HOME < INSPIRATIE < IN HET ZONNETJE
In het zonnetje

In het Zonnetje: Chris van Rijswijk

Op 28 maart 2020 bestaat Natuurfotografie.nl 5 jaar en dat is grotendeels dankzij onze getalenteerde auteurs! Tijd om ze eens in het zonnetje te zetten en jullie een glimp te tonen van de personen achter deze schrijfsels! Vandaag: gewaardeerd collega, natuurfotograaf en auteur Chris van Rijswijk!

Chris van Rijswijk
Chris van Rijswijk

In het Zonnetje: Chris van Rijswijk

1. Welke foto is voor jou heel bijzonder en waarom?

Ik ben dol op ‘less is more’-foto’s, op sneeuw en ijs én op waterrallen. Bij deze foto komt dat allemaal samen. Dolletjes! Dit ’varkentje‘ fotografeerde ik in het Rottemerengebied, mijn local patch. Ook dat nog! Waar zijn de koude winters toch gebleven? Zou het klimaat veranderen?

Waterral
Waterral. Fotograaf: Chris van Rijswijk

2. Wat is jouw guilty pleasure?

Johan Derksen. En als het natuurfotografie betreft ben ik fan van het fotograferen van een vogeltje met vogelaars en/of vogelfotografen in hetzelfde beeld.

3. Wat wil je graag nog leren/bereiken op natuurfotografiegebied?

Ooit hoop ik het punt te bereiken dat ik stop met vogels fotograferen. Hoe heerlijk moet het zijn om, net als vroeger, weer gewoon lekker met alleen een verrekijker te genieten van de natuur. I love it!

4. Wat vind je het leukste aan natuurfotografie?

Het observeren van vogelaars en vogelfotografen. Zowel in het veld als online. Hoe serieuzer of hoe onzinniger, hoe leuker. Rakkers zijn het!

5. Heb je een fotografietip voor de lezers? Denk bijvoorbeeld aan een app, een locatie, een diersoort, een inzicht, een trucje in Photoshop of een camera-instelling…

Niet in RAW fotograferen. Waarom zou je!? Laat je niets wijs maken. Een echte fotograaf trekt in één keer een technisch geslaagde foto in JPEG.

Nabewerken is het nieuwe roken…

Deel dit artikel


5
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Ben een echte fan van Chris, ben trouwens ook een overtuigde J.P.E.G er. De vrolijke schrijfstijl die Chris beheerst is maar aan weinig fotografen gegeven. En de motivatie die hij heeft maakt van hem een topper.

 2. Door Hans Schot op 5 april 2020 om 10:18

  Mooi geschreven, Ik mis zijn presentaties een beetje daar was hij hij heel errug goed in. Jaren geleden was hij al photoshopper in het veld 3.0 next level een uil in vlucht met sneeuw in nederland.

 3. Door Egon Kraak op 1 april 2020 om 00:29

  Nee gekke Bart toch, wat in beeld komt bepaalt hoe je foto eruit ziet, toch? 🙂
  Ik ben het helemaal eens met Chris, kan prima met raw/nef overweg maar doe ook bijna alles af in jpg simpelweg omdat mijn ervaring mij geleerd heeft dat raw voor mij haast nooit meerwaarde heeft. Bijna, want er zijn uitzonderingen op technische grond; raw, in mijn geval nef als nikonaat, verschaft je een nog groter dynamisch bereik en dat is sóms nuttig. Toevallig vorige week bij de hand gehad met GBS in best wel hard tegenlicht:
  https://waarneming.nl/media/photo/025/401/25401400.jpg
  Met opzet zo, want ik wou dat tongetje leuk op de kiek hebben – het stammetje staat naast mijn voertafel en dat is pas gerieflijk kieken vanuit de keuken met een bakkie thee.
  Maar verder? Vroeguh hadden de diafilms maar 4 stops effectief dynamisch bereik… digitaal is wat dat betreft gewoon fotoluilekkerland. Maar, doch, desalnietteminwelteplus, als je niet kunt fotograferen raad ik van harte juist wel raw/nef aan, simpelweg omdat je met veel meer fouten weg komt. 3 stops fout belicht? Geen probleem. Ook geen gedoe met kleurtemperatuur ter plaatse, etc.

 4. Geweldig leuk stukje over een fotograaf die met beide benen op de grond staat.Niet in RAW fotograferen dat doe ik zelf ook,hoogstens wat bijsnijden is de enigste bewerking die ik doe.En voor Bart de camera’s van tegenwoordig hebben zoveel mogelijkheden om een eigen sfeer aan een foto te geven ?

 5. Door Bart op 31 maart 2020 om 14:36

  Niet in RAW fotograferen? Maar dan “bepaalt”de camera toch min of meer hoe je foto eruit ziet?
  Andere vraag: Ik las ergens dat je bij het inchecken je een gedeelte van je handbagage even afgeeft aan iemand die je wegbrengt. Mochten ze het wegen dan zit je goed en daarna haal je je spullen weer op. Opzich niks mis mee maareh hoe doe je dat dan bij de terugreis?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *