld zien waarbij zon en wolken elkaar afwisselen, met af en toe een regenbui. Op zaterdag is er in het oosten kans op een onweersbui en op zonder heb je aan de kust kans op stevige windvlagen. Na het weekend lijkt het erop dat het weer iets rustige wordt.

Als je dit weekend op pad probeer dan eens om de wind te fotograferen. Heb je tips nodig, dan lees je hier enkele tips om de wind in beeld te brengen.

Macrofotografie

Eindelijk vliegen er wat meer vlinders, vooral allerhande zandoogjes en witjes. Ook is dit het moment om het zeldzame spiegeldikkopje te vinden. In het oosten van het land vliegt de zomergeneratie van de citroenvlinder volop en in het westen van het land de atalanta. Veel distelsoorten bloeien nu, de aangewezen plek om veel vlinders, maar ook bijen en zweefvliegen te zien. Er wordt echter harde wind voorspeld, dus zoek de windluwe plekjes op.

Nu is de tijd om het zeldzame spiegeldikkopje te fotograferen. Fotograaf: Bjorn van Lieshout

Een onderwerp dat nu ook volop voorkomt is de zandloopkever. Zowel de groene zandloopkever als de bastaardzandloopkever kun je vinden op plaatsen met onbegroeid zand. Dus bijvoorbeeld in één van de stuifzandgebieden of in de duinen. Als je rustig beweegt laten de kevers zich over het algemeen vrij gemakkelijk benaderen. Het voordeel van de zandloopkevers is dat ze op de grond zitten en dus geen last hebben van de invloed van de wind.

De bastaardzandloopkevers is een prachtig onderwerp voor een foto. Fotograaf: Bjorn van Lieshout

Landschapsfotografie

Dit weekend staat er flink wat wind. Maak daar dankbaar gebruik van op plekken waar die wind ook duidelijk zijn stempel drukt. De beste plek hiervoor is uiteraard de kust. Werk met lange of juist hele korte sluitertijden. In het laatste geval zie je iedere zandkorrel over het strand of de duinen vliegen, of ieder druppeltje van uiteenspattende golven.

De wind speelt met het helmgras. Fotograaf: Bob Luijks

Na het weekend keert de rust terug met een aangename afwisseling van zon en wolken, voer voor typische ‘Hollandse plaatjes’. Denk daarbij ook aan echte zomerse ‘feel good’ foto’s, zoals zeilboten op de grotere meren en rivieren. Dit soort menselijke activiteiten voegen een extra laag toe aan een landschapsfoto, zeker op plekken die ervoor bedoeld zijn (een wandelaar op een vlonderbrug) of op plekken die anders al snel erg leeg worden (een grote waterplas).

Een zomers plaatje met watersporters. Fotograaf: Bob Luijks

Vogelfotografie

Met harde wind moet je als vogelfotograaf naar de kust toe. Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar hoe harder de wind waait, hoe trager de vogels vliegen als te tegen de wind in gaan. En als vogels opstijgen of landen, dan doen ze dat altijd teen de wind in. Houd hier dus rekening mee als je een plaats kiest om jezelf op te stellen.

Gewoon een paar meeuwen in de wind en toch zo fotogeniek. Fotograaf: Pauline Rote

Laat ons weten wat jij gaat doen

Wat ga jij dit weekend en volgende week met het mooie weer fotograferen? Meld het onder dit artikel of deel je foto’s onder de post op Facebook of deel ze op Insta met de hashtag #nfweekend

Schrijf je gratis in voor de nieuwsbrief

 
 

Eén reactie

  1. Op het moment is er in Rosmalen een zeldzame vlinder te fotograferen: het oostelijk resedawitje! Ik heb hem of haar al mooi op de foto kunnen zetten 🙂

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Eén reactie

  1. Op het moment is er in Rosmalen een zeldzame vlinder te fotograferen: het oostelijk resedawitje! Ik heb hem of haar al mooi op de foto kunnen zetten 🙂

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: