Menu

Onderdeel van Pixfactory

Zo werd Jasper Hulleman Natuurfotograaf van het jaar

Jasper Hulleman won vorig jaar de Groene Camera met zijn serie over Amsterdamse blauwe reigers. In dit artikel vertelt hij hoe de serie tot stand is gekomen en geeft hij tips over het samenstellen en fotograferen van een serie.
Fotograaf: Jasper Hulleman

Begin bij jezelf

Erg leuk hoor een serie fotograferen… Maar waar begin ik in vredesnaam? In januari 2017 liep ik met een vriend ’s avonds na het werk over de Albert Cuypmarkt in Amsterdam waar ik letterlijk over een blauwe reiger struikelde! Geschrokken en verrast liep ik verder waar ik tot mijn verbazing nog een reiger een enorm stuk zalm zag verorberen op een rode Canta.

Reiger met een enorm stuk zalm. Fotograaf: Jasper Hulleman

Een week later stond ik bepakt en bezakt met mijn cameratas op de markt. Dit wordt mijn onderwerp, ik vindt het een interessante vogel en de locatie is op steenworp afstand van mijn werk. Ik was te vroeg en er was geen reiger te zien. Ik raakte in gesprek met Robin, eigenaar van de Pastakoning en uit zijn enthousiaste verhalen en foto’s begreep ik dat de reigers hier dagelijks op de visafval afkwamen. Een waar festijn tot de vuilnismannen het feest beëindigen.

Reigers komen dagelijks bij de vuilnismannen de visafval weghalen. Fotograaf: Jasper Hulleman

Verdiep je in je onderwerp

Na mijn eerste bezoek aan de markt kwam ik thuis met meer dan 800 beelden en meer vragen dan antwoorden. Hoe oud worden deze reigers? Hoe hebben ze zich toch zo goed aangepast? Hoe zie ik het verschil tussen een mannetje en een vrouwtje? Ik was verkocht en wilde meer over mijn onderwerp weten dus dook ik de literatuur in over deze bijzondere vogel. Dit maakte het voor mij nog interessanter.

Op de uitkijk. Fotograaf: Jasper Hulleman
Afval genoeg op straat. Fotograaf: Jasper Hulleman

Werk aan je verhaal

Na een aantal maanden met regelmaat dit bijzondere schouwspel te hebben vastgelegd kwam ik tot de conclusie dat een verhaal vertellen nog niet zo makkelijk is. Waar ik eerst nog een standpunt wilde innemen tegen de verpakkingsindustrie begon ik het aanpassingsvermogen en de zoektocht naar voedsel van de reigers interessanter te vinden. Toen ik het verhaal voor mezelf had uitgeschreven kwam ik er achter dat ik nog wat puzzelstukjes miste.

Tussen alle verpakkingen op zoektocht naar voedsel. Fotograaf: Jasper Hulleman

Houdt vol!

Waar ik in het begin stond te springen om na mijn werk naar de markt te gaan begon het op ten duur eentonig te worden. Houd vol, ook als het regent, vriest of als je wordt onder gescheten. Om het voor mezelf interessant te houden ben ik gaan experimenteren met andere objectieven en externe belichting. Niet alleen leerzaam maar uiteindelijk ook een zeer waardevolle toevoeging voor de serie.

Zalm! Fotograaf: Jasper Hulleman

Kill your darlings

En dan is het moment daar, de puzzel is af. Je moet de moeilijkste beslissing nemen die er is: Kill your darlings! Een selectie maken op basis van je verhaal want dat is leidend. Na dagen alle beelden van de afgelopen anderhalf jaar te hebben uitgezocht begint de discussie. Want voor dit deel heb je meningen nodig van kritische mensen.

Gevecht om het lekkerste hapje. Fotograaf: Jasper Hulleman

Het moment

Met zweethanden als genomineerde voor de Groene Camera op de voorste rij zitten tijdens PiXperience was voor mij als beginnend natuurfotograaf al helemaal te gek. Maar de prijs ook binnenslepen was de kroon op mijn werk. Wie weet sta jij de volgende editie met een glimlach van oor tot oor op het podium van PiXperience. Heel veel succes!

Experimenteren met andere standpunten en belichtingen. Fotograaf: Jasper Hulleman

Je kunt nog tot en met 24 februari jouw serie insturen voor de Groene Camera 2020. Hiermee maak je kans op de titel “Natuurfotograaf van het jaar 2020”. Kijk voor alle informatie op www.groenecamera.nl

2 reacties

 1. Geweldige serie van deze stadse reigers. Mooi om de vogels onder gevarieerde omstandigheden, poses en licht te zien met steeds de stad als leidraad. Een geweldig project, leuk om aan te werken en uiteindelijk de beloning op het grote podium.
  Alsnog gefeliciteerd!
  Groeten,
  @d

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

2 reacties

 1. Geweldige serie van deze stadse reigers. Mooi om de vogels onder gevarieerde omstandigheden, poses en licht te zien met steeds de stad als leidraad. Een geweldig project, leuk om aan te werken en uiteindelijk de beloning op het grote podium.
  Alsnog gefeliciteerd!
  Groeten,
  @d

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: