Menu

Onderdeel van Pixfactory

Natuurfotografiejournaal 7 juli

Het blijft wisselvallig in Nederland. Elke dag is weer anders en dus ook de mogelijkheden voor natuurfotografie. Pak de momenten wanneer je kunt en natuurlijk afhankelijk van wat je wilt fotograferen. Er is voor elk wat wils!
Het is weer volop sprinkhanentijd!
Het is weer volop sprinkhanentijd! Fotograaf: Pauline Rote

Weer- en weersverwachting

Na een winderige en wisselvallige week klaart het weer op vrijdag een beetje op met een mooie zonnige dag en weinig wind waardoor dit misschien de beste dag is om op pad te gaan. Het weekend belooft weer tropische temperaturen op zaterdag, waar ook de regenkans toeneemt.  Op zondag is er zelfs kans op pittige onweersbuien.

Na de stevige onweersbuien, opklaringen en zonsondergang. Condities waarvan je weet dat het mooie foto’s kan opleveren. Fotograaf: Dave Zuuring

Macrofotografie

In deze periode kun je de grote keizerlibel veelvuldig tegenkomen, een van de grootste soorten van ons land. Het vergt enige oefening om vliegende libellen te fotograferen maar hier ligt misschien een leuke uitdaging!

De schoonheid in detail van de grote keizerlibel.
De schoonheid in detail van de grote keizerlibel. Fotograaf: Bjorn van Lieshout

Als je goed zoekt kun je het wellicht vinden, het fotogenieke zonnedauw. Een miniscuul klein vleesetend plantje wat fantastische fotografische mogelijkheden kan bieden.

Ronde Zonnedauw Drosera rotundifolia
Ronde zonnedauw en bokeh. Fotograaf: Roeselien Raimond

Het is ook weer volop sprinkhanentijd. Wanneer je door een grasveldje loopt zul je zien dat ze in grote getalen alle kanten op springen. Met veel geduld kun je proberen deze springers op de foto te krijgen. Probeer laag in het gras te blijven voor de beste kans en mooiste achtergrond zodat je model alle aandacht krijgt.

Niet te verwarren met zijn look-a-like de hornaar is ook de hornaarvlinder weer te zien. Deze nachtvlindersoort kun je vaak vinden aan de voet van populieren.

De hoornaarvlinder.
De hornaarvlinder. Fotograaf: Luc Hoogenstein

Vogelfotografie

De wespendief houdt van hommels en wespen en broedt later dan veel andere vogels. Er is dus een kans dat je deze mooie rover ziet vliegen, meestal bij de bossen waar ze broeden. De eerste jonge koekoeken zijn alweer gezien al valt het niet mee om deze te spotten.

Veel reigerachtigen zoals de roerdomp, de purperreiger en de woudaap hebben inmiddels jongen en maken voedselvluchten.

Jonge Woudaapjes (Ixobrychus minutus)
Jonge Woudaapjes. Fotograaf: Marianne Brouwer

Landschapsfotografie

​Zoals vermeld kan het voorspelde onweer ook indrukwekkende foto’s opleveren. Zorg er wel altijd voor dat je veilig bent. Dat geldt ook als je van plan bent de bossen of duingebieden in te trekken de komende tijd. Na de storm Poly zijn dit soort gebieden gevaarlijk vanwege de kans op afbrekend takken die los zijn gaan zitten door het natuurgeweld.

Nu is de tijd dat het graan wordt geoogst, hierdoor kun je met een beetje geluk het maaisel ervan vinden op de rollen in het landschap. Deze rollen kunnen je helpen je compositie te bepalen bij landschapsfotografie, doe er je voordeel mee.

Het wilgenroosje is een mooie en fotogenieke soort die nu aan het bloeien is. Fotogeniek zowel in het landschap als voor macrofotografie.

De wilgenroosjes tegen de avondlucht genomen.
De wilgenroosjes tegen de avondlucht genomen. Fotograaf: Ron Poot

Tip

Hoewel het nog steeds een slecht vlinderseizoen is organiseert de Vlinderstichting van 7 tot 9 juli de Nationale Tuinvlindertelling. Doe jij ook mee de vlinders in kaart te brengen?

Wil je meer informatie over het fotograferen van vlinders (en libellen) en waar je ze kan vinden? Dan hebben we dit weekend een mooie aanbieding voor je. Klik snel op deze link om de aanbieding te bekijken.

Heb je het aantal vlinders al geteld dat in dit ene groepje Jakobskruiskruid zit? Fotograaf: Bob Luijks

Deze maand gaat de vlinderstruik volop boeien en zoals de naam al zegt heeft deze plant altijd een grote aantrekkingskracht op vlinders. Misschien staat er wel 1 in je eigen tuin, handig voor de telling!

Schrijf je gratis in voor de nieuwsbrief

 
 

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: