Menu

Roodborst

Iedereen kent het roodborstje en zijn naam hoeft geen enkele uitleg. Dit schattig ogende zangvogeltje kun je in de stadstuin wel tegenkomen. Vooral in de winter pikt het roodborstje graag een kruimeltje weg van de voederplank. Zo dicht bij huis is het een geschikte soort om mooi op de foto te zetten.
roodborst
Winterpose. Fotograaf: Arjan Troost

De felle rode kleur waar de roodborst zijn naam aan dankt, heeft een belangrijke functie. Het vogeltje verdedigt zijn broedterritorium vurig en toont zijn rode veren om de tegenstander af te schrikken. Als dat nog niet genoeg is, vliegen de rivalen elkaar in broedtijd regelmatig in de veren. Overigens, ook buiten broedtijd zijn de roodborstjes felle donders. Bij het voedsel zoeken dulden ze weinig van hun soortgenoten. Zelfs man en vrouw gaan elkaar buiten het broedseizoen het liefst uit de weg.

Van april tot juli zijn de roodborstjes aan het broeden. Het paartje maakt zijn nest soms in een holletje, vaak ook laag bij de grond of zelfs op de grond. Gemiddeld legt een roodborstje zes eitjes. Het vrouwtje broedt het legsel uit. Na twee weken broeden komen de jongen uit en beide ouders verzorgen hen. Ze blijven twee weken op het nest en na het uitvliegen verzorgen de ouders hun jongen nog enkele weken; dan moeten ze zichzelf redden. De jonge roodborstjes hebben nog geen rode borst, ze zijn bruin gespikkeld en daardoor veel minder opvallend. Het vrouwtje begint al snel aan een tweede legsel. Ze staat er dan wel alleen voor, het mannetje bemoeit zich alleen maar met de nakomelingen uit het eerste nest.

Het geluid van een roodborst is een fel getik, de zang laat zich omschrijven als een vlug parelend liedje, met steeds een pauze van enkele seconden tussen de coupletten. De bescheiden en ingetogen zang staat in tegenstelling tot zijn felle gedrag naar soortgenoten.

Roodborsten kun je in de zomer en in de winter tegenkomen. Het zijn echter niet dezelfde vogels. De broedvogels trekken weg naar het zuiden en daarvoor in de plaats komen de broedvogels uit Scandinavië naar ons land toe.

Een roodborst verdedigt zijn territorium fel met gevecht en gezang. Fotograaf: Arjan Troost

Fototips

 • In de winter zoekt het roodborstje de omgeving van huizen op en laat zich prima fotograferen.
 • Bij het rondhippen zie je ze tussendoor vaak even heel stil zitten, ideaal voor een scherpe opname.
 • Op de voederplank laat hij zich ook zien. Vooral meelwormen stelt hij zeer op prijs en daar kun je hem mee lokken.
 • Naast insecten eet het roodborstje in het winterseizoen ook graag zaden en bessen. Een goed gevulde bessenstruik is een mooie omgeving voor het fotograferen.
 • De felle kleur van het roodborstje verdient een mooie achtergrond. Kies een plek waar je het roodborstje kunt vastleggen met een fraaie achtergrondkleur.
 • In de winter is sneeuw en rijp een prachtig wit fotogeniek decor voor de roodborst.
 • Bij een vijverrand kun je mooi spiegelopnames maken waarbij je het rode borstje twee keer kunt vastleggen.
 • In de broedtijd moet je het nest niet verstoren. Bestudeer het gedrag goed en ontdek de vaste stekjes waar het mannetje zingt, op de hoeken van het territorium.

 

Leefomgeving

Bossen, tuinen, parken, halfopen landschappen.

Vindtijd

Het hele jaar.

Bescherming

Wettelijk beschermd.

Kwetsbaarheid

Algemeen, niet kwetsbaar

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

“Roodborstje tikt tegen ’t raam, tik, tik, tik. Laat mij erin, laat mij erin”

Dat roodborstjes tegen het raam tikken klopt wel, zoals staat in dit bekende kinderliedje. Dat ze dat doen vanwege honger en voedselgebrek niet. Roodborstjes zijn felle vogels en dulden geen soortgenoten in hun territorium. Ook niet die soortgenoot die in de ruit van het raam verschijnt en zich net zo agressief gedraagt als hijzelf! Aanvallen dus. De aanval op zijn spiegelbeeld kan soms wel uit de hand lopen en tot verwonding of uitputting van het vogeltje leiden. Dat is jammer, maar je kunt er wel wat aan doen. Niet alleen bij roodborstjes, ook andere vogels zoals koolmeesjes of witte kwikken laten dit gedrag zien.

Wat kun je doen:

 • niet de ramen wassen!
 • stroken huishoudfolie of aluminiumfolie op het betreffende raam plakken die bewegen in de wind.
 • gordijnen overdag dicht doen. Bij geen gordijnen of bij nog steeds weerspiegeling (lichte gordijnen) is een leuk kralengordijn misschien een opleuker voor de woonkamer en de vogel ziet zichzelf niet meer weerspiegeld.
 • raamstickers. De zelfklevende zwarte plastic stickers die te koop zijn om vogels af te schrikken.

9 reacties

 1. In ons open fietsenhok is een roodborstje aan het broeden. Kan ik wat extra,s doen voor dit vogeltje? Ze kan in en uit vliegen wanneer ze maar wil. Ik moet alleen af en toe mijn fiets pakken.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

9 reacties

 1. In ons open fietsenhok is een roodborstje aan het broeden. Kan ik wat extra,s doen voor dit vogeltje? Ze kan in en uit vliegen wanneer ze maar wil. Ik moet alleen af en toe mijn fiets pakken.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: