Menu

Onderdeel van Pixfactory

Bitterzoet

Aan de oever van sloten en kanalen kun je in de zomer bitterzoet tegenkomen. Dit fraaie plantje heeft rankende stengels en daarmee klimt hij in de oevervegetatie omhoog. De paarse bloemen zijn gemakkelijk herkenbaar. Later verschijnen de rode, giftige bessen.
Met open diafragma is alleen de bloem scherp en vervaagt de achtergrond. Fotograaf: Ron Poot

Wie wel eens de bloemen van tomaten of aardappelen heeft gezien, zal de gelijkenis in vorm met de bloemen van bitterzoet opvallen. De bloemen vormen een sterretje en in het midden steken de meeldraden als een snuitje naar voren. Het zijn dan ook familieleden van elkaar en alle lid van de nachtschadefamilie. In deze plantengroep bevinden zich naast voedingsgewassen ook dodelijk giftige soorten. De inheemse soorten bitterzoet en zwarte nachtschade zijn beide giftig voor de mens.

Bitterzoet bloeit in de volle zomer, van juni tot september kom je de paars met gele bloemetjes tegen. Altijd op natte plekken, in de oevervegetatie. Daar klimt hij met zijn windende stengels door de planten omhoog en kan dan wel twee meter lang worden.

Het is een overblijvende plant die elk jaar op dezelfde plek terugkomt. Aan de voet is de plant houtig. De bloemen bloeien in ijle trossen van 10-20 bloemen. Na de bloei komen de bessen. Deze beginnen groen, maar verkleuren langzaam via geel naar rood.

De bessen van bitterzoet zijn erg giftig voor de mens. Dit in tegenstelling met vogels, die eten de bessen graag en zorgen zo voor de verspreiding. De giftige stoffen beïnvloeden ons zenuwstelsel (spraakproblemen), vandaar dat de plant bijnamen had als dolkruid of dolbessenhout. De andere plantendelen zijn minder giftig en hebben bij juist gebruik zelfs geneeskrachtige eigenschappen.

Rijpende bessen, van boven af gezien. Op de achtergrond de glinstering van het water. Fotograaf: Ron Poot

Fototips

  • De bloemen zijn maar klein, een macrolens is de meest geschikte lens om ze vast te leggen.
  • Let bij het fotograferen goed op de achtergrond, de oevervegetatie kan snel te druk en contrastrijk zijn. Zoek een egale achtergrond om de kleur en de vorm van de bloemen goed uit te laten komen. Werk met geringe scherptediepte (open diafragma).
  • Fotografeer van donker naar licht: de bloemen in de schaduw en de achtergrond in het licht. Met een stop overbelichting krijg je de bloem goed belicht en in de achtergrond fijne pastelkleuren.
  • Bitterzoet groeit aan het water; de glinstering van het water kan mooie achtergrondeffecten teweeg brengen. Gebruik dan een macrolens met een fijn bokeh en zet het diafragma open (f/2,8)
  • Ook de bessen zijn een foto waard. In een tros kun je de overgang van onrijpe groene bessen naar oranje en rode bessen bij elkaar aantreffen. Dat geeft een kleurig beeld.

Leefomgeving

Vochtige en voedselrijke standplaatsen, langs sloten, meren, kanalen, in ruigten.

Vindtijd

Juni-september

Bescherming

Niet wettelijk beschermd.

Kwetsbaarheid

Algemene soort. Wees voorzichtig met de kwetsbare oevervegetatie als je aan het fotograferen bent.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Als je op de stengel kauwt proef je eerst een bittere smaak van glycosiden. Het speeksel breekt deze stoffen in je mond af tot suikers. Dan proef je het zoet. Vandaar de naam van de plant: bitterzoet.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: