Doe mee met de Groene Camera 2023!

Interview Stephan Ihrman

Natuurfotograaf Charly van den Braak interviewt collega fotograaf Stephan Ihrman
Aurora-at-Tungeneset
Aurora-at-Tungeneset. Fotograaf: Stephan Ihrman

Wil je ons eens vertellen wie je bent?

Mijn naam is Stephan Ihrman, 33 jaar en ik ben een enthousiast fotograaf, woonachtig in Zierikzee (Schouwen-Duiveland om precies te zijn).

Stephan Ihrman
Stephan Ihrman. Fotograaf: Stephan Ihrman

Hoe ben je in de wondere wereld van fotografie terecht gekomen?

Ik ben in de wondere wereld van fotografie terecht gekomen toen ik 16 jaar was. Destijds kocht ik een compact camera zonder een bijzondere reden, ik wilde graag fotograferen. Daar begon ook direct mijn verdieping in het technische aspect van fotografie. Al snel trok ik de natuur in waar ik ervaarde hoe mooi het is om op te gaan in de omgeving en jezelf te verliezen in de fotografie.

Anderdalen-national-park
Anderdalen-national-park. Fotograaf: Stephan Ihrman

In welke omstandigheden fotografeer je het liefste en waarom?

Voor fotografie heb ik een lichte voorkeur voor rustig weer. Welke omstandigheden daar verder bij horen heeft bij mij meer te maken met de sfeer die ik aan een foto mee wil geven. Dat kan mist zijn maar ook bijvoorbeeld rustig kalm water doordat het windstil is. Het hangt af van het onderwerp en de locatie.

Is er een favoriete plek op deze aarde waar je het liefste fotografeert?

Mijn favoriete plek op deze aarde om te fotograferen is eigenlijk vooral gebonden aan het gevoel dat ik op het moment van fotograferen heb.

Daarom hou ik het bij een top 5 ;-).

  1. De Nederlandse Wadden
  2. De Oosterschelde, Zeeland
  3. Schotland
  4. Lake District, UK
  5. Noorden van Noorwegen

Waar liggen jouw dromen en ambities binnen de fotografie?

Naast het zoeken naar beter fotograferen, wil ik mij focussen op een meer projectmatige manier van fotografie. Denk aan het documenteren van bepaalde onderwerpen of omgeving.

Holwerdzwart-wit
Holwerd zwart-wit. Fotograaf: Stephan Ihrman

Waar haal je jouw kennis en inspiratie vandaan?

Mijn kennis en inspiratie haal ik uit verschillende elementen. De technische basiskennis haalde ik destijds uit boeken. Daarnaast hecht ik veel waarde aan het bespreken van foto’s met bevriende fotografen. Het is altijd leerzaam om de feedback te ontvangen van mensen met dezelfde interesses. Mijn inspiratie haal ik vooral uit de natuur. Je moet dan denken aan een mooie locatie waar ik langs rij of loop, hieruit ontstaat vaak een idee wat na een tijdje resulteert in een foto.
Daarnaast zijn er een aantal fotografen die echt mijn aandacht trekken en een grote inspiratie voor mij zijn, ieder om een eigen reden.

  • Rodney Lough Jr. , compositie
  • Frans Lanting, compleet
  • Jimmy Nelson, sfeer en storytelling
  • Ben Horne, compositie en technische kwaliteit

Wat is typerend voor jouw werk?

Ik streef vooral naar sereniteit en balans in een foto. Daarnaast ben ik gevoelsmatig op m’n best in een nieuwe omgeving en originele locaties. Het ontdekken van nieuwe locaties geeft mij veel voldoening.

Wrak-Wierum
Wrak-Wierum. Fotograaf: Stephan Ihrman

Kan je iets vertellen over jouw favoriete foto? Wat maakt dit beeld jouw favoriet?

Dat is een hele lastige vraag en dat wisselt ook nog wel eens. Ik denk momenteel “fog makes you reflect VII”, deze foto heb ik gemaakt in de Domeinen op Schouwen-Duiveland. De zon scheen prachtig door de bomen, de sfeer die dit met zich mee bracht had ik daar nog nooit gezien. Een uniek moment op een locatie die voor velen onbekend is.

Fog makes you reflect VII
Fog makes you reflect VII. Fotograaf: Stephan Ihrman

Wat is het mooiste dat fotografie jou heeft gebracht?

Naast veel prachtige momenten is het mooiste dat fotografie mij gebracht heeft toch wel het bewust genieten van de omgeving. Er is zoveel moois te zien als je realiseert wat er om je heen staat.

Heb je de gouden tip of een wijze les voor andere fotografen?

Als fotografen kijken we voornamelijk door onze camera’s naar een mooie omgeving. Maak een foto minder en neem de tijd om op dat moment ook even van je omgeving te genieten. Hierdoor zal je foto achteraf alleen maar mooier zijn.

Woods-of-indulgence
Woods-of-indulgence. Fotograaf: Stephan Ihrman

Om af te sluiten met een lach, heb je ooit een grote blooper meegemaakt tijdens het fotograferen?

Eén van mijn blooper momenten tijdens het fotograferen is achteraf erg grappig. Ik had een keer een drijvende graspol aangezien voor een overstapje. Het graspolletje was helaas geen eilandje en dit poeltje was helaas te diep om in te kunnen staan… Je kan wel bedenken hoe ongemakkelijk dat er heeft uitgezien 😉

My-precious
My-precious. Fotograaf: Stephan Ihrman

3 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef een reactie

3 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: