HOME < IN DE ZOEKER < SOORTEN
IN DE ZOEKER

Groene kikker

Groene kikkers vormen een dankbaar onderwerp. Het zijn zonaanbidders die zich, mits je ze voorzichtig benadert, goed laten fotograferen. Op warme dagen in het voorjaar kwaken ze om het hardst. Dit doen ze met hun kwaakblazen aan beide kanten van hun kop.

Meerkikker, kwakend met zijn kwaakblazen.
Meerkikker, kwakend met zijn kwaakblazen. Fotograaf: Jelger Herder

Groene kikkers zijn erg variabel getekend. Ze hebben echter altijd ergens groen op hun lijf, een zeer dunne groene rugstreep en de ogen zitten hoog op de kop, een aanpassing aan het leven in het water. De variatie maakt ze ook interessant om te fotograferen, geen twee exemplaren zien er precies hetzelfde uit.

De groene kikker komt algemeen voor op nagenoeg alle waterrijke plaatsen in Nederland. Het is de verzamelnaam voor twee lastig uit elkaar te halen soorten: meerkikker en poelkikker, en voor de kruising tussen deze soorten: bastaardkikker. Groene kikkers leven in en rond het water. Ze bewonen tuinvijvers, poelen, plassen, slootoevers en vennen.  Ze houden van warmte en zitten graag op de oever in de zon. Ze planten zich voort tussen april en juli waarbij ze enorm veel kabaal maken.  Eiklompen zijn nauwelijks te vinden omdat ze verstopt worden tussen de waterplanten.

Fototips

Benader een water langzaam en speur de oever goed af. Groene kikkers zitten daar vaak te zonnen. Tijdens de paartijd kun je afgaan op het geluid dat al van ver te horen is. Tijdens de absolute piek van de paartijd kunnen er wel honderd of meer groene kikkers in een poel zitten. Ze verliezen dan ook hun schuwheid, deze piek duurt echter erg kort. Daarbuiten zijn het alerte dieren die met een grote plons het water in vluchten. Rustig blijven wachten kan dan lonen, de kikkers komen weer boven om te ademen en zullen naar verloop van tijd hun activiteiten weer vervolgen.

Verspreidingskaart

De groene kikker is algemeen in het hele land, zie verspreidingskaart.

Meer weten?

En dan nog dit!

Bij de poelkikker kleuren de mannetjes tijdens de piek van de paartijd fel geel. Net als het blauw bij de heikikker duurt dit maar kort.

Deel dit artikel