Weer en weersverschijnselen
Na een wederom wisselvallig weekend en natte start van de week, moet het vanaf woensdag dan toch echt droger gaan worden. Dat wil echter niet zeggen dat het daarmee fotografisch meteen veel fraaier wordt; wolken zullen vaak overheersen met op de meeste dagen vrij veel wind. Mocht het toch een keer opklaren, dan komt de temperatuur ’s nachts dichtbij het vriespunt. Dit kan bijvoorbeeld in de nacht naar zaterdag gebeuren, met dus wellicht mogelijkheden voor wat rijp. Omdat het op dat moment flink afkoelt, kan er daarnaast op meerdere plekken mist ontstaan, vooral in het oosten van het land. De mooiste fotomomenten lijken dan ook vrijdag (zowaar een grotendeels droge dag met wat zon) en zaterdagochtend (uitgezonderd voor het westen van het land, waar het al snel gaat regenen).
Landschapsfotografie
Afgelopen weekend was de herfst op zijn hoogtepunt. De regen en wind hebben de herfstkleuren geen goed gedaan: populier, berk, esdoorn, els en es zijn enkele soorten die vrijwel geheel kaal zijn. Ook de beuken hebben helaas het meeste blad moeten afstaan aan de weergoden. De eiken daartegen hebben nog opvallend veel (subtiel gekleurd) blad, terwijl ze zo’n beetje als eerste een herfstblosje kregen. Zeer fraai zijn op dit moment nog wel de ongewenste Amerikaanse vogelkersen, maar ook het pijpenstrootje op de heide. Wil je nog wat doen met de kleurenpracht, zoek dan vooral op luwe plekken. Een andere leuke mogelijkheid is te zoeken naar contrasten tussen de seizoenen: kale bomen versus opvallende herfstkleuren.
Macrofotografie
Opvallend is het grote aantal paddenstoelen op dit moment. Normaal is september dé paddenstoelenmaand, maar toen was het te droog. Ondanks de recordnatte oktober lijken veel paddenstoelen nu pas hun hoedje boven de grond te willen steken.
In de luwte van het bos kruipt nog van alles rond. Een leuke soort is de knotskronkel, een miljoenpootachtige, die je vooral vind op (vochtig) dood hout.
Vogelfotografie
In de tuin kun je weer volop genieten van de wintergasten, zoals het roodborstje en het winterkoninkje. Bij het Lauwersmeer is nog steeds een groepje pestvogels aanwezig. Op verschillende plekken kun je nu typische winterbijzonderheden aantreffen, zoals bladkoning (o.a. Oostvaardersplassen), roodhalsgans, ijsduiker (beiden op meerdere plekken in het land) en ijseend (aan de kust, onder andere IJmuiden). Let in de grote groepen ganzen op bijzonderheden, zoals witbuik rotgans en zwarte rotgans. Er trekken grote groepen goudplevieren over, waarbij je aan de kust soms duizenden exemplaren kunt zien.
Tips
Het slechte weer is ideaal voor een bezoek aan een museum. Nog tot en met 24 februari is in het Fries Scheepvaart Museum de expositie WaterSpiegel van Maartje Roos te bewonderen.
Zaterdag (18 november) kun je daarnaast veel inspiratie opdoen tijdens de Fotokot Inspiration Day, georganiseerd door Jeffrey Van Deale. Op het programma:
- Herman Desmet, dronefotografie op reis
- Andrea Otte, AI & fotografie
- Filip Moerman, glamourfotografie
- Karel Mus, een gevoel van plaats
- Bart Heirweg, je eigen fotografieproject
- Carl De Keyzer, Congo