Menu

Onderdeel van Pixfactory

Onderhoud camera

Bij natuurfotografie wordt je camera onvermijdelijk blootgesteld aan weer en wind. Om zo lang mogelijk van je toestel te kunnen genieten is een kort onderhoud na elke shoot dan ook onmisbaar.
Tijdens het verhogen van contrasten wordt het stof pijnlijk zichtbaar op de foto. Fotograaf: Jowan Iven

Reinigen

Om je camera te reinigen heb je niet veel nodig: een microvezeldoekje en een zachte kwast volstaan. Je kan een verfkwast met zachte haren gebruiken, maar die laten vaak los na een tijd. Een make-upkwast is een goed alternatief. Je hebt ook een neutrale reinigingsvloeistof nodig; je vindt deze in camerawinkels of bij de opticien. Een blaasbalgje kan handig zijn om stof weg te blazen uit moeilijk bereikbare hoekjes, zoals de randen van de zoeker. In de camerawinkel vind je ook reinigingskits met alle benodigdheden

Een make-up borstel heeft zachte haartjes. Fotograaf: Wikimedia / MrX, Creative Commons Attribution

 

In de camerawinkel vind je ook reinigingskits met alle benodigdheden. Fotograaf: Zeiss

Eerst water

Water is de grootste vijand van elektronische apparaten. Vermijd daarom zo veel mogelijk om je camera en objectief bloot te stellen aan regen of (smeltende) sneeuw. Sommige camera’s en objectieven zijn beter afgedicht, maar ook daar gebruik je best een extra bescherming zoals een regenhoes als je lange tijd in de regen zal doorbrengen. Voorkomen is altijd beter dan genezen. Lees hier hoe je je camera droog houdt.

Als je camera nat geworden is door regendruppels, dep hem dan droog voor je hem in je fototas plaatst. Gebruik daarvoor een microvezeldoek. Verwijder alle zichtbare druppels aan de buitenkant voor je de lens verwijdert of de klepjes van de batterij of het geheugenkaartslot opent.

Zand en stof

Zandkorrels en stof verwijder je met een zachte kwast. Maak ook de kleine hoekjes en kantjes schoon, zoals de scharnieren van het lcd-scherm, de flitsschoen, de instelwieltjes… kortom elk plekje waar stof in kan kruipen. Je kan een blaasbalgje gebruiken om stof weg te blazen. Ik raad af om spuitbusjes met perslucht te gebruiken; daar kan vocht inzitten en dat wil je niet op of in je camera.

Modder en vochtig zand krijg je niet weg met een kwast. Hiervoor heb je een microvezeldoekje en een zachte reinigingsvloeistof nodig. Breng de vloeistof aan op het doekje, nooit rechtstreeks op de camera.

Scherm en zoeker

Wees extra voorzichtig als je het lcd-scherm en de zoeker schoonmaakt. Gebruik hiervoor steeds een microvezeldoek, geen gewone doek of papieren doekje. Druk niet te hard op het doek om krassen te vermijden.

Lensvatting

Als de hele buitenzijde van de camera droog en schoon is, kan je de lens verwijderen. Controleer af en toe of de lensvatting (de metalen ring waarin de lens vastklikt) nog schoon is. Gebruik een droog microvezeldoekje om deze schoon te maken. Hou de camera daarbij met de lensvatting naar beneden, zodat stofjes of vuil niet in de camera vallen.

In de lensvatting zitten elektronische contacten die onder meer de autofocus in de lens aansturen. Als deze vuil worden, kan het zijn dat de lens niet meer correct werkt. Gebruik dan een wattenstaafje met een druppeltje reinigingsalcohol (isopropanol) om deze contacten schoon te maken. Maak meteen ook de contacten op je objectieven schoon.

Ook de contacten bij de lensvatting zijn belangrijk om schoon te houden. Fotograaf: Canon

Sensorreiniging

Het kan gebeuren dat er stof op de sensor van een camera blijft hangen. Je ziet dat dan als vlekken op de foto, met name bij kleinere diafragma’s. Heel wat camera’s hebben een functie om de sensor te reinigen. Daarbij trilt de sensor of een filter voor de sensor. Zoek deze in het menu en activeer ze. Als het probleem blijft bestaan, dient de sensor gereinigd te worden. Je kan dat zelf doen of laten doen.

De sensor laten reinigen is de veiligste optie; je kan daarvoor terecht bij de betere fotovakhandel of bij de hersteldienst van je cameramerk. Je betaalt voor deze service, maar bent wel zeker dat het professioneel gedaan is.

Ben je wat handig, dan kan je je camerasensor ook zelf reinigen. Je hebt daarvoor een speciaal kwastje (sensor swab) met reinigingsvloeistof nodig. Bij een reflexcamera dien je de spiegel te laten opklappen, zodat de sensor bloot komt te liggen. Met de sensor swab ga je in een vloeiende beweging over de sensor, zodat stof en ander vuil verwijderd worden.

Een sensor zelf reinigen is niet zonder risico. Als er een kras op de sensor komt, kan je camera onbruikbaar worden. Daarom raad ik aan om het te laten doen. Maar als je twee weken in de Serengeti rondreist, ben je best voorbereid om je sensor zelf te reinigen als het nodig zou zijn.

 

Met een sensor swab en wat handigheid kun je zelf je sensor schoonmaken. Ben je niet zeker van je zaak, laat dat klusje dan over aan een professional. Fotograaf: Visible Dust

In een volgend artikel hebben we het over het schoonmaken van objectieven.

Eén reactie

  1. TIP wat betreft microvezeldoekjes : ik gebruik ze niet omdat ze vettigheid alleen maar verspreiden. In plaats daarvan heb ik op de markt in Antwerpen bij een standwerker bamboevezeldoekjes gekocht. Deze werken veel beter. Je hebt ze in verschillende maten : formaat dweil (die je ook in stukken kunt knippen natuurlijk) maar ook kleine brillendoekjes.Ze nemen ook heel snel en veel vocht op.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Eén reactie

  1. TIP wat betreft microvezeldoekjes : ik gebruik ze niet omdat ze vettigheid alleen maar verspreiden. In plaats daarvan heb ik op de markt in Antwerpen bij een standwerker bamboevezeldoekjes gekocht. Deze werken veel beter. Je hebt ze in verschillende maten : formaat dweil (die je ook in stukken kunt knippen natuurlijk) maar ook kleine brillendoekjes.Ze nemen ook heel snel en veel vocht op.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: