Menu

Onderdeel van Pixfactory

Review Gitzo Mountaineer GT1542 statief

Als groot statiefliefhebber heb ik een nieuwe telg van Gitzo uit mogen testen, de Mountaineer GT1542 met het nieuwe GH1382QD balhoofd. En ik ben hem te lijf gegaan zoals ik elk statief te lijf ga. Wat kan hij? Hoe voelt hij? Hoe is het gebruiksgemak, de hoogte, de laagte en de prijs?
Gitzo Mountaineer GT1542
Gitzo Mountaineer GT1542 en het nieuwe Gitzo GH1382QD balhoofd.

Waarom een statief?

Mensen die mij kennen weten dat ik erg van de statieven ben. Als je met mij meegaat op een fotoreis hamer ik erop dat je je statief gebruikt. Niet alleen in de nacht, bij noorderlicht of voor lange sluitertijden bij water, maar eigenlijk altijd. Ik weet dat dit niet voor iedereen werkt, maar ervaring leert dat je beelden kwalitatief beter worden. Niet alleen omdat je minder bewegingsonscherpte zou hebben, maar simpelweg omdat je door het werken met statief onhandiger en trager bent. Je gaat langer nadenken, bent meer bezig met één beeld, meer spelen met instellingen, perfectioneren van compositie, spelen met filters en wachten op het juiste licht. Ik merk dat mensen niet alleen met minder beelden thuiskomen, maar ook met beter beeld. Een statief hoort standaard bij elke fotografie uitrusting.

Welk statief?

In het land der statieven zijn vele inwoners, van hele goedkope (tientjeswerk) tot peperdure (duizenden euro’s). Voor een consument is het lastig om te kiezen. Er is veel kaf tussen het koren, maar ook wordt er te vaak bezuinigd. Helaas heb ik al meermalen mee moeten maken dat mensen hun zuurverdiende camera met dito dure lens op een veel te slap statiefje monteerden… waarbij ik ook helaas het vallen van het statief als geluid heb leren kennen met bijbehorende vloek. Maar ja, wat is dan een goed statief? En hoeveel moet dat dan kosten?

Gitzo Mountaineer GT1542
Gelukkig nu uitgevoerd met het universele Arca Swiss systeem. Fotograaf: Johan van der Wielen

All purpose mountaineer

Bij het uitpakken viel mij meteen het gewicht op. De Mountaineer serie van Gitzo is bedoeld voor veelzijdigheid. Deze ‘all-purpose’ serie is licht in gewicht, Carbon, stevig, makkelijk mee te nemen en makkelijk te bedienen. Met zijn 1,78kg voelt hij voor mij erg licht, te licht? Dat gaan we testen in het veld! Hij is ingeklapt lekker klein en makkelijk mee te nemen, voelt stevig aan en past prima in mijn fototas. Meteen al een lekker statief om tijdens wandelingen mee te nemen. Omdat hij zo licht is raadt Gitzo dit statief aan tot lenzen van 135mm met uitlopers tot 200mm, hoewel ze wel aangeven dat hij veilig te gebruiken is tot 10kg.

Arca Swiss compatible

De kop ziet er in het begin wat apart uit, hoog en smal. Wat wel meteen opvalt is dat Gitzo eindelijk gewoon met het universele Arca Swiss systeem voor de snelkoppelingsplaat is uitgerust. Alle andere systemen die met dit systeem werken (denk aan Carry Speed straps, Joby Gorillapod, tot eBay plaatjes) passen gewoon. Een van mijn grootste problemen die ik met Gitzo had was dat het specifiek met een eigen snelkoppeling werkte waardoor allerlei leuke accessoires van andere merken per definitie niet pasten. Nu wel en daarmee wordt Gitzo in mijn ogen ineens een heel stuk aantrekkelijker.

Van 176 cm tot bijna 200 cm

Omdat ik er niet van hou om iets te testen in de tuin heb ik de Gitzo meegenomen naar de Hatertse vennen voor het avondlicht. Als verwacht pas ik met mijn 176 cm prima achter het statief, waarbij ik de middenkolom wel een eind omhoog moet schuiven. Nu ben ik geen echte fan van een middenkolom. Mijn eigen statief heeft niet eens een middenkolom, immers, dat is het meest instabiele deel van het statief. Toch voelt hij redelijk stabiel aan met de middenkolom omhoog. Nu ben ik niet de grootste fotograaf maar gelukkig was mijn fotomaatje Henk Muijs mee die met bijna 2 meter ook kon kijken of het statief voor hem voldoet.

En macro?

Maar ja, hoog is leuk… voor mij moet een statief ook laag kunnen voor macro. Daarbij heeft Gitzo een vereenvoudiging bedacht op het bekende systeem van het omdraaien van je middenkolom. Door de kolom ondersteboven in het statief te monteren kun je dan je camera ondersteboven vlak boven de grond hangen, in theorie één van de mooiste manieren voor macrofotografie. En natuurlijk testen we dat uit.

Omdat ik zelf liever zonder middenkolom macrofoto’s maak (of anders de camera op een rijstzak leg) heeft Gitzo gelukkig ook nog de mogelijkheid geboden om het onderste deel van de middenkolom weg te laten.

Gitzo Mountaineer GT1542
Zonder middenkolom kun je de poten volledig plat leggen. Door de hoge kop en de ring voor het vastzetten van de middenkolom blijf je echter nog relatief hoog boven de grond. Maar wel met je camera ‘gewoon’ ipv ondersteboven. Fotograaf: Johan van der Wielen

Het nieuwe GH1382QD balhoofd

Dit nieuwe balhoofd wordt door Gitzo gepresenteerd als een veelzijdige kop voor de lichtere tot gemiddelde statieven. Hij is veilig te gebruiken tot 14kg. Mijn eerste gedachte was: “wat hoog”, maar later ondervond ik daar wel profijt van.

Gitzo Mountaineer GT1542
Portrait stand, iets labieler maar nog steeds stevig. Fotograaf: Johan van der Wielen

Ik ben niet iemand die L-plates gebruikt (weet ik, zou ik misschien wel eens moeten doen… komt nog wel eens) en dan hangt je camera in portrait stand naast het balhoofd. Door het hogere balhoofd heb je dan meer ruimte voor je camera. Ook in portrait stand voelt het statief nog stevig genoeg aan. Natuurlijk niet zo stabiel als in landscape en zeker in combinatie met gebruik van middenkolom ga je stabiliteit verliezen. Maar ik had niet de neiging om mijn hand erbij te houden.

De kop voelt soepel aan, knoppen draaien soepel en je hoeft hem niet extreem vast te draaien om hem vast te zetten. Wel merkte ik dat als ik mijn lens 24-105 lens op de langste lengte zette de camera iets verzakte na het vastzetten van het balhoofd. Met kleinere lenzen zal dit minder het geval zijn.

Gitzo GH1382QD balhoofd.
Gitzo GH1382QD balhoofd.

Samengevat

Gitzo pretendeert een veelzijdig, licht en stevig statief te hebben gemaakt en dat maken ze zeker waar. Hij kan hoog, laag, is makkelijk te bedienen, knoppen voelen soepel en prettig aan, alles werkt soepel, hij is lekker licht om tijdens een wandeling mee te maken en de kop voelt solide aan. Voor mijn camera’s en lenzen (veelal zwaar en meer dan 135mm) ervaar ik dit statief als wat te licht, zeker als de weersomstandigheden iets minder zomers en lieflijk zijn dan tijdens mijn testsessie. Ik ben zelf geen middenkolom liefhebber maar deze doet wel wat hij moet doen. Zelfs voor langere mensen. Trekt de wind aan dan ga je wel beweging voelen en moet je echt terug naar ingeschoven middenzuil. Dan is de hoogte van net minder dan 150cm prima werkbaar, hoewel de meesten wat zullen moeten bukken. Het ondersteboven doen van je camera is niet aan mij besteed, gelukkig kan het onderste deel van de zuil eraf.

Stel je veel eisen aan stevigheid, ook bij zware windomstandigheden of zwaardere lenzen dan zul je wellicht verder kijken. Heb je liever iets anders en zonder middenzuil dan heeft Gitzo dezelfde degelijke kwaliteit ook in de Gitzo Systematic lijn, leverbaar in uitvoeringen van 136 cm t/m 277 cm maximale hoogte.

Conclusie

Wil je de Gitzo Mountaineer GT1542 al wandelend of trekkend meenemen dan is het een prima statief. Zeker met dit Arca Swiss compatible balhoofd. Hou wel rekening met een niet geringe prijs van zo’n 900 euro voor statief en balhoofd samen. Niet een statiefje voor erbij, bedenk dus goed wat je doel is en of dit statief daarvoor het perfecte statief zou kunnen zijn.

4 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

4 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: