Stel je wilt je vastbijten in een onderwerp. Dit onderwerp uitdiepen. Vogelfotografen noemen dit projectmatig weken. Hoe pak je dat aan? In een aantal stappen bespreken we een manier van werken.
Onderwerp kiezen
Je begint met een het kiezen van een onderwerp. Dat kan een vogelsoort of een bepaald gebied zijn, het is in ieder geval een onderwerp waar je wat meer tijd in wilt steken. Bedenk in deze fase al goed wat je doel is. Stel vragen als: wat ga je precies fotograferen, wat is je doel, wat wil je met de foto’s bereiken die je wilt gaan maken. Hoe concreter je nu bent en hoe specifieker je nu je doel formuleert, hoe nauwkeuriger je naar het doel kunt toewerken.
Een doel kan bijvoorbeeld zijn: ik wil het broedproces van de woudapen die bij mij om de hoek broeden zo goed mogelijk in beeld brengen. Het gaat mij dan niet alleen om de registratie van de soort, maar ik wil ook de leefomgeving en het gedrag van deze mini-reiger in beeld brengen.
Een ander voorbeeld: ik creëer in de wintermaanden een voederplaats voor waterrallen om deze vogelsoort met verschillende technieken (telelens en groothoek) te fotograferen in winterse omstandigheden. Voorbeeld fotodoelen:
- Registratie van de vogelsoort
- Registratie van de vogelsoort in actie
- Registratie van de vogelsoort in zijn leefomgeving
- Registratie van de leefomgeving van een vogel
- Registratie van het proces (hoe ziet een adulte vogel eruit als hij arriveert, hoe ziet een adulte vogel er later in het seizoen uit en hoe ziet een juveniele woudaap eruit)
- Registratie van making of
Monitoren / observeren / kennis vergaren
Intussen is het goed om je onderwerp te observeren. Dat bereik je door uren te maken. Pak de fiets, trek de wandelschoenen aan. Probeer zo vaak als mogelijk naar je onderwerp te gaan. Doe dit in de ochtend, een keer in de middag, in de avond, wellicht ook wel ’s nachts. Door de week en in het weekend. Door te observeren ga je patronen herkennen en leer je het gedrag van je onderwerp kennen. Je krijgt een beeld wanneer en vanuit welke plek je mooi licht hebt. Je kunt zo het gedrag van het onderwerp enigszins voorspellen en daar kun je dan handig gebruik van maken. Zoek ook op internet naar feitjes over je onderwerp. Wellicht woont er wel iemand in de buurt die veel verstand heeft van de vogel die je wilt fotograferen en die je wil helpen. Sluit je aan bij een lokale vogelwerkgroep (zie mijn column uit 2017, een welgemeend advies).
Laat iemand meedenken
Het is handig als je een fotomaatje hebt met wie je kunt sparren. Hoe pak je het foto’s maken aan, hoe kun je toewerken naar een bepaalde foto. Het is handig als je die persoon in vertrouwen kunt nemen en dat hij jouw plannen niet gelijk aan de grote klok hangt. Goede feedback ontvangen is goud waard!
Voorbereiden
Een goede foto maken is bij projectmatig werken niet een toevalligheidje. Nee, het is het resultaat van een uitgewerkt plan. Als je je goed voorbereidt, komen de fotokansen vanzelf. Dat is (bijna) een zekerheid. Die voorbereiding kan zijn dat je bepaalt waar je precies gaat fotograferen. Wellicht kun je (met toestemming van de landeigenaar) een schuilhutje plaatsen of een camouflagenetje. Mogelijk kun je ergens een mooie stronk plaatsen waar de gewenste vogel gebruik van gaat maken. Creëer een voerplek. Bepaalde vogels zijn op die manier goed te fotograferen.
Aan de slag
Nu komt het tot het daadwerkelijk maken van foto’s. In het geval van de woudapen is dat van mei tot september. Daarna stopt het niet, nee het jaar erop beginnen we weer van begin af aan. Of beter, het blijft steeds doorgaan. Alle voorbereidingsstappen kun je perfectioneren. Jaar in, jaar uit.
Variëren
Vergeet niet om te variëren. Maak ook eens wat tegenlicht opnames, een vluchtopname, een ‘Van der Greefje, less is more, etc. Het eerder genoemde fotomaatje is ook hier handig om mee te brainstormen over ideeën.
Uren maken / vastbijten
Een goede foto maak je vanzelf als je je maar lang genoeg vastbijt in een onderwerp.
Reflecteren en bijstellen
Reflecteer of je je gewenste doel hebt bereikt en stel bij. Neem daar de tijd voor. Volgend jaar komen er weer nieuwe kansen.
Vorige week heb ik je verteld over welke vogel wil jij voor je lens kan/wil krijgen en welke mogelijkheden er zijn om dit voor mekaar te krijgen. Volgende week gaan we de foto’s uitzoeken…. want neem van mij aan, vogelfotografen komen zelden met maar enkele beelden thuis.
Als je écht alles wil leren over vogelfotografie, volg dan de online cursus vogelfotografie. In deze online cursus leer je via allerlei verschillende vormen van onderwijs: video’s, e-books, artikelen, webinars, cheat-sheets en praktijkopdrachten. Elke cursusweek bestaat gemiddeld uit 5 onderdelen. Je bent in principe 10 weken bezig met deze cursus, maar je kunt je eigen tempo aanhouden. Je kunt dus sneller of langzamer gaan. Je hebt één jaar de tijd om deze cursus af te ronden of opnieuw te doorlopen.
Klik hier voor alle informatie over deze online cursus.
3 reacties
Leuke columns Chris! Steeds interessant en aangenaam om te lezen. En prachtige foto’s! Die waterral is echt wauw !
Mooi geschreven en als jij zo dicht bij die Waterral kunt komen dan kun jij heel ver gaan 🙂
Wat kan je toch mooi schrijven Chris en het klopt ook nog wat je schrijft.