Interview met Rick Kloekke

In dit interview stelt natuurfotograaf Henri van Vliet 12 vragen aan een collega natuurfotograaf. Hij benadert hiervoor vooral fotografen die wat hem betreft nog niet bekend genoeg zijn bij het grote publiek, zich nog net onder het maaiveld begeven misschien, maar zijns inziens wel opvallend goed bezig zijn en daarom wel wat (extra) aandacht verdienen.

Interview met Rick Kloekke

Wie ben jij, en waarin onderscheid je je van andere fotografen?

Ik ben Rick Kloekke, verslaafd aan licht en richt mij vooral op landschaps- en timelapsefotografie. Er zijn tegenwoordig ontzettend veel fotografen, dus of ik mij echt onderscheid weet ik niet. Wel weet ik dat mijn timelapses van (Nederlandse) landschappen erg aanspreken bij het publiek!

Welke foto van jou ken ik waarschijnlijk? En waarom zou ik die moeten kennen?

Een boompje op de Veluwe tijdens zonsondergang. Zeker niet m’n beste foto, maar wel eentje die veel is gezien. Het is namelijk de thumbnail van m’n timelapsefilm ‘Dutch Seasons’ welke nogal veel is bekeken.

Wat is je favoriete onderwerp? en waarom?

M’n favoriete onderwerp is landschappen die nog niet zijn platgefotografeerd. En dan het liefst met een mooie laag mist en prachtig licht.

Mooie laag mist
Mooie laag mist en prachtig licht.

Wat staat er al jaren bovenaan jouw bucketlist?

Ik heb niet echt een bucketlist, maar ik wil me graag weer storten op een groot en tof timelapseproject. Gewoon een jaar lang reizen en toffe beelden maken!

Van wie krijg je (opbouwende) kritiek op je foto’s?

Eigenlijk krijg ik dat nauwelijks, helaas. Mensen zeggen me als ze iets mooi vinden en daar blijft het vaak bij.

Welk onderwerp binnen de natuurfotografie ga jij nooit fotograferen en waarom niet?

Zeg nooit nooit, maar als ik wat moet zeggen: insectenfotografie, het trekt mij gewoon niet om zelf te gaan doen. Wel vind ik het prachtige foto’s, ben vooral fan van het werk van Levon Biss!

Welke (type) foto ben je beu?

Foto’s van enkel een stukje lucht en de maan. Ik denk dan: verwerk die maan in een mooie compositie!

Maan in mooie compositie
Maan in mooie compositie.

Ik zeg f22 , wat zeg jij?

Diffractie -> onscherpte, dus liever focus stacken.

Welke fotograaf inspireert je op dit moment het meest en waarom?

Er zijn diverse fotografen die ik echt mooi werk vind maken, maar echte inspiratie haal ik uit Thomas Heaton. Hij is een landschapsfotograaf die sinds een tijdje vlogs plaatst op YouTube. Nu heb ik niks met vlogs, maar hij praat heel gepassioneerd over z’n fotografie en dat geeft inspiratie!

Wanneer moest je echt afzien voor het plaatje?

Écht afzien kan ik het niet noemen, maar onderstaande twee situaties moest er wel gewerkt worden voor de beelden. Afgelopen winter ben ik er veel op uit geweest om de ijssculpturen te fotograferen en timelapses te maken. Echt koud is het niet als je maar genoeg laagjes aantrekt, maar die vingertoppen…. je kent het wel!

Deze zomer heb ik in de Balkan overigens ook flink afgezien om de Melkweg te fotograferen. ’s Avonds een steile hike, 800 meter stijgen naar ongeveer 1850 meter. Mooie zonsondergang, maar geen heldere nacht. Geen plek om de tent op te zetten, dus in het donker weer dalen. Volgende dag hetzelfde verhaal, weer omhoog en dit keer met succes. Tot laat in de nacht de Melkweg gefotografeerd over een stel unieke bergtoppen. Vervolgens weer dalen in het donker met prachtige foto’s op de sd cards.

IJs.

Welke foto vormt momenteel je bureaublad? En waarom juist deze?

Een Melkwegfoto van m’n Balkan trip. Waarom? Trots op het resultaat, de moeite die het heeft gekost en een goede herinnering aan deze toffe fototrip.

Melkweg Balkan
Melkweg Balkan.

Welke vraag mis je in dit vreemde lijstje en wat zou je antwoord op die vraag zijn?

Ik vind het altijd grappig om te zien op wat voor manier mensen fotograferen. Dus een vraag die ingaat op wat voor manier iemand fotografeert zou leuk zijn. De één rent in het rond om zoveel mogelijk composities te schieten en de ander werkt een paar composities perfect uit, wacht tot het licht goed is, klikt en is klaar.

Mijn antwoord: ik zou tot die laatste groep behoren.

Eén reactie

  1. Ik ben maar amateur fotograaf in de ware zin, Zeer mooie foto’ en die filmpjes vind ik ook zeer mooi! prachtig!
    Een stijl vinden is niet gemakkelijk, Ook foto’s van nevelige landschappen verschijnen bij de vleet. Toch blijf ik ze prachtig vinden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef een reactie

Eén reactie

  1. Ik ben maar amateur fotograaf in de ware zin, Zeer mooie foto’ en die filmpjes vind ik ook zeer mooi! prachtig!
    Een stijl vinden is niet gemakkelijk, Ook foto’s van nevelige landschappen verschijnen bij de vleet. Toch blijf ik ze prachtig vinden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wellicht ook interessant voor u