Menu

Onderdeel van Pixfactory

Natuurfotografiejournaal 5 januari

Het is een nieuw jaar met nieuwe kansen. Misschien heb je mooie plannen of misschien laat jij je juist verrassen met wat het jaar voor je in petto heeft. Namens de redactie en alle medewerkers van PiXFACTORY wensen we jou een inspiratievol en fotogeniek 2024 toe!
De winterkoning op het ijs, keert koning winter binnenkort terug?
De winterkoning op het ijs, keert koning winter binnenkort terug? Fotograaf: Danny Bitter

Weer-en weersvoorspellingen

Al is het jaar nog maar net begonnen, de weergoden hebben niet stilgezeten. Na een wederom hele natte week heeft Henk voor veel onstuimigheid gezorgd. Komend weekend zijn de voortekenen iets gunstiger met wat droger en meer winters weer, dus tijd om jezelf en je camera weer eens uit te laten! Vrijdag zal nog wat nattigheid brengen maar het weekend wordt het overwegend droog met zelfs op zondag meer zon. Het wordt beduidend kouder met vorst in de nacht en ochtend. Die kou zal nog even aanhouden waardoor er ook na het weekend kans is op een winters weerbeeld met zelfs wat winterse buien.

De winter opent een wondere wereld voor de natuurfotograaf
De winter opent een wondere wereld voor de natuurfotograaf. Fotograaf: Hans Brongers

Landschapsfotografie

Nu de winter er eindelijk aankomt geven vorst in de nacht en een zonnetje in de ochtend mooie kansen voor landschapsfoto’s met rijp en diffuus licht. Door de grote hoeveelheid gevallen water de laatste tijd zullen plasjes bevriezen waardoor mooie details zichtbaar worden zoals ijs structuren, barsten, luchtbellen en bevroren blaadjes. Gebruik eens een polarisatiefilter om het contrast hierin te vergroten en zie hoe mooi de structuren kunnen zijn. Gebruik je fantasie!

Een klein stukje bomijs. Het ijs is aan de bovenkant mooi egaal en glad. Maar in het ijs zitten direct onder het oppervlak allerlei vormen en structuren. Fotograaf: Jan Boer

Berkenbomen krijgen nu hun purperen glans waardoor ze wat kleur kunnen geven in het landschap. Deze bomen en ook het winterse weer lenen zich bij uitstek voor het maken van minimalistische landschapsfoto’s.

Rijp, bomen en misschien wel sneeuw nodigen uit tot minimalistische landschapsfoto's.
Rijp, bomen en misschien wel sneeuw nodigen uit tot minimalistische landschapsfoto’s. Fotograaf: Pauline Rote

Doordat de zon weer terugkomt kun je spelen met schaduwen wat een extra dimensie aan je foto kan geven.

Het hoge water is nog steeds aanwezig, fotografisch een unieke kans op bijzondere foto’s. In het vorige journaal hebben we hier meer aandacht aan besteed.

Macrofotografie

Rijp, zon en een macrolens zijn de perfecte combinatie! Neem eens goed de tijd om te kijken en je te verwonderen hoe mooi de wereld van dichtbij is door je macrolens onder deze omstandigheden. Door alle nattigheid is er een grote hoeveelheid aan paddenstoelen te vinden zoals doolhofzwammen op eiken, waaiertjes, russula’s en de gele aardappelbovist. Met een laagje rijp zijn ze nóg fotogenieker.

In tuinen en misschien wel je eigen tuin bloeit de winterkers en de winterjasmijn. Zoom ook eens in op details.

Vogelfotografie

Het is de tijd van de zilverreigers in Nederland. Grote groepen verzamelen zich in graslanden en ondiep water. Ook zijn er relatief veel koereigers te zien.

Wintergasten zoals de barmsijs, koperwiek, de putter maar ook de kemphaan is te vinden. Wanneer de graslanden bevroren zijn moeten ze meer moeite doen hun voedsel te vinden en kun je ze in groepjes bij elkaar zien. Watervogels zullen zich verzamelen rondom wakken waardoor zelfs groepen smienten of meerkoeten leuke plaatjes kunnen opleveren.

Smienten verzamelen zich in open water tussen de weilanden.
Smienten verzamelen zich in open water tussen de weilanden. Fotograaf: Pauline Rote

Schrijf je gratis in voor de nieuwsbrief

 
 

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: