Menu

Onderdeel van Pixfactory

Natuurfotografiejournaal 29 september

Na een week met nazomerse temperaturen, mist en zelfs noorderlicht zou je bijna vergeten dat de herfst toch echt al officieel begonnen is. Toch kun je dit merken doordat de dagen korter zijn, de nachten wat kouder en dat er meer vocht in de lucht zit. Wat kun je verder allemaal verwachten als natuurfotograaf? We kijken vooruit naar het aankomende weekend.
De kleine zilverreiger is te herkennen aan zijn gele poten.
De kleine zilverreiger is te herkennen aan zijn gele poten. Fotograaf: Pauline Rote

Weer- en weersverwachting

Hoewel er vandaag een enkele regenbui kan vallen belooft het weekend opvallend warm te worden. Zaterdag is er kans dat de dag behoorlijk mistig begint en als deze optrekt is er weinig wind, zo is het dus een prima dag om erop uit te trekken met de camera. Zondag komt er meer bewolking en wind bij, voornamelijk aan de kust. Na het weekend zijn de voorspellingen iets minder gunstig dus doe er je voordeel mee!

Landschapsfotografie

Al zitten we dus in de herfst, voor de echte herfstkleuren in het bos zul je nog even geduld moeten hebben. De meeste bloemenvelden zijn uitgebloeid of daarmee bezig al kunnen deze nog steeds fotogeniek zijn.

Tijdens de mistige en vochtige ochtenden rond deze tijd is de kans op zonneharpen in het bos groot, dit blijft altijd een magisch gezicht en heel aantrekkelijk voor de fotograaf.

Beukenlaan met zonneharpen
Beukenlaan met zonneharpen in het oosten van Nederland. Fotograaf: Gijs de Reijke

Macrofotografie

Zoals al in een eerder journaal genoemd is de herfst dé tijd van de spinnen en spinnenwebben. Bij de komende mooie ochtenden met zonlicht, mist en dauw zijn ze dankbare onderwerpen met de macrolens.  Door iets later op de ochtend tegen het felle ochtendlicht in te fotograferen kunnen kleurrijke en soms bijna psychedelische kunstwerkjes ontstaan.

Regenboog in spinnenweb. Fotograaf: Bob Luijks

Kijk in deze tijd eens goed op (zomer)eiken, wilgen en rozen die dragers van gallen zijn. Het kost misschien wat moeite ze te vinden en te fotograferen maar ze zijn zeker de moeite waard.

Vogelfotografie

De vogeltrek is in volle gang. Waar velen wegtrekken maken ze ook weer plaats voor onze wintergasten.

Er zijn ook soorten die blijven hangen en in aantallen toenemen zoals de kleine zilverreiger. Vooral in de Wadden kun je deze in groepen tegenkomen. Ze zijn behalve aan hun kleinere formaat herkenbaar aan hun knalgele poten.

Gaaien zijn nu bezig met verzamelen van eikels voor hun wintervoorraad. Het is altijd een leuk fotomomentje​ om ze te zien en te fotograferen met een exemplaar in hun bek.

Op ingezaaide akkers en akkerranden komen veel vogels af. Zowel spreeuwen en mussen maar ook putters verzamelen zich vaak in groepjes. Leuk om hier te spelen met langere sluitertijden om de chaos mooi vast te leggen.

Het is nu de tijd om grote groepen meerkoeten bij elkaar te treffen. In het najaar scholen ze samen om te eten en te rusten waardoor de grenzen van hun territorium vervagen. Op dagen met weinig wind kun je deze groepen met reflectie fotograferen, bij wat meer wind kan een langere sluitertijd voor verrassende beelden zorgen. Door te overbelichten met enkele stops kun je wat meer grafische beelden maken.

creatieve natuurfotografie
Riders on the storm: een groep meerkoeten bedwingt de wind. Eén van de meest toegepaste experimentele technieken: een langere sluitertijd om de beweging door de storm te verbeelden, dat was de achterliggende visie. Dit keer is de camera niet meebewogen maar stond hij op statief. Fotograaf: Ronald Hofmeester

Wildlifefotografie

De edelhertenbronst is nog volop aan de gang. Doe je voordeel met de mistige omstandigheden en wees creatief in je beelden voor onderscheidende foto’s.

Ook de eekhoorns zijn bezig met het aanleggen van de wintervoorraad. Grote kans dat je ze tegenkomt in de bossen op zoek naar eikels, dennenappels en zaden.

Eekhoorn
Eekhoorns zijn beweeglijk, zorg voor een korte sluitertijd en een open diafragma. Fotograaf: Arjan Troost

Grote kans dat je nu egels met jongen tegenkomt in je tuin of dichtbij in je omgeving. Ook zij zijn bezig met het aanleggen van de wintervoorraad. Meer informatie over deze diertjes en hoe je ze kunt fotograferen vind je hier.

Aan de slag

Wat ga komende week fotograferen? Meld het onder dit artikel of deel je foto’s onder deze post op Facebook of deel ze op Insta met de #nfweekend

Schrijf je gratis in voor de nieuwsbrief

 
 

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: