Menu

Onderdeel van Pixfactory

Interview Gustav Kiburg

Gustav Kiburg, zeker geen onbekende in de wereld van de natuurfotografie. Sinds een jaar of 6 vertegenwoordiger van Sony Europa als ambassadeur, na eerst jaren de Nederlandse tak van Sony te hebben vertegenwoordig.
Zwaardkolibri
Zwaardkolibri. Fotograaf: Gustav Kiburg

En als er nou iemand is die met enorme passie en altijd zeer bevlogen, met een heerlijk Rotterdams accent, kan vertellen over fotografie en natuurfotografie in het bijzonder, dan is het Gustav Kiburg wel. Van huis uit volledig gecertificeerd lasser en hobbyfotograaf, maar sinds een enkele jaren ook een vaste waarde binnen het team van Colorwood in Bergschenhoek.

Gustav Kiburg
Gustav Kiburg.

Toch ben je geen beroepsfotograaf?

Nee joh, ik fotografeer enkel voor mijn eigen plezier, sterker nog ik heb niet eens de tijd om er mijn beroep van te maken, hahaha. Ik ben wel 7 dagen in de week druk met fotografie. Ik ben onder andere 24/7 bereikbaar voor mijn netwerk.

Baltimoretroepiaal
Baltimoretroepiaal. Fotograaf: Gustav Kiburg

Hoeveel tijd besteed je dan feitelijk aan fotograferen?

Moeilijk te zeggen, het is naast mijn werk mijn grootste passie dus… veel. Na het werk en in de weekenden lekker het bos in? Nee zeker niet, ik werk alleen projectmatig, dat wil zeggen, ik ga er op uit met een doel en meestal vraagt dat wel wat voorbereiding.

Vlinderfotografie
Vlinderfotografie, een grote passie van me. Fotograaf: Gustav Kiburg

Je hebt niet echt een Nederlandse naam?

Toch ben ik een geboren en getogen Rotterdammer, maar de naam is redelijk uniek in Nederland… er zijn maar 8 Kiburgs in ons land. En je fotografeert sinds? Al vanaf mijn 20ste en ik ben inmiddels 54 dus tel maar uit. Altijd al zo fanatiek? Echt wel, karrenvrachten met rolletjes joeg ik er door, ik was vroeger ook zeker wel heel erg met mijn hobby bezig. Uiteraard niet altijd met het gewenste resultaat, regelmatig ging een ontwikkeld rolletje in een moeite door de container in, zo slecht.

Zwartkruinbergtoekan
Zwartkruinbergtoekan. Fotograaf: Gustav Kiburg

Is Sony een bewuste keuze geweest?

Vroeger fotografeerde ik met Minolta en dat is toen overgenomen door Sony. Vanwege de nieuwe Sony mount ben ik gewoon mee overgestapt omdat ik dan alle lenzen kon blijven gebruiken. Wat houdt dat ambassadeursschap precies in? Nou, ik verzorg lezingen en workshops in binnen en buitenland en bijvoorbeeld demo-dagen, zowel voor Sony als voor de fotovakhandel. Verder sta ik veel op beurzen en doe mijn zegje bij de ontwikkeling van nieuwe apparatuur. En daar horen ook al die buitenlandse fotoreizen bij? Meestal is dat op verzoek van klanten of mensen die ik in mijn werk heb leren kennen. Ik ga dan mee als gids en om mensen wellicht wat te leren. En natuurlijk hoop ik mensen al het moois te kunnen laten zien dat ik zie.

Wat is dan het mooiste dat je hebt gefotografeerd?

Ik heb veel mooie foto’s gemaakt, maar voor mij is niet de foto het belangrijkst, voor mij draait alles om het moment waarop de foto’s worden gemaakt. Ik hecht niet aan spullen, maar wel aan fijne momenten en  herinneringen. Is er een mooiere foto, dan die in je hoofd? Zal ik je mijn mooiste natuurfoto laten zien? Kijk, deze hier met mijn beste vriend in Equador…. een onvergetelijke fotoreis en ja ik heb er ook echt nog wel wat mooie vogels gefotografeerd. Zulke momenten kunnen delen met vrienden is voor mij onbeschrijfelijk waardevol. Kijk, met de mogelijkheden en de apparatuur van vandaag de dag, kan (bijna) iedereen een mooie foto maken, sterker nog… Ik vind bijvoorbeeld vogels fotograferen met de nieuwe A1 van Sony bijna valsspelen, zo makkelijk wordt het je gemaakt. Begrijp je wat ik probeer te zeggen?

Gystav Kilburg Dennis Binda
Mijn mooiste natuurfoto.

Jawel, maar je wilt graag dat jouw foto er uitspringt, dat ie uitzonderlijk is toch?

Iedereen kan tegenwoordig uitzonderlijke foto’s maken… als je maar geld hebt. Dan koop je de beste apparatuur en je reist naar exotische oorden en je laat je door gidsen vertellen wanneer en waar je moet zijn, natuurlijk maak je dan mooie foto’s maar genieten van het moment waarop je ze maakt en dat moment echt beleven is voor mij veel belangrijker. Voor mij mag dat ver weg zijn maar dat kan ook evengoed tijdens een fijne trip naar de Ardennen of zo zijn. Ik ga bijvoorbeeld regelmatig een weekendje naar Helgoland, heerlijk genieten van de Jan van Genten en papegaaiduikers. Iedere keer weer anders. Overigens, wil je die papegaaiduikers echt mooi fotograferen dan zou ik de Saltee Islands in Ierland aanraden, een werkelijk prachtige locatie.

Zeehond
Zeehond op het strand in Helgoland. Fotograaf: Gustav Kiburg

Heb je nog wel wensen dan, iets of ergens waar je graag zou fotograferen?

Ja, natuurlijk. Per saldo heb ik een voorkeur voor koudere streken, zoals Scandinavië, Noorwegen vind ik bijvoorbeeld geweldig, maar ik ben me ook al aan het oriënteren op een reis naar het Afrikaanse continent. Verder zou ik erg graag eens beren fotograferen, zowel bruine en zwarte beren als pool-beren, maar er is één vogel die ver boven aan mijn lijstje prijkt en dat is de Steller’s Sea Eagle, maar tja, daarvoor moet ik dan ooit nog wel even naar Japan, prachtige stoere vogels.

Je maakt prachtige foto’s, doe je veel aan nabewerking?

Veel? Normaal zou ik zeggen, croppen en de basisschuifjes. Ik vind dat een foto voor 80% al goed moet zijn in de camera. Oke, maar wanneer is een foto goed? Als mijn gevoel dat zegt… maar hij moet tenminste scherp zijn. Ik fotografeer eerst en vooral voor me zelf, dus wat ik mooi vind is voor mij een goede foto.

Het prachtige Noorse Senja
Het prachtige Noorse Senja. Fotograaf: Gustav Kiburg

Macro en Vogelfotografie, geen interesse in Landschapsfotografie?

Zeker wel en dat doe ik ook hoor, de nadruk ligt echter vaak op vlinders en vogels. Ben ik echter bijvoorbeeld in Noorwegen dan leef ik me naar hartenlust uit op landschappen.

Kun je nog wel wat leren van andere fotografen dan?

-lange stilte-  Tja, ongetwijfeld. Ik bedoel het niet verkeerd maar ik ben wel volledig thuis in de technische mogelijkheden en instellingen van camera’s en de bijbehorende lenzen, dat is mijn vak…maar uiteindelijk kan iedereen nog leren. Je hebt dus niet per se een rolmodel?  Dat niet nee. Ik  zie uiteraard wel veel moois voorbij komen op de sociale media. Toch is het vaak op het juiste moment op de juiste locatie zijn. Daarom is het ook zo belangrijk dat je alles weet over je onderwerp, maar ook de locatie waar je fotografeert goed kent. Niets komt vanzelf dus je zal er bovendien tijd en geduld in moeten stoppen. Tja, want voor echt mooie foto’s moet je wel wat over hebben en dan bedoel ik natuurlijk ook Investeren in goede apparatuur.

Jan van Gent op de Saltee Islands
Jan van Gent op de Saltee Islands. Fotograaf: Gustav Kiburg

Wat kun jij andere fotografen eventueel nog leren dan?

Het allerbelangrijkste dat ik andere fotografen waarmee ik op pad ga probeer te leren, is dat ze moeten genieten van het moment. Ruik, hoor, proef, observeer en creëer herinneringen die een leven lang mee gaan.

Papegaaiduiker
Papegaaiduiker op de Saltee Islands. Fotograaf: Gustav Kiburg
Toekan
Toekan. Fotograaf: Gustav Kiburg
Gier boven Georges du Verdon
Gier boven Georges du Verdon. Fotograaf: Gustav Kiburg

 

 

 

6 reacties

 1. Gustav, ofschoon ik de meeste foto’s al heb gezien, blijf ik er met volle bewondering naar kijken.
  Jammer dat het er nog steeds niet van gekomen is om samen op stap te gaan.

  gr. Peter

 2. Prachtige foto’s Gustav, wat mij opvalt is dat je prachtige heldere kleuren hebt in je foto’s, daar hou ik van!
  Mij lukt dat niet altijd! Heeft u nog tips?
  liesbethvroegenaturephoto op instagram

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

6 reacties

 1. Gustav, ofschoon ik de meeste foto’s al heb gezien, blijf ik er met volle bewondering naar kijken.
  Jammer dat het er nog steeds niet van gekomen is om samen op stap te gaan.

  gr. Peter

 2. Prachtige foto’s Gustav, wat mij opvalt is dat je prachtige heldere kleuren hebt in je foto’s, daar hou ik van!
  Mij lukt dat niet altijd! Heeft u nog tips?
  liesbethvroegenaturephoto op instagram

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: