De bijenorchis is (relatief) groot en kleurrijk, wat wil een plantenfotograaf nog meer!
De soort wordt bijenorchis genoemd omdat de onderlip op een bij lijkt. Het is de enige in Nederland voorkomende soort uit het geslacht van Ophrys. De meeste soorten uit dit geslacht hebben een hechte relatie met een bestuiver zoals een bij, hommel of wesp.
De andere soorten uit het geslacht Ophrys zorgen ervoor dat ze op een vrouwtjes bij, hommel of wesp lijken en zelfs ruiken zodat een mannetje met de bloem gaat paren. Hierbij krijgt de bestuiver stuifmeel op zijn kop en neemt deze mee naar de volgende bloem.

Fototips
- De bijenorchis is in de eerste plaats heel geschikt voor macrofotografie. De details zijn ongelofelijk mooi en kleurrijk.
- Probeer ook wat opnamen met tegenlicht te maken, hierdoor wordt ook de vorm van de bloemen benadrukt.
- Een andere methode is om vanaf een laag standpunt en met een laag f getal met een telelens de planten te fotograferen. Hierdoor komen de relatief grote planten goed los van de omgeving.
- Vertel ook eens een verhaal over waar de bijenorchis groeit. Met een hoog f getal en een groothoeklens is het mogelijk om juist de leefomgeving van een bijenorchis te laten zien.
Verspreidingskaart
Meer weten?
En dan nog dit!
De bijenorchis bestuift zichzelf. Een theorie is dat deze soort door zijn wat noordelijke verspreiding tijdens de laatste ijstijd verdrongen werd tot een relict populatie zonder bijpassende bestuiver. Hierdoor zijn alleen de planten overgebleven die zichzelf konden bestuiven.