Menu

Onderdeel van Pixfactory

Internationale faam voor een koolmees

Wat er met jouw inzending voor de CEWE Photo Award allemaal kan gebeuren... "Niet geschoten is altijd mis." Dat dacht fotograaf Johan Bosman toen hij zijn inmiddels internationaal bekende koolmees instuurde voor de CEWE Photo Award. Wat daarna gebeurde was een complete verrassing.
De prachtige foto van de koolmees eindigde bij de laatste 1.000 in de categorie 'Animals'.
De prachtige foto van de koolmees eindigde bij de laatste 1.000 in de categorie 'Animals'. Fotograaf: Johan Bosman

De prachtige foto van de koolmees eindigde bij de laatste 1.000 in de categorie ‘Animals’, op een totaal van 650.000 inzendingen voor de fotowedstrijd. Een prestatie waar Johan trots op is. Daarnaast werd Johans foto ook nog tentoongesteld in een Noorse expositie en geplaatst in de Oostenrijkse versie van het CEWE Magazine. Het werd dus hoog tijd om Johan het hemd van het lijf te vragen na al deze internationale aandacht.

Uit liefde voor fotografie

De passie voor fotografie en compositie zit er bij Johan Bosman al vroeg in. Naast zijn hobby fotografie, richt hij als bloemist winkeletalages en beurzen in. Zijn werk en hobby vragen beiden om een oog voor design en compositie. Johan kocht in 2009 een spiegelreflexcamera waardoor hij zijn fotografie naar een hoger niveau bracht. Deze stap betekende de doorbraak als hobbyfotograaf en gaf hem de ultieme vrijheid om zijn fotografie-ideeën uit te voeren.

Van regisserend naar verhalend en spontaan

Waar begin je als hobbyfotograaf? Johan deelt zijn ervaring. “In het begin wil je vooral je camera ontdekken. Nieuwe dingen proberen en experimenteren. Je echt verdiepen in de technieken en je fotografie sessies van tevoren plannen. Ik heb mijzelf eigenlijk alles zelf aangeleerd; leren door te doen. Ik bracht steeds vaker mijn tijd door in de natuur. Juist die natuur leerde me dat je situaties soms een beetje op zijn beloop moet laten. Ik leerde om niet geforceerd achter fotokansen aan te jagen. Op het moment dat ik dit meer losliet, zag ik steeds meer spontane kansen ontstaan.. Als je dit eenmaal door hebt, komen de unieke foto kansen naar jou toe in plaats van andersom. Iedere keer als ik een natuurgebied binnenwandel, neem ik de tijd om de omgeving op me in te laten werken. Alles moet eerst landen. Door in alle rust je plek te vinden, komen de dieren vanzelf naar jou toe.”

Zelfportret Johan Bosman.
Zelfportret. Fotograaf: Johan Bosman

“Ik wil met mijn foto’s een verhaal vertellen en zoek naar een verrassingseffect. Dan is een beeld voor mij geslaagd.”

“In het begin van mijn ‘fotografie carrière’ ging ik heel regisserend te werk. Ik probeerde het vogeltje op de ‘juiste manier’ in beeld te vangen. Vooral het onderwerp groot en scherp in beeld brengen was toen mijn doel. Dit heb ik toen losgelaten en hierdoor zijn mijn foto’s nu spontaner en minder gemaakt. Ik wil met mijn foto’s een verhaal vertellen en zoek naar een verrassingseffect. Dan is een beeld voor mij geslaagd.” Vooral de foto’s waar de kijker dan twee keer moet kijken voordat ze in de gaten hebben wat ze nu eigenlijk zien vind ik zelf het meest geslaagd.

Spreeuwenwolk
Spreeuwenwolk. Fotograaf: Johan Bosman

De fameuze koolmees

Samen met andere vogels zoals de vink, de merel en de mus is de koolmees één van de bekendste vogels van ons land. De uitdaging ligt er daarom vooral in om dit bekende vogeltje op een verrassende en unieke manier vast te leggen. “Hier lag voor mij de grote uitdaging. Ik heb aardig wat uurtjes doorgebracht bij een ondiep vijvertje hoe het beestje te werk gaat. Doordat ik de foto rond het middaguur maakte, is het licht vrij hard. Juist door dit harde licht, is het middaguur geen ideaal moment voor een fotosessie in de natuur. Ondanks het moment, gaf de kleur van het riet, de lichtweerkaatsing op het water en de karakteristieke kleur geel van het koolmeesje een verrassend effect. Dit gaf voor mij de doorslag om deze foto in te sturen voor de CEWE Photo Awards.”

De fameuze koolmees.
De fameuze koolmees. Fotograaf: Johan Bosman

De natuur als bron van inspiratie

Johans grootste inspiratiebron is de natuur. “Bijna al mijn foto’s zijn natuurfoto’s. Die natuur kun je op verschillende manieren fotograferen. Waar ik eerder veel vogels fotografeerde, schiet ik nu ook steeds meer macrofotografie. Als je de natuur door je cameralens ziet, word je verrast door de meest unieke scenario’s; van kleurrijke vlinders en bijzondere spinnen tot vreemde contouren en wonderlijke vleugels van een libelle. Het zijn stuk voor stuk mooie fotografieonderwerpen. Ook de sneeuw geeft mij meteen een prikkel om mijn jas aan te trekken en erop uit te gaan met mijn camera. De Schotse Hooglanders op een met sneeuw bedekte heide vormen voor mij een ultiem winters decor. Alles lijkt mooier onder een laag sneeuw!”   “Als ik dan onderweg ben, ben ik me heel erg bewust waar ik ben, wat ik ruik, wat de temperatuur is en wat ik hoor.”

Schotse Hooglander in winterlandschap.
Schotse Hooglander in winterlandschap. Fotograaf: Johan Bosman

Johan zijn groeiende wensenlijst

Je zou denken dat de wensenlijst van een fotograaf naar verloop van tijd korter wordt; je collectie fotomateriaal wordt immers steeds uitgebreider. De paradox is juist dat de lijst alleen maar langer wordt. Ook bij Johan Bosman is dit het geval. “Ik reisde onlangs naar Afrika met al mijn cameraspullen. Op het moment dat ik dan onderweg ben, kan ik me helemaal onderdompelen in het land qua omgeving, natuur, geluiden en zo kom ik in de juiste sfeer om mijn beelden te kunnen maken. Zo’n verre fotografiereis smaakt naar meer.

Japan staat bovenaan mijn lijstje. De winter is er prachtig!! Je hebt er kraanvogels, vossen, adelaars en een fantastisch winterlandschappen. En dan dit alles in een wit winters decor, dat moet geweldig zijn.”  “Je hoort het al: mijn wensenlijst wordt voorlopig alleen maar langer en langer. Dit is geen probleem, want een doel hebben om naartoe te werken is goed. Naast Japan staan ook de Scandinavische landen op mijn wensenlijst. Ik kan nu al uitkijken naar oa de Muskusossen, papegaaiduikers, elanden, noorderlicht, beren enz.

Mooie ontmoeting met een ree.
Mooie ontmoeting met een ree. Fotograaf: Johan Bosman
Een giraffe in Zuid-Afrika.
Een giraffe in Zuid-Afrika. Fotograaf: Johan Bosman

Wat zijn de tips & tricks van Johan?

Johan adviseert andere hobbyfotografen om vooral op pad te gaan, te proberen en gewoon te doen. “Ga op pad met je camera en leer alle fotografie opties kennen door te experimenteren. Geniet van je fotografie sessies en kijk goed om je heen wat er gebeurt. Laat de vaste regels los en gebruik je fantasie om het beeld in je hoofd alvast te creëren.”

Creatief met een spinnenweb.
Creatief met een spinnenweb. Fotograaf: Johan Bosman

Tip: Bij CEWE voegen we aan Johans advies graag een tip toe: doe mee met wedstrijden zoals de CEWE Photo Awards. Hierdoor leer je om nog kritischer naar je fotowerk te kijken en verbeter je jouw fotografie vaardigheden. De foto’s van andere deelnemers inspireren je bovendien om op andere manieren te fotograferen.

Ook meedoen aan de CEWE Photo Award? Tot en met 31 mei kun je hier jouw foto in sturen.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: