Focus op macro?!
De grote groep natuurfotografen met hun focus op macro-onderwerpen heeft een groot voordeel ten opzichte van hun wildlife- en landschap-tegenhangers. De onderwerpen liggen, bij wijze van spreken, al voor het oprapen in de eigen tuin. Of in het stadspark en botanische tuinen, voor wie de eigen tuin geen optie is. Voor het gemak ga ik maar even uit van een eigen tuin.
Speeltuin
Heb je een nieuwe lens of camera, dan is de tuin toch wel de meest praktische plek om door de handleiding te bladeren en ‘en passant’ je speeltje uit te proberen.
Kopje thee of koffie erbij, het kan bijna niet relaxter om de geheimen van je nieuwe aanwinst te doorgronden. Ieder verloren uurtje kan je snel even de tuin in wippen om je vaardigheden te vergroten of gewoon te spelen met alle mogelijkheden.
Zo dicht bij huis kan je ook helemaal los gaan met reflectieschermen en externe flitsers zonder dat die eindeloos over de vlakte zijn gesjouwd. In de tuin begint het oefenen zodat je volleerd je apparatuur en technieken direct in het veld kan toepassen wanneer je ze nodig hebt.
Ongenode gasten
Iedere tuin bevat wel enkele ongewenste bezoekers. Al zijn het maar de nesten met mieren die je stoep telkens laten verzakken. Diezelfde mieren gaan ook op zoek naar bladluis, een andere ongenode gast, die ze stimuleren om honingdauw af te geven. Een lekkernij voor de mieren. De meeste tuinliefhebbers zien alleen twee plagen op een bloem, de macrofotograaf ziet fotokansen.
Observeer de mieren en kies een interessante compositie uit waar ze regelmatig opduiken.
Nog zo’n speciale gast wiens aanwezigheid meestal niet echt op prijs wordt gesteld is de slak. Zelf laat ik ze hun gang gaan en met een beetje geluk komt de zanglijster er op af. In de tussentijd heb je alle mogelijkheden om te experimenteren met die trage bezoeker die eigenlijk toch sneller blijkt te zijn dan gedacht.
Het licht zien
Als er één plek is waar je precies weet wanneer het juiste licht op de gewenste plek schijnt dan is het wel je eigen tuin. Zo zag ik tijdens de bloei van de distels dat iedere middag heel even de zon door de beukenhaag scheen en een geel/gouden bokeh creëerde. Het was een kleine moeite om daarna op een middag een plekje te kiezen en te wachten tot er een hommel in beeld verscheen.
Extra voordelen
Zo’n eigen tuin biedt ook nog vele voordelen die je in het veld niet hebt. Wat te denken van:
- geen verbod om van de paden te gaan (behoudens uitzonderingen van de partner)
- snel schuilen voor de regen
- bereikbaar binnen een minuut
- uitvoerbaar wanneer je maar beperkte tijd hebt
- geen reiskosten
- alle lenzen beschikbaar
- vergeten accu’s en geheugenkaartjes zijn nooit ver weg
- koffie en thee op eigen terras
Dus, ga eens op pad in je eigen tuin. Veel succes!
6 reacties
Leuk artikel Jowan, en zeker waar! Er staat zo veel in een tuin dat je daar wel heel veel inspiratie uit kunt halen.
Ik maak er dan ook dankbaar gebruik van. Maar die koffie/thee op het terras gun ik me dan weer geen tijd voor! Dat komt meestal achteraf als ik de foto’s ga bekijken.
Dank je Marjo, dat is natuurlijk ook een goed idee om de foto’s binnen op je gemak te bekijken met koffie of thee.
Niet tevreden, dan loop je gewoon even terug de tuin in.
Erg leuk geschreven en zo is het toevallig ook nog es een keer. Normaliter lopen we bepakt en bezakt zo snel mogelijk richting auto en zoefff, weg zijn we! Er is zoveel te ontdekken (en te proberen) in je eigen tuin(tje)
Zeker waar. Daar kunnen we zoveel meer uithalen dan we denken.
Leuk artikel! Ik maak ook geregeld macrofoto’s in onze tuin, waarbij men geregeld zegt: goh, wat is dat voor een mooie bloem? Terwijl men er normaal gesproken achteloos overheen kijkt.