7x Alex Mustard

Alex Mustard is één van de vele topsprekers van de vijfde editie van het Lowland Photo Festival in Antwerpen in het weekend van 8 & 9 december 2018. Zijn prachtige onderwaterfoto's kun je ook bewonderen in het nieuwste nummer van Natuurfotografie Magazine.
Alex Mustard

In het actuele nummer van Natuurfotografie Magazine zie je een prachtig portfolio van onderwaterfotograaf Alex Mustard. We stelden Alex nog 7 extra vragen!

Je bent duidelijk betrokken bij natuurbehoud. Denk je dat fotografie een manier is om bij te dragen aan een betere wereld? En hoe gebruik je je fotografie om dit te doen?

Ik denk dat ik mijn beste foto’s maak wanneer ik met mijn passie fotografeer, dingen waar ik om geef en de verhalen vertel waarin ik geïnteresseerd ben. Ik denk dat de meeste natuurfotografen hetzelfde denken over de natuurlijke wereld. Maar tegenwoordig kun je geen tijd doorbrengen in de natuur zonder problemen te zien die worden veroorzaakt door menselijke activiteiten. Werkelijk overal waar je kijkt zie je de effecten. Foto’s helpen om deze kwesties onder de aandacht te brengen – in feite is haast ieder succesvol initiatief gebaseerd op krachtige beelden – door de problemen te tonen en te laten zien wat er op het spel staat. In de oceanen vormen overbevissing, klimaatverandering en vervuiling de grootste problemen.

Wat was je meest memorabele ontmoeting onder water?

Een van de meest opwindende momenten was het fotograferen van een dier dat niet beweegt… Koralen brengen bijna hun hele leven door met een zeer overtuigende imitatie van een rots. Een paar seconden per jaar, midden in de nacht, barst een koraal echter uit in een bruisend leven wanneer het zich voortplant. Het is niet eenvoudig om dit met zo’n smal tijdsvenster te zien, maar enorm spannend als je het het lukt dit schouwspel te mogen zien. Ik heb ervoor gekozen om dit te fotograferen op de Kaaimaneilanden, waar nog niemand eerder dit fenomeen vastlegde. Ik moest de tijdstippen berekenen uit de jaarlijkse temperatuurtrend, de maandelijkse getijdencyclus en de tijd van de zonsondergang. En dan natuurlijk op het juiste moment in het water zijn. Hierdoor zijn die foto’s heel speciaal voor mij.

Wat was je moeilijkste of gevaarlijkste missie?

Een van de gevaarlijkste ontmoetingen die ik onder water had was ook erg grappig. Op een dag toen ik close-upfoto’s maakte van een koraalrif, kwam ik een eenzame mannelijke dolfijn tegen. Eenzame dolfijnen raken soms een beetje sociaal verward. Dit exemplaar werd verliefd op me en wilde me laten zien hoeveel hij op een fysieke manier van me hield. Het klinkt als een grap, maar het was eigenlijk een behoorlijk ernstige situatie omdat dolfijnen net zo groot zijn als wijzelf, maar dan wel puur bestaan uit spieren. Hierdoor springen ze zo hoog uit de oceaan. Hij duwde me onder water heen en weer. Het had levensbedreigend kunnen zijn als hij mijn masker van mijn gezicht of mijn luchttoevoer uit mijn mond had geslagen, of me gewoon in diep water duwde. Gelukkig bleek ik toch niet zo aantrekkelijk en kon ik langzaam opstijgen en terugkeren naar de boot.

Een split level foto van een spitssnuitkrokodil (Crocodylus acutus) drijvend boven een veld zeegras in het Gardens of the Queen National Park, Cuba.

Wat is volgens jou de mooiste plek onder water? En hoe zit het dicht bij huis?

De mooiste onderwateromgeving, voor mij, zijn de koraalriffen van Raja Ampat in Indonesië. Het is een groot wildernisgebied waar kleurrijke koralen als onkruid lijken te groeien. De Galapagos-eilanden zijn spectaculair door de overvloed aan grote dieren: haaien, dolfijnen, zeeleeuwen, schildpadden, roggen en meer in enorme aantallen. Maar ik hou er ook van om thuis te fotograferen. In de Noordzee kunnen we fantastische ontmoetingen hebben met grijze zeehonden. Ik heb onder andere parende zeekatten, schuwe zeepaardjes en de geheimzinnige reuzenhaai in de wateren rond het Verenigd Koninkrijk gefotografeerd. Mensen verwachten dat ik prachtige beelden maak van exotische tropische bestemmingen, maar ze zijn verbaasd over de kleur en dichtheid van het leven in onze eigen zeeën.

Je hebt zoveel dingen gedaan. Heb je een speciale soort die je echt zou willen fotograferen als een soort bucketlist?

Ik probeer gefocust te blijven op wat ik hierna ga doen. Ik geloof echt in het met mijn passie fotograferen en daarom richt ik mij volledig op het volgende onderwerp dat ik van plan ben te fotograferen. Als dat de grote witte haai is, dan is het gemakkelijk om opgewonden te zijn, maar als de volgende reis het vangen van kleine zeeslakken betekent, zal ik net zo enthousiast zijn om ze in al hun glorie te tonen.

Een gouden tip / advies voor onze lezers

Richt je camera op wat je leuk vindt aan de natuur. Het beste werk produceer je altijd wanneer je je concentreert op je eigen passie en niet wanneer je iemand anders kopieert. Bij natuurfotografie gaat het er niet om zoveel mogelijk verschillende onderwerpen te verzamelen. Het gaat om het produceren van heel speciale afbeeldingen van de onderwerpen die je zelf het beste kent.

Meer zien en horen van Alex Mustard? Hij is één van de vele topsprekers van alweer de vijfde editie van het Lowland Photo Festival in Antwerpen.  Tijdens het weekend van 8 & 9 december strijken opnieuw duizenden natuurfotografen neer in Kinepolis Antwerpen om er te genieten van inspirerende lezingen van vermaarde natuurfotografen uit binnen- en buitenland. Dit op een scherm van maar liefst 23 meter breed! Daarnaast kun je terecht op de grootse natuur- en fotografiebeurs en vergaap je je aan de prachtige foto-exposities, onder andere met de finalisten van de Lowland Photo Contest.

Het volledige programma en alle informatie vind je op deze site.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wellicht ook interessant voor u