Menu

Natuurfotografiejournaal 3 november

Met de eerste herfststorm van gisteren en de hoeveelheid aan regenval is de echte herfst begonnen. Hoewel je misschien het liefst binnen bij de kachel zou gaan zitten biedt zelfs dit gure weer fotografische kansen. We geven je in dit natuurfotografiejournaal enkele fotografietips voor het komend weekend. Trek je regelaarzen en daag jezelf eens uit!
Steenloper in een zandstorm.
Steenloper in een zandstorm. Fotograaf: Pauline Rote

Weersverwachting

Het is ronduit nat en onstuimig. Hoewel de ergste storm is afgenomen, zal er voorlopig een pittige wind blijven waaien met kans op een volwaardige 2e of zelfs 3e storm. Deze zullen ons plensbuien en regengebieden kunnen brengen, er zullen nog flink wat millimeters gaan vallen. Een winter-of regenjas is geen overbodige luxe, met een graad of 12 voelt het mede door de wind erg fris aan.

Landschapsfotografie

Door de relatief warme maanden september en oktober zijn de warme herfstkleuren wat later op gang gekomen. Met het natte weer van de afgelopen dagen beginnen de bomen nu wel hun typische herfstpalet aan te nemen. Hopelijk heeft de storm nog wat bladeren aan de bomen laten zitten en kun je deze kleurschakeringen mooi in beeld vangen.
Pas wel op als je het bos in wilt gaan na de storm, takken kunnen nog loskomen en vallen.

Langzaamaan begint het bos te kleuren.
Langzaamaan begint het bos te kleuren. Fotograaf: Pauline Rote

Ben je van plan om te gaan uitwaaien aan de kust en de woeste zee te gaan vastleggen, op het strand heb je door de wind en storm extra kans op mooie structuren in het zand. Leef je uit en probeer ze op een creatieve manier vast te leggen. Stuifzand en hoge golven geven mooie dynamiek in je foto’s, bescherm je apparatuur en jezelf echter tegen zout en wind.

Stuivend zand en dreigende luchten, een fotogenieke combinatie.
Stuivend zand en dreigende luchten, een fotogenieke combinatie. Fotograaf: Pauline Rote

Gebruik de reflectie en kleuren en duik eens met je camera boven een plas. Plassen met herfstbladeren kunnen leuke kunstwerkjes opleveren. Regen kan ook fotogeniek zijn.

Herfstbladeren in plassen kunnen creatieve foto's opleveren. Opname gemaakt met meervoudige belichting.
Herfstbladeren in plassen kunnen creatieve foto’s opleveren. Opname gemaakt met meervoudige belichting. Fotograaf: Pauline Rote

Macrofotografie

Het is weer springstaartjestijd! Deze ienemienie beestjes ruimen dode bladeren op en houden van nattigheid. Je kunt ze dan ook vinden onder bladeren of hout in het bos maar ook in je eigen tuin of zelfs aan de keukentafel als je de weersomstandigheden in de natuur niet wilt trotseren. Neem je ze in een bak met bladeren mee naar binnen om te fotograferen in je eigen setting, breng ze daarna wel weer netjes terug in je tuin.

Springstaartjes
Springstaartjes, ik had er nog nooit van gehoord totdat ik ze op social media zag. Fotograaf: Pauline Rote

Door alle nattigheid schieten de paddenstoelen letterlijk de grond uit. Zo goed als alle soorten zijn nu te vinden, zowel op de bosbodem als aan bomen, stronken en takken.

Vogelfotografie

De harde wind zal wellicht ook zeevogels met zich meebrengen al waait de wind nog niet uit de ideale hoek daarvoor. Eerder noemden we al de op stapel staande trek van de kraanvogels die door de wind voorlopig nog wel in Duitsland zullen blijven en niet op trek zullen gaan.

De kraanvogels blijven door het weer voorlopig nog even in Duitsland.
De kraanvogels blijven door het weer voorlopig nog even in Duitsland. Fotograaf: Pauline Rote

Storm zorgt op het strand altijd voor een aangespoeld zeebanket waardoor vele zeevogels waaronder meeuwen en drietenen zich zullen verschansen aan dit lekkers. Grote groepen zul je dan ook daar kunnen fotograferen. De dynamiek van zich op zeesterren en schelpdieren stortende vogels kun je goed vastleggen door een iets langere sluitertijd te gebruiken.

De lijstertrek is op volle gang, ze houden zich vooral op in de duinen door stuwing.
In de polders zijn inmiddels al grote groepen smienten waar te nemen, deze wintergasten zijn te herkennen aan hun piepende badeend geluid.

Tip

Op 5 november vindt de eerste editie plaats van PiXTALK. Tijdens een boeiende middag zullen Bob Luijks en Johan van der Wielen in Limburg een brede selectie aan foto’s laten zien en je vertellen hoe deze tot stand zijn gekomen. Op deze middag zal ook ons gloednieuwe boek ‘Het complete handboek natuurfotografie‘ aan je voorgesteld worden (tip: tot dat moment met 15 euro korting te bestellen). Mis het niet! Tickets bestel je hier.

Wat ga jij dit weekend doen?

Ga jij dit weekend het herfstweer trotseren? Laat ons weten wat je gaat fotograferen. Deel het in de reacties onder dit bericht of op social media met de hashtag #nfweekend.

Schrijf je gratis in voor de nieuwsbrief

 
 

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: