Eerste kennismaking
Het eerste wat opvalt aan dit objectief is dat het heel compact is en relatief weinig weegt. Met ruim 1100 gram is het – naar mijn weten – het lichtste objectief in z’n soort. Een gondel ontbreekt, maar deze ik heb geen moment gemist. Sterker nog: als je vanuit de hand fotografeert zit een gondel regelmatig in de weg. Vanaf statief fotograferen is nog steeds mogelijk; je body connect je dan met het statief. Ik heb dit niet gedaan omdat het een handzame lens is, waarmee je goed uit de hand kunt fotograferen.
Op de lens zitten de nodige knoppen en schuifjes om het objectief in te stellen naar de omstandigheden. Er zijn drie verschillende focus-bereiken, drie verschillende standen voor de stabilisatie en nog enkele custom-knoppen. Deze hebben we niet gebruikt. Jan Willem over deze knopjes: ”De knopjes voelen een beetje fragiel aan, maar wat ik wel echt een nadeel vind is dat ze te makkelijk verzet kunnen worden. Dit gebeurt dus ook vrij gemakkelijk per ongeluk, met als gevolg een verkeerde instelling”.
Bereik
Het grote bereik namelijk van 100 tot 400 mm is erg prettig. Ik heb normaal gesproken een 70-200, 300 en 500 mm lens in mijn fototas zitten, maar geen zoomlens met zo’n bereik. In de praktijk blijkt dat voor mij goed te werken zeker als tweede objectief naast mijn 500mm lens die ik meestal combineer met een 1.4x converter.
Jan Willem: “Ik heb intussen deze lens aangeschaft en ik fotografeer momenteel uitsluitend met dit objectief. Ik fiets veel en dan is het een perfecte lens met een heel mooi bereik om vogels te fotograferen”.
All-round lens
Het prettigste aan deze lens is dat ie heel all-round is. Je kunt er heel goed landschappen mee fotograferen, zeker op een fullframe camera. Daarnaast blijkt de lens ook prima te werken als een macro-objectief. Met een minimale scherpstelafstand van 1.6 meter op het maximale bereik van 400 mm haal je niet de 1:1 vergroting, maar is hij heel geschikt voor bloemen- en vlinderfotografie. Voor vlinders en libellen is de lens in sommige omstandigheden zelfs beter geschikt dan een macro-objectief omdat je afstand tot deze insecten groter is en je daarmee een grotere kans hebt dat ze blijven zitten. De onscherpte ziet er prima uit.
Vanzelfsprekend is de lens bij uitstek geschikt voor vogel- en wildlife fotografie. Voor vliegende vogels is het zelfs een perfecte lens vanwege het beperkte gewicht en het grote bereik.
In de praktijk blijkt het dus een heel complete lens en daarmee is het ook een prima vakantielens als je geen grote fototas wilt meesjouwen met verschillende objectieven.
Autofocus
De autofocus presteert overwegend goed en is meestal vrij snel. Een aantal keer was de autofocus om een voor mij onduidelijke reden vrij traag. Het aanpassen van het focusbereik, bijv. scherpstellen vanaf 6 meter levert niet automatisch een snellere focus op, wat je wel zou verwachten.
Jan Willem: “De autofocus is prima en volgens mij ook sneller dan de Nikon AF-S 80-400mm f4.5-5.6 G ED VR. Met of zonder limiter merk ik niet heel veel verschil, behalve bij vluchtfoto’s, dan is die wel sneller met de limiter vanaf 10 meter. Zonder de limiter treed bij vluchtfoto’s sneller hunting op”.
Scherpte
De scherpte van de foto’s is verbluffend goed. Zelfs met volle opening en op 400 mm is de scherpte erg goed. Wat mij betreft is dit één van de sterkste eigenschappen van deze lens.
Jan Willem: “De scherpte is prima, scherper dan een Nikon AF-S 80-400mm f4.5-5.6 G ED VR. Ook vol open presteert deze lens uitstekend. Ik heb het niet uitvoerig getest, maar hij lijkt wijd open zelfs nog scherper dan wanneer je iets diafragmeert”.
In de onderstaande reeks foto’s voeg ik steeds foto’s toe met uitsnedes op 100% zonder dat er verscherping is toegepast. Alle foto’s in dit artikel zijn uiteraard behoorlijk gecomprimeerd om de bestanden niet te groot te laten zijn.
Eindoordeel
Een lekker compacte en lichte lens waardoor het een ideale lens is om mee rond te fietsen of te lopen. Voor zijn geld presteert deze lens meer dan uitstekend. Een bijkomend voordeel is dat je het objectief kunt tweaken met een USB-dock, waarbij je bijvoorbeeld de stabilisatie kunt aanpassen of de scherpstelling per lens segment. Jan Willem: “Ik heb hem aangepast waardoor het effect van stabiliseren beter zichtbaar is, dit vind ik zelf prettiger”.
De twee nadelen nl. de schuifjes die iets te makkelijk verschuiven en de auto-focus die soms wat traag is vallen in het niet bij de goede totaalprestaties van deze lens.
Deze lens is leverbaar voor Canon, Nikon en Sigma vatting en is bovendien te gebruiken voor Sony m.b.v. de Sigma MC-11 mount converter. De adviesverkoopprijs van de lens is € 949,-.
5 reacties
Is de lens een goede keuze in combinatie met een crop (Nikon d7000)?
Inderdaad voor die prijs een supergoede lens, zeker in combinatie met full frame camera (sony D610). Enorm tevreden mee.