HOME < IN DE ZOEKER < SOORTEN
IN DE ZOEKER

Bijenorchis: een van de mooiste orchideeën van het land

De bijenorchis is één van Nederlands mooiste orchideeën en één die – zo lijkt het – steeds algemener wordt. Een typische soort van het westen van Nederland. De bijenorchis is tegelijk ook de Nederlandse orchidee met de grootste bloemen. De plant wordt 20-50 cm hoog.

Bijenorchis: een van de mooiste orchideeën van het land
Bijenorchis detail. Fotograaf: Nico van Kappel

De bijenorchis is (relatief) groot en kleurrijk, wat wil een plantenfotograaf nog meer!

De soort wordt bijenorchis genoemd omdat de onderlip op een bij lijkt. Het is de enige in Nederland voorkomende soort uit het geslacht van Ophrys. De meeste soorten uit dit geslacht hebben een hechte relatie met een bestuiver zoals een bij, hommel of wesp.

De andere soorten uit het geslacht Ophrys zorgen ervoor dat ze op een vrouwtjes bij, hommel of wesp lijken en zelfs ruiken zodat een mannetje met de bloem gaat paren. Hierbij krijgt de bestuiver stuifmeel op zijn kop en neemt deze mee naar de volgende bloem.

Bijenorchis met 400mm lens genomen. In de schaduw met het eerste licht op de achtergrond. Fotograaf: Nico van Kappel

Fototips

  • De bijenorchis is in de eerste plaats heel geschikt voor macrofotografie. De details zijn ongelofelijk mooi en kleurrijk.
  • Probeer ook wat opnamen met tegenlicht te maken, hierdoor wordt ook de vorm van de bloemen benadrukt.
  • Een andere methode is om vanaf een laag standpunt en met een laag f getal met een telelens de planten te fotograferen. Hierdoor komen de relatief grote planten goed los van de omgeving.
  • Vertel ook eens een verhaal over waar de bijenorchis groeit. Met een hoog f getal en een groothoeklens is het mogelijk om juist de leefomgeving van een bijenorchis te laten zien.

Verspreidingskaart

Verspreidingsatlas

Nederland

België

Meer weten?

Wikipedia

Wilde planten

Voorbeelden op Nederpix

En dan nog dit!

De bijenorchis bestuift zichzelf. Een theorie is dat deze soort door zijn wat noordelijke verspreiding tijdens de laatste ijstijd verdrongen werd tot een relict populatie zonder bijpassende bestuiver. Hierdoor zijn alleen de planten overgebleven die zichzelf konden bestuiven.

Deel dit artikel


0
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *