HOME < IN DE ZOEKER < SOORTEN
IN DE ZOEKER

Roodborst

Iedereen kent het roodborstje en zijn naam hoeft geen enkele uitleg. Dit schattig ogende zangvogeltje kun je in de stadstuin wel tegenkomen. Vooral in de winter pikt het roodborstje graag een kruimeltje weg van de voederplank. Zo dicht bij huis is het een geschikte soort om mooi op de foto te zetten.

roodborst
Winterpose. Fotograaf: Arjan Troost

De felle rode kleur waar de roodborst zijn naam aan dankt, heeft een belangrijke functie. Het vogeltje verdedigt zijn broedterritorium vurig en toont zijn rode veren om de tegenstander af te schrikken. Als dat nog niet genoeg is, vliegen de rivalen elkaar in broedtijd regelmatig in de veren. Overigens, ook buiten  broedtijd zijn de roodborstjes felle donders. Bij het voedsel zoeken dulden ze weinig van hun soortgenoten. Zelfs man en vrouw gaan elkaar buiten het broedseizoen het liefst uit de weg.

Van april tot juli zijn de roodborstjes aan het broeden. Het paartje maakt zijn nest soms in een holletje, vaak ook laag bij de grond of zelfs op de grond. Gemiddeld legt een roodborstje zes eitjes. Het vrouwtje broedt het legsel uit. Na twee weken broeden komen de jongen uit en beide ouders verzorgen hen. Ze blijven twee weken op het nest en na het uitvliegen verzorgen de ouders hun jongen nog enkele weken; dan moeten ze zichzelf redden. De jonge roodborstjes hebben nog geen rode borst, ze zijn bruin gespikkeld en daardoor veel minder opvallend. Het vrouwtje begint al snel aan een tweede legsel. Ze staat er dan wel alleen voor, het mannetje bemoeit zich alleen maar met de nakomelingen uit het eerste nest.

Het geluid van een roodborst is een fel getik, de zang laat zich omschrijven als een vlug parelend liedje, met steeds een pauze van enkele seconden tussen de coupletten. De bescheiden en ingetogen zang staat in tegenstelling tot zijn felle gedrag naar soortgenoten.

Roodborsten kun je in de zomer en in de winter tegenkomen. Het zijn echter niet dezelfde vogels. De broedvogels trekken weg naar het zuiden en daarvoor in de plaats komen de broedvogels uit Scandinavië naar ons land toe.

Een roodborst verdedigt zijn territorium fel met gevecht en gezang. Fotograaf: Arjan Troost

Fototips

 • In de winter zoekt het roodborstje de omgeving van huizen op en laat zich prima fotograferen.
 • Bij het rondhippen zie je ze tussendoor vaak even heel stil zitten, ideaal voor een scherpe opname.
 • Op de voederplank laat hij zich ook zien. Vooral meelwormen stelt hij zeer op prijs en daar kun je hem mee lokken.
 • Naast insecten eet het roodborstje in het winterseizoen ook graag zaden en bessen. Een goed gevulde bessenstruik is een mooie omgeving voor het fotograferen.
 • De felle kleur van het roodborstje verdient een mooie achtergrond. Kies een plek waar je het roodborstje kunt vastleggen met een fraaie achtergrondkleur.
 • In de winter is sneeuw en rijp een prachtig wit fotogeniek decor voor de roodborst.
 • Bij een vijverrand kun je mooi spiegelopnames maken waarbij je het rode borstje twee keer kunt vastleggen.
 • In de broedtijd moet je het nest niet verstoren. Bestudeer het gedrag goed en ontdek de vaste stekjes waar het mannetje zingt, op de hoeken van het territorium.

 

Verspreidingskaart

Nederland

België

Meer weten?

Vogelbescherming

SOVON

Natuurpunt

Foto’s op Birdpix

En dan nog dit!

“Roodborstje tikt tegen ‘t raam, tik, tik, tik. Laat mij erin, laat mij erin”

Dat roodborstjes tegen het raam tikken klopt wel, zoals staat in dit bekende kinderliedje. Dat ze dat doen vanwege honger en voedselgebrek niet. Roodborstjes zijn felle vogels en dulden geen soortgenoten in hun territorium. Ook niet die soortgenoot die in de ruit van het raam verschijnt en zich net zo agressief gedraagt als hijzelf! Aanvallen dus. De aanval op zijn spiegelbeeld kan soms wel uit de hand lopen en tot verwonding of uitputting van het vogeltje leiden. Dat is jammer, maar je kunt er wel wat aan doen. Niet alleen bij roodborstjes, ook andere vogels zoals koolmeesjes of witte kwikken laten dit gedrag zien.

Wat kun je doen:

 • niet de ramen wassen!
 • stroken huishoudfolie of aluminiumfolie op het betreffende raam plakken die bewegen in de wind.
 • gordijnen overdag dicht doen. Bij geen gordijnen of bij nog steeds weerspiegeling (lichte gordijnen) is een leuk kralengordijn misschien een opleuker voor de woonkamer en de vogel ziet zichzelf niet meer weerspiegeld.
 • raamstickers. De zelfklevende zwarte plastic stickers die te koop zijn om vogels af te schrikken.

Deel dit artikel


7
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Door Ccm Antwerpen op 23 juni 2021 om 17:59

  Hoi,ik vroeg me af moet ik het nestje van broedsel verwijderen,
  Of word dat weer gebruikt voor 2de legsel
  Gr caren

 2. Door Aniet Gooren op 26 juni 2020 om 16:38

  Bij ons is voor derde jaar een roodborst-koppeltje aan het broeden in een ouderwetste koffiepot die ergens in de ruin op een rek ligt als decoratie..het is een prachtig gezicht.
  Een maal hebben we de jonge zien uitvliegen en toen kregen ze vliegles en een speelkwartiertje op ons terras in de schemer van de avond.
  Het was een welkome verassing en we kijken nu uit na het volgende uitvlieg/ speelkwartiertje van de jonge roodborstjes, echt binnen afzienbare dagen gaat komen!

  1. Door Ron Poot op 26 juni 2020 om 16:47

   Helemaal geweldig, zo’n vliegshow gratis en voor niets in je achtertuin! Groet, Ron

 3. Door Mireille vd Sande op 4 mei 2020 om 21:45

  Wij hebben 2 vogelhuisjes opgehangen in Oost- noord richting.
  De koolmeesjes hebben een nestje in onze vogelhuisjes gemaakt, maar ze stoppen opeens.
  De roodborstjes maakten een nestje in onze Geraniumbak. Maar ze komen niet meer.

  Waarom?

  1. Dag Mireille, wat vervelend dat ze stoppen met broeden. Er kunnen allerlei oorzaken zijn, kat, roofvogel, ongedierte, gif, …
   Kijk bijv eens voor veel mezeninfo op http://www.mezen.madelen.nl/FAQ.html

   Groet, Ron

 4. Door Linda Gerrits op 19 oktober 2018 om 20:53

  Goedenavond,

  Wat een prachtige foto’s! Roodborstjes hebben voor mij een speciale betekenis … zij staan voor mijn overleden vader. Graag zou ik de foto van het roodborstje in het water willen gebruiken in de presentatie voor mijn afstuderen aan de Hogeschool in Wageningen. Zou u mij dat willen laten weten of dat mogelijk is?

  Vriendelijke groet,

  Linda Gerrits

 5. Wat een schitterende foto’s van dit sierlijke vogeltje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *