Menu

Onderdeel van Pixfactory

Aalscholver

Een aalscholver lust wel een visje. Bij kanalen, meren en rivieren kun je deze forse watervogel tegenkomen. In de winter door het hele land, in de broedtijd vooral in en nabij de kolonies waar ze broeden. Ook in steden laat hij zich zien en is de aalscholver minder schuw dan daarbuiten. Voor de fotograaf een buitenkansje.
Een vis is niet snel te groot voor een aalscholver. Fotograaf: Ton Döpp

Een aalscholver is niet te missen. Deze forse vogel van bijna een meter groot en een spanwijdte tussen 1.20 en 1.50 meter is een opvallende verschijning in de buurt van water. Of het nu de zeekust is, een meer, rivier of stadsgracht, de aalscholver kun je daar tegenkomen. Vooral in de winter als ze het land intrekken op zoek naar open water om een visje te verschalken.

Met zijn haaksnavel en zwemvliezen is de aalscholver uitermate geschikt voor visvangst.

In de broedtijd gaan de aalscholvers naar hun broedkolonies. Er zijn er ongeveer 60 in het land, waarbij de grootste meer dan 1000 nesten bevatten. De aalscholvers maken hun nesten in bomen. Door de uitwerpselen hebben de bomen het zwaar te verduren en zien wit van de mest.

Het broedseizoen begint al vroeg, in januari. Met twee broedsels in het jaar (tweede vanaf april) zijn de kolonies lang bezet, soms wel tot augustus.

Aalscholvers in Amsterdam. In de stad zijn aalscholvers gewend aan mensen in de omgeving. Fotograaf: Ton Döpp

Een karakteristiek beeld is de aalscholver die op een paal rust met de vleugels gespreid. Dat is nodig om de vleugels te laten drogen, met natte vleugels kan de aalscholver niet vliegen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld eenden, heeft de aalscholver geen waslaag op de veren die voorkomt dat het verenkleed nat wordt. Bij het duiken wordt de aalscholver dus kletsnat. Dat heeft wel als voordeel dat hij daardoor pijlsnel door het water kan bewegen op jacht naar vis.

De aalscholver lijkt op het eerste gezicht pikzwart, maar bij nadere bestudering zie je dat het donkere verenkleed veel meer kleuren bevat. In het voorjaar zijn ze op hun mooist. De dekveren op de vleugels hebben een donkergroene glans met een zwarte rand. Dat geeft een schubachtig uiterlijk. Op de kop hebben ze vaak een witte tekening en een opvallende gele snavelvlek. In broedtijd zie je een witte vlek bij de dijen, onder de vleugels.

Silhouetten bij zonsopkomst. Fotograaf: Truus Aletta Maan

Fototips

  • In de stad kun je ook aalscholvers aantreffen. Daar zijn ze redelijk gewend aan mensen en dat maakt het fotograferen gemakkelijker.
  • Als je tijd neemt hun gedrag te bestuderen leer je hun favoriete plekken (palen, hekjes) wel kennen.
  • Gebruik een schuilhutje nabij een plek waar regelmatig aalscholvers zitten. Met wat geduld kun je de aalscholvers in alle standen fotograferen terwijl ze hun natuurlijk gedrag vertonen.
  • In broedtijd is het prachtig de aalscholvers in formatie over het water te zien vliegen en jagen naar vis. Rond het IJsselmeer zijn veel aalscholverkolonies (Oostvaardersplassen) waar je dit schouwspel kunt tegenkomen.
  • Het markante silhouet van de aalscholver is erg fotogeniek. Op een kale tak of in de toppen van een boom, bijvoorbeeld tegen de achtergrond van een mooie zonsopkomst. Als je weet waar de aalscholvers zitten, kun je een goede uitgangspositie kiezen om ze te fotograferen.
Een karakteristiek beeld: de vleugels gespreid om ze te laten drogen. Fotograaf: Ton Döpp

Leefomgeving

Broedkolonies bij grote meren en rivieren (Naardermeer, Oostvaardersplassen). In de winter overal bij rivieren en kanalen.

Vindtijd

Jaarrond.

Bescherming

Wettelijk beschermd.

Kwetsbaarheid

Blijf uit de buurt van de broedkolonies.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Een aalscholver eet dagelijks zeker 500 gram vis. Dit kan in de broedtijd oplopen tot 1000 gram per vogel als er de zorg is voor een nest met drie halfvolgroeide jongen. Daarom wordt de aalscholver door beroepsvissers wel beschouwd als een van de oorzaken van de achteruitgang van de palingstand, maar ieder wetenschappelijk bewijs daarvoor ontbreekt.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: