Menu

Onderdeel van Pixfactory

In het Zonnetje: Janneke van der Pol

Op 28 maart 2020 bestaat Natuurfotografie.nl 5 jaar en dat is grotendeels dankzij onze getalenteerde auteurs! Tijd om ze eens in het zonnetje te zetten en jullie een glimp te tonen van de personen achter deze schrijfsels! Vandaag: gewaardeerd collega, natuurfotograaf en auteur Janneke van der Pol!

In het Zonnetje: Janneke van der Pol

1. Welke foto is voor jou heel bijzonder en waarom?

Jee, wat een lastige vraag! Veel foto’s zijn me dierbaar. Ik denk de foto waarmee ik de finale haalde van de National Geographic fotowedstrijd (2018). Ik maakte de foto tijdens een weekend op Texel met Leon Baas en leerde een totaal nieuwe manier van fotograferen. Dát samen met mijn nominatie in NG fotowedstrijd, gaf mijn zelfvertrouwen en mijn plezier in de natuurfotografie een enorme boost. Ik flits tegenwoordig niet meer zo vaak, maar ik ga het weer oppakken… ooit!

Sprinkhaan in de regen
Sprinkhaan in de regen. Fotograaf: Janneke van der Pol

2. Wat is jouw guilty pleasure?

Oké, dit is voor sommigen een enorme no-go, maar ik bewerk mijn foto’s heel graag op mijn telefoon. Ik heb Lightroom mobile geïnstalleerd en de foto’s worden gesynchroniseerd vanuit Lightroom Classic. Héérlijk vind ik het om lui op de bank door mijn foto’s te bladeren en ze mobiel te bewerken. De bewerkte foto’s zijn perfect voor Instagram en dat is toch het platform waar ik ze het meeste plaats. Voor een preciezere bewerking kruip ik uiteraard altijd achter mijn laptop.

3. Wat wil je graag nog leren/bereiken op natuurfotografiegebied?

Owww… dat is nog zoveel! Ik denk dat de kern van alles wat ik nu kan opnoemen, samenhangt met ‘geduld’. Ik ben een ongeduldige fotograaf en neem soms té snel genoegen met een foto. Doorzetten en nog meer rust pakken om in het veld al het goede plaatje te maken.

4. Wat vind je het leukste aan natuurfotografie?

Het is een beetje tegenstrijdig met mijn vorige antwoord, maar toch de rust. Het even niets moeten en het kunnen verleggen van je focus. Daarnaast het buiten zijn en het steeds weer verwonderd raken door de pracht van de natuur.

5. Heb je een fotografietip voor de lezers?

Het kan niet op elke camera, maar het gebruik van ‘focus peaking’ levert me veel op en maakt me steeds weer blij. Eerst automatisch scherpstellen (tegenwoordig met backbuttonfocus) en dan via handmatig scherpstellen het juiste scherpstelpunt vinden. Door de rode lijntjes van ‘focus peaking’ wordt heel concreet zichtbaar waar de scherpte zit. Tja, dit hulpmiddeltje helpt mij enorm! Erg handig bij macrofotografie, waarbij het vaak focussen op de millimeter is.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: