Menu

Onderdeel van Pixfactory

Onderhoud van lenzen

In een vorig artikel legden we uit hoe je je camerabody in topvorm houdt. Vandaag doen we hetzelfde voor objectieven.
Zoals zoveel apparatuur heeft ook jouw lens af en toe onderhoud nodig.

Om je objectief schoon te maken heb je hetzelfde gereedschap nodig als voor je camera: een of meer microvezeldoekjes, een zachte kwast (bijvoorbeeld een make-up kwastje), wattenstaafjes en reinigingsalcohol. Je kan ook speciale reinigingskits en een LensPen gebruiken, maar nodig is dat niet.

Eerst de buitenkant

De buitenkant van een objectief reinig je exact zoals een camera. Dus eerst goed droogdeppen en dan pas stof of zandkorrels verwijderen. Sommige zoomobjectieven hebben uitschuivende delen. Bij dit type moet je extra voorzichtig zijn dat er geen zandkorrels in het mechanisme blijven zitten. Schuif de lens volledig uit en maak ze grondig schoon.

Uitschuivende delen van een zoomobjectief maak je extra grondig schoon. Fotograaf: SIGMA

Voorste lenselement

Vervolgens bekijk je het voorste lenselement. Waterdruppels dep je voorzichtig droog met een microvezeldoekje. Stofdeeltjes en zandkorrels verwijder je met een zachte borstel of met een blaasbalgje. Neem dan een microvezeldoekje om de lens te reinigen. Je kan een druppel reinigingsvloeistof voor lenzen op het doekje aanbrengen (nooit rechtstreeks op de lens). Maak zachte bewegingen van het centrum naar de rand van de lens.

Met een LensPen

Voor vettige vlekken zoals vingerafdrukken kun je ook een LensPen gebruiken. Dat is een schoonmaakpen voor lenzen (er bestaan er ook voor filters en schermen). Verwijder eerst stof met het kwastje aan ene zijde van de LensPen en gebruik dan de schoonmaakpen aan de andere zijde om het glas schoon te maken. Gebruik een LensPen nooit op een vochtige oppervlak. Een LensPen kan ongeveer 500 keer gebruikt worden, daarna is het actieve bestanddeel opgebruikt.

Een LensPen bevat een kwastje en een schoonmaakpen. Fotograaf: lenspen

Achterste lenselement

Het achterste lenselement wordt zelden blootgesteld aan stof of vocht, en wordt dus minder snel vuil. Controleer het niettemin af en toe – het gebeurt dat je hier bij een lenswissel een vingerafdruk op nalaat. Reinig het achterste lenselement met een microvezeldoekje of LensPen.

Stof in de lens?

Als je een objectief van dichtbij bekijkt, kan het lijken of de binnenkant vol stof zit. Geen paniek! In de meeste gevallen is dat optisch bedrog. Minuscule stofdeeltjes worden uitvergroot door de lenselementen en lijken daardoor veel erger dan ze zijn. Je ziet dit stof niet op de foto.

Als je stofvlekken op de foto ziet, komt dat bijna altijd door stof op de sensor. Hoe weet je dat zeker? Plaats een andere lens op je camera: als je op dezelfde plek stofvlekken ziet, weet je dat het aan de sensor ligt.

Zie je stofvlekken die wel veroorzaakt zijn door stof in de lens, dan zit er weinig anders op dan je lens weg te brengen voor een groot onderhoud.

Filters

Ook lensfilters dienen regelmatig gereinigd te worden. Gebruik een microvezeldoek met reinigingsvloeistof voor lenzen. Gebruik geen ander reinigingsproduct voor glas; dat kan de coatings op de filters aanpassen. LensPen heeft speciale modellen om filters te reinigen.

Ringen

Sommige lenzen bevatten een zoom- en focusring van rubber en na verloop van tijd zal dat materiaal verouderen. Het wordt dan minder soepel en het kan zijn dat de lijm waarmee het is vastgemaakt loslaat. Dan is het tijd om de ring te laten vervangen bij de hersteldienst van je camera- of lensmerk.

Een rubberen zoom- of focusring is na een tijd aan vervanging toe. Fotograaf: Shopee

Lenscontacten

Op een lens zitten elektronische contacten die zorgen voor communicatie met de camera. Als deze vuil worden, kan het zijn dat de lens niet meer correct werkt. Gebruik dan een wattenstaafje met een druppeltje reinigingsalcohol (isopropanol) om deze contacten schoon te maken.

Houd de elektronische contacten op de lens schoon. Fotograaf: Nikon

Eén reactie

  1. mijn lens is 55 _200, helaas in en uit zoemen op m, is goed, maar op af zoemt wel in en uit zonder foto, wat kan dat zijn of is die defect, ik wacht maar af, groeten jaap oprel.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Eén reactie

  1. mijn lens is 55 _200, helaas in en uit zoemen op m, is goed, maar op af zoemt wel in en uit zonder foto, wat kan dat zijn of is die defect, ik wacht maar af, groeten jaap oprel.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: